Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Σωματείου μας στην ΚΟΠΗ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ την 22.1.16.

         Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μας, αφού πρώτα σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω παράλληλα για την παρουσία σας, σ’  αυτήν μας εδώ την γιορτή, να ευχηθώ σε όλους σας 
             ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  και    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ   ΧΡΟΝΙΑ
     Ο Σύλλογός μας, πέραν της πλούσιας και καθημερινής Συνδικαλιστικής του παρουσίας και Δράσης, κάθε χρόνο διοργανώνει και πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι η χριστουγεννιάτικη γιορτή που φέτος λόγω οικονομικών αδυναμιών δεν έγινε παρά και την σχετική λαχειοφόρο αγορά που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και που στο τέλος της γιορτής μας θα γίνει και η σχετική κλήρωση της, την τσικνοπέμπτη στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου και αυτήν εδώ την καθιερωμένη εκδήλωση την Κοπή της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ, μια εκδήλωση που γίνεται κάτω από την βαριά ατμόσφαιρα των κινητοποιήσεων για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, το Κυβερνητικό ΣΧΕΔΙΟ που ισοπεδώνει τα ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά μας Δικαιώματα.
      Στην εκδήλωσή μας αυτή είθισται να κάνουμε έναν μίνι Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και μια μικρή αναφορά για τις διεκδικήσεις της χρονιάς που έρχεται.
       Το 2015 λοιπόν, η χρονιά που μόλις έφυγε, βρεθήκαμε στις επάλξεις του Αγώνα:
ü Κατ αρχήν για 7η συνεχή χρονιά για τα ΚΤΙΡΙΑΚΑ μας ζητήματα, τόσο για  την ολοκλήρωση του 7ορόφου κτιρίου, όπου δεν επετεύχθη ο στόχος μας, εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας στην ροή  εκταμίευσης των χρημάτων που διέθετε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, την οποία και ευχαριστούμε, ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και το Π.Σ για την στήριξη και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν γι΄ αυτό το έργο,   όσο και με την χρηματοδότηση και προετοιμασία της μεταστέγασής μας και βεβαίως την λειτουργική κατανομή των χώρων του 7ορόφου κτιρίου, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν μπορούν   να στεγαστούν το σύνολο των δράσεων και των κλινών  του Νοσοκομείου μας.
ü Με την συνεχιζόμενη ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ, όπου οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις (φέτος είχαμε 25 αποχωρήσεις έναντι 35 του 2014, σχετικά καλός αριθμός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε πάνω από 100 ετησίως), σε συνάρτηση με τις μηδενικές προσλήψεις και τις  παρεμβάσεις της Υ.Πε που αρκετά συχνά μας παίρνει προσωπικό, μας έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι  οι πάλαι ποτέ 1.250 Εργαζόμενοι σήμερα είμαστε 650 εκ των οποίων οι 20 και πλέον είναι μετακινημένοι σε άλλες υπηρεσίες και οι 52 αφορούν τους εργαζόμενους των Κ.Υ.  Η υποστελέχωσή μας αυτή ειδικά σε Ιατρούς, όπου καταγράφουμε περίπου 50 κενές οργανικές θέσεις, είχαν ως συνέπεια την μείωση των ημερών εφημερίας του Νοσοκομείου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εναλλάξ εφημερίας με το ΠΠΝΡΙΟΥ. Γι αυτές τις ελλείψεις πραγματοποιήσαμε και σχετική ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ και επίσκεψη όλων μας στο Υπουργείο χωρίς δυστυχώς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
ü Με την συνεχιζόμενη ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, όπου η ελλιπής  κρατική επιχορήγηση και κατ΄ επέκταση ο φτωχός προϋπολογισμός μας που παραμένει καθηλωμένος κάτω από 20 εκ ευρώ έναντι  των πάλαι ποτέ 53 εκ ευρώ, δημιουργούν χρέη  και  ελλείψεις, καθημερινό και σύνηθες πλέον φαινόμενο. 
ü  Με τα γενικότερα προβλήματα που ως Δ.Υ αντιμετωπίσαμε από την κυβερνητική πολιτική, προβλήματα που μας οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις  όπως η περίπτωση του μισθολογίου όπου η δέσμευση του Υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης για ξεπάγωμα της βαθμολογικής και μισθολογικής μας εξέλιξης στα πλαίσια του Ν.4024/11, ξεπάγωμα που θα έφερνε αυξήσεις πάνω από 100 € στον κάθε Εργαζόμενο, έφεραν το μισθολόγιο με αυξήσεις κάτω από 30 €, αυξήσεις που εξανεμίζονται από τις νέες αυξήσεις στις Ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνον, που θα δοθούν σε βάθος 4ετίας, φρενάροντας παράλληλα εκ νέου  την μισθολογική μας εξέλιξη για το 2016 και 2017, χρόνια που εξαφανίζονται από την μισθολογική μας μέτρηση.
ü αλλά και με τα προβλήματα καθημερινότητας, όπου υπάρχουν τεράστια και σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.
         Κλείνοντας την αναφορά μου στο 2015, αξίζει ακόμη μια φορά να  επισημάνω ότι το Νοσοκομείο μας, και το 2015, στούς 4 από τους 12 μήνες, όπως και άλλες φορές, ήταν  χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο και το 2016 ξεκινάμε ουσιαστικά χωρίς  Διοίκηση, δεδομένου ότι είμαστε χωρίς  Διοικητή και Υποδιοικητή.
         Το 2016 λοιπόν, η χρονιά που τώρα αρχίζει, εκτιμούμε ότι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς:
Ø  Η αυγή της νέας χρονιάς ξεκίνησε με την ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση ενάντια στα Ασφαλιστικά μας δικαιώματα, όπου με τις περικοπές που θέλουν να μας επιβάλλουν θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα.
Ø  Με τα κτιριακά μας, ημιτελή και εκκρεμή, δεδομένου ότι υπολείπονται πολλά για την ολοκλήρωσή τους, περί τα 5,5 εκ €.
Ø  Με ελλιπέστατο Προσωπικό και παράλληλα με μια πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που απαγορεύει προσλήψεις και με μηδενικούς τους σχετικούς κωδικούς του κρατικού προϋπολογισμού.
Ø  Με ελλιπέστατες πιστώσεις δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016, προβλέπει 1,15 δις € για επιχορηγήσεις Νοσοκομείων και τίποτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, που ανέρχονται στα 2 δις € περίπου, εν αντιθέσει με το 2015 που είχαμε πρόβλεψη 1,5 δις € ( καταβλήθηκαν μόνον 906  εκ €) και το 2014 2,5 δις € (1,6 τρέχοντα+900 εκ για ληξιπρόθεσμα.
    Εμείς λοιπόν οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτό εδώ το Νοσοκομείο, απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση, όπως πάντα έτσι και το 2016, θα συνεχίσουμε τον αγώνα,
ü για Προσλήψεις και βεβαίως την επιστροφή όλων  των αποσπασμένων  υπαλλήλων μας,
ü για επιπλέον χρηματοδοτήσεις προτού φθάσουμε στο ορατό black ΑΟΥΤ,
ü την τροποποίηση του οργανισμού, την επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση, με σκοπό και στόχο τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αυξημένων αναγκών της περιοχής μας.
ü για την ανάπτυξη και λειτουργία των απαραίτητων Κέντρων Υγείας που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και την επαναφορά τους στα Νοσοκομεία,
ü για την πλήρη και σωστή οργάνωση και λειτουργία του Νοσοκομείου, που οφείλω να πω ότι δεν είναι στα καλύτερά του επίπεδα,
ü για την βελτίωση των εισοδημάτων μας που παραμένουν καθηλωμένα και καταδικασμένα στην  φτώχεια και την εξαθλίωση,
ü για να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο-έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, απαραίτητη προϋπόθεση για  αξιοπρεπείς Συντάξεις, που είναι και το ζητούμενο.
ü και βεβαίως για τα κτιριακά μας, όπου πέρα από την επιδίωξή μας για την παράδοση του 7ορόφου, κάτι που επιβάλλεται να γίνει άμεσα, ει δυνατόν μέσα  στο α΄ εξάμηνο του 2016, δεδομένου ότι οι αντοχές του 409 που καταρρέει λιγοστεύουν, καθιστώντας την εκεί παραμονή μας ίσως και επικίνδυνη, θα επιδιώξουμε  επίσης ένα νέο επιπλέον κτίριο για την στέγαση του φαρμακείου, της αποθήκης, κλινικών και κλινών που θα παραμείνουν άστεγες από τις υπάρχουσες υποδομές.
      Με δεδομένες τις μεγάλες δαπάνες για Ηλεκτρικό ρεύμα, δαπάνες που ανέρχονται στις 800.000 περίπου ετησίως, για πετρέλαιο τις 500.000 κλπ, θα επιδιώξουμε την εγκατάσταση άλλων πηγών ενέργειας, όπως φυσικό αέριο στα πλαίσια των σχετικών ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών της περιφέρειας, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών    και την παραγωγή δικού  μας οξυγόνου κλπ.
           Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά μου,  θα ήθελα να πω ότι και το 2016 θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα, πού δεν είναι και τα μόνα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων  της Υγείας, που αγγίζουν και αφορούν όλους μας, συνεργαζόμενοι με τους φορείς της περιοχής μας και ιδιαιτέρως  με τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας, στους οποίους δυσκολεύουν κατά πολύ την πρόσβαση στις Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με τα μέτρα και τα χαράτσια που κάθε φορά  επιβάλλουν.
  Στο δύσκολο λοιπόν 2016, ας κρατήσουμε ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ μας, οχι  εκείνη που πήγε στα αζήτητα το 2015, την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και την διάθεση για ΑΓΩΝΕΣ.

                  ΕΥΧΟΜΑΙ  λοιπόν   και   πάλι   σε   όλους 
                       ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ,
                ΥΓΕΙΑ,  ΕΥΤΥΧΙΑ,ΠΡΟΟΔΟ, και    ΠΡΟΚΟΠΗ,

- ΕΥΧΕΣ για  την  παράδοση επιτέλους  του 7ορόφου κτιρίου,            
             για την  Πλήρη  και  Σωστή  επαναλειτουργία  του Νοσοκομείου.
-  ΕΥΧΕΣ   για  Χρηματοδότηση  και  Προσλήψεις.
-  ΕΥΧΕΣ   για  να  συνεχίσουμε  να  Εργαζόμαστε και να διατηρούμε
                 ζωντανό το δικαίωμα στη ΣΥΝΤΑΞΗ.

                              KAΛΗ    ΧΡΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: