Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

«Γολγοθάς» το Νέο Ασφαλιστικό για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

        «Γολγοθάς» αναμένεται να είναι το Νέο Ασφαλιστικό για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. 
        Συγκεκριμένα, αν και το σχέδιο δεν αφορά κατ’ αρχήν τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., καθώς γι’ αυτούς θα εκδοθεί ειδικός Νόμος, ωστόσο, «προβλέπεται ότι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τα βασικά σημεία του σχεδίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αγγίξουν και τους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Χάνονται τα δώρα και το ΕΚΑΣ
Συγκεκριμένα:
- Το «σπάσιμο» της σύνταξης σε βασική και αναλογική θα έχει άμεσες συνέπειες για την εγγύηση των συντάξεων από το Ελληνικό δημόσιο, αφού μόνο η βασική θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική από τις εισφορές, που σημαίνει ότι «η πρόβλεψη της συνολικής εγγυητικής ευθύνης του κράτους για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, μάλλον είναι κενή περιεχομένου».
- Οριστικοποιείται η απώλεια των δώρων για όλους τους συνταξιούχους, αφού πλέον ρητώς προβλέπεται, ότι η σύνταξη καταβάλλεται σε 12μηνη βάση.
- Ταυτόχρονα, όπως είναι ήδη γνωστό, το ΕΚΑΣ καταργείται από 1/1/2020 και αντικαθίσταται από την Εθνική Σύνταξη.
«Σφαγή» και στις "ανταποδοτικές συντάξεις"
«Σφαγή», βέβαια, αναμένεται και στο επίπεδο της "ανταποδοτικής σύνταξης", καθώς:
- Για την εξαγωγή της λαμβάνεται υπόψη πλέον ενιαία το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και όχι τα τελευταία πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας ή ο τελευταίος μισθός.
- Δε λαμβάνονται υπόψιν τα επιδόματα αδείας και τα δώρα εορτών παρά το γεγονός ότι, και γι’ αυτά έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
- Δε λαμβάνεται υπόψη το τελευταίο έτος πριν την υποβολή αιτήσεως συνταξιοδότησης.
Τα παραπάνω έχουν συνέπεια το ποσοστό αναπλήρωσης να υπολογίζεται σε χαμηλότερο μέσο όρο, άρα και θα είναι πολύ χαμηλότερο το ποσό της σύνταξης
«Στο κενό» οι δεύτερες συντάξεις
Δραστικές μειώσεις, όμως, θα δουν και όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου (και φυσικά του ιδιωτικού τομέα) έχουν θεμελιώσει δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα από το Δημόσιο και το ΕΤΑΑ, καθώς η «Εθνική Σύνταξη» θα καταβάλλεται μόνο μία φορά. 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο όσοι θα έπαιρναν δύο συντάξεις, έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και στους δύο ασφαλιστικούς φορείς, θα πάρουν τελικά μόνο μία, με συνέπεια σοβαρές μειώσεις, αφού θα στερηθούν ένα μέρος της σύνταξής τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου φαίνεται πως επιδιώκεται όσοι είναι ασφαλισμένοι σε δύο φορείς και θα έπαιρναν δύο συντάξεις, πλέον θα λαμβάνουν μία με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης που έχουν διανύσει στον άλλο ασφαλιστικό φορέα. 
Η μείωση, σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια, καθώς αφενός θα λάβουν μόνο μία «Εθνική Σύνταξη» (άρα απώλεια 384 ευρώ) και δεν θα λάβουν δύο συντάξεις αλλά μία, με προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης βάσει αναλογιστικής μελέτης, που θα γίνει στο μέλλον.
Aναδημοσίευση από epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: