Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Διπλός «κόφτης» εν όψει!

        Νέος πονοκέφαλος για εκατομμύρια Έλληνες! ΔΝΤ και Σόιμπλε πιέζουν και δύσκολα θα ξεφύγουμε από αυτόν… τον εναγκαλισμό.
      Η αναμενόμενη μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με την πιθανή μείωση των συντάξεων λόγω επαναϋπολογισμού, προκαλεί ένα σκληρό οικονομικό σκηνικό, που δύσκολα αποφεύγεται…
Αυτή την ώρα οι δανειστές ζητούν και τα δύο! Και μείωση συντάξεων και μείωση αφορολογήτου.
Το ΔΝΤ είναι σαφές: Θέλει και μειώσεις συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό και τη μείωση του αφορολογήτου, που μάλλον θα πάει στα 7.000 ευρώ και μετά βλέπουμε – μπορεί και παρακάτω!
Οι ειδικοί επί του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, αν εφαρμοσθούν τα όσα διατάσσει στην Αθήνα το ΔΝΤ και η κυβέρνηση φαίνεται να εφαρμόζει, μειώνουν δραστικά συντάξεις, μισθούς και εισοδήματα.
        Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος βλέπει μείωση των εισοδημάτων από 40-400 ευρώ, αν πάμε σε αφορολόγητο 7.000 ευρώ. Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι μια μείωση συντάξεων μέσω επαναϋπολογισμού, όπως ζητάει το ΔΝΤ, θα επιφέρει τραγικές μειώσεις συντάξεων, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους συνταξιούχους.
Οι ειδικοί αναλογιστές σημειώνουν ότι, αν περάσει του ΔΝΤ, τότε πάμε σε δραστικό περιορισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
Μάλιστα προσδιορίζουν ως εξής τις μειώσεις:
– ΙΚΑ: Η μείωση θα φτάνει από 70 έως 320 ευρώ.
– Δημόσιο: Εδώ οι απώλειες ξεκινούν από 80 και φτάνουν τα 330 ευρώ τον μήνα.
– Στον ΟΑΕΕ, ιδίως στους πρώην του ΤΕΒΕ, κόβονται 220 ευρώ τον μήνα.
Ο νόμος Κατρούγκαλου κρύβει μια τεράστια παγίδα για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, με βάση τον νόμο, οδηγεί σε μειώσεις έως και 32% για 2.500.000 συνταξιούχους. Δεν πρόκειται για μειώσεις που αφορούν στους συνταξιούχους οι οποίοι θα βγουν στο μέλλον σε σύνταξη, αλλά για μειώσεις που αφορούν σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.
Τι σημαίνει αφορολόγητο στα 6800-7000 ευρώ
Αν, τελικά, πάμε σε μείωση αφορολογήτου κοντά στα 7.000 ευρώ, η άμεση επιβάρυνση ανά φορολογούμενο θα είναι από 40 έως 400 ευρώ. Δηλαδή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 501 ευρώ θα πληρώνουν πλέον φόρο!
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σχεδόν όλος ο ελληνικός λαός θα κληθεί να καταβάλει υπέρογκους φόρους.
Οι λογιστές και οι φοροτέχνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


του Γιώργου Αυτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: