Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

"Καίγεται" το μισό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία-Ασθενείς πονάνε όλη νύχτα,περιμένοντας την εφημερία του Αγίου Ανδρέα!

      Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης παρουσιάζει το μισό σχεδόν προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικό ιατρό εργασίαs, Γιώργο Ραχιώτη.
      Ο κ. Ραχιώτης επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ,αυτό που λένε γιατροί κι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και το οποίο εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς. Ότι οι ελλείψεις προσωπικού προκαλούν εργασιακή εντατικοποίηση και οδηγεί σε σύνδρομο "burn out" .Το πρόβλημα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ εντοπίζεται πιο έντονο στον κλάδο των νοσηλευτών.
Και στη Δυτική Ελλάδα οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονα.
Για παράδειγμα το ΓΚΝΠ "Άγιος Ανδρέας", που δέχεται ασθενείς από τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, λειτουργεί με 300 κενές θέσεις προσωπικού και με 40% λιγότερους γιατρούς, από τις θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα.
       Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας Κώστα Πετρόπουλο οι βάρδιες είναι ελλιπείς ,με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλούνται να κάνουν περισσότερες νύχτες, ενώ έχει τύχει να κληθεί προσωπικό εκτάκτως από το σπίτι του, για να βοηθήσει την κατάσταση, όταν προκύπτει μεγάλη εισροή ασθενών στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζει το Σωματείο πέρα από τους νοσηλευτές και στους τραυματιοφορείς. Χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι στα χειρουργεία, το απόγευμα και το βράδυ δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα κάποια περιστατικά να τα αναλαμβάνουν τραυματιοφορείς από τα ΤΕΠ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους σε επίπεδο διασποράς μικροβίων. Σε άλλες περιπτώσεις χρέη τραυματιοφορέων έχουν αναλάβει νοσηλευτές.
      Την ίδια ώρα και στο διοικητικό προσωπικό φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα. "Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν μείνει μισοί και έχουν απευθυνθεί στο Σωματείο μας ζητώντας κινητοποιήσεις. Κι ενώ είναι ελλιπές το προσωπικό η ΥΠΕ παίρνει με απόσπαση προσωπικό", τονίζει ο Πρόεδρος του Ιπποκράτη.
      Η κατάσταση επιδεινώνεται με την έλλειψη φύλαξης, τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και εργαζόμενοι από συνοδούς ασθενών αλλά και από την απουσία τάξης στα ΤΕΠ, όπου μαζί με τους ασθενείς περιμένουν στον ίδιο χώρο και πολλοί συνοδοί, δυσκολεύοντας το έργο γιατρών και νοσηλευτών.
      Σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού στο ΓΚΝΠ η κατάσταση έχει ως εξής: Oι γιατροί είναι 40% λιγότεροι βάσει οργανογράμματος Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη δεν αναπληρώνονται επί της ουσίας, σύμφωνα με την Τριμελή Επιτροπή Γιατρών του νοσοκομείου.
        Ο Πρόεδρός της Γιώργος Κακούρης, μιλώντας για το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, τονίζει ότι και στον Άγιο Ανδρέα το να πάρει ένας γιατρός άδεια ή ρεπό δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία, γιατί ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, λόγω των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον στο κομμάτι των εφημεριών πολλές φορές παρατηρείται, όπως σημειώνει, το φαινόμενο, γιατροί μετά από 24ωρη εφημερία να συνεχίζουν το πρωί την κανονική οχτάωρη βάρδιά τους μέχρι το μεσημέρι.
       "Είναι συχνό φαινόμενο αυτό και μάλιστα παρατηρούμε ότι εντείνεται. Την ώρα που δεν αναπληρώνεται το μόνιμο προσωπικό, αυξάνεται λόγω κρίσης, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ασθενών που προσέρχεται στα ΤΕΠ αυξάνεται κατά 20 με 30%. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να δώσει στην ιδιωτική υγεία. Επιπλέον παρατηρείται και κάτι ακόμα, που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης. Μου έχει τύχει ασθενείς να πονούν όλη νύχτα, να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει, αλλά να περιμένουν να πάει 8 το πρωί και να ξεκινήσει η εφημερία του Αγίου Ανδρέα, που είναι πιο κοντά τους. Και υποφέρουν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους" λέει ο κ. Κακούρης.
Ο Πρόεδρος των Γιατρών προσθέτει ότι "όταν κάποιος γιατρός πηγαίνει να εργαστεί σε νοσοκομείο γνωρίζει ότι θα υπερβεί τον εαυτό του, δεν θα κοιτάξει οχτάωρο, ξέρει ότι δεν θα πάρει όλα τα ρεπό και τις άδειες, γιατί δεν είμαστε τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως όλο αυτό έχει και ένα φυσικό όριο".
Αναδημοσίευση από το The Best

Δεν υπάρχουν σχόλια: