Δέκα Τοπικές Μονάδες Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν στην Πάτρα με την εφαρμογή του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η λειτουργία των ΤΟΜΥ, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σημαίνει την πρόσληψη περίπου 120 ατόμων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προκειμένου να λειτουργήσουν οι δομές αυτές προς όφελος των πολιτών.
Συνολικά για τη λειτουργία των 240 ΤΟΜΥ της χώρας έχουν προγραμματιστεί 3.000 προσλήψεις. Οι 1.300 εξ αυτών αφορούν γιατρού και οι υπόλοιπες 1.700 το λοιπό προσωπικό που θα στελεχώσει τις μονάδες. Στις 10 ΤΟΜΥ της Πάτρα ο κόσμος θα μπορεί να γραφτεί σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα μπορεί να έχει υπό την επίβλεψή του μέχρι 2.000 άτομα. Επίσης στα ΤΟΜΥ θα υπάρχουν επίσης εκεί οι διεπιστημονικές ομάδες υγείας.
Η υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται να βγει και η προκήρυξη των προσλήψεων η οποίες θα γίνουν με γρήγορη, ηλεκτρονική διαδικασία, που θα πληροί τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ. Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδαρός πέραν των προαναφερθέντων 3.000 προσλήψεων έχουν εξασφαλιστεί ακόμα 400 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (σε ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας κ.α.).
Μάλιστα όπως σημειώνει ο αν. γ.γ. Υγείας ένας λόγος για τον οποίο καθυστέρηση η νομοθέτηση του νέου συστήματος ήταν το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήθελε να συμβαδίσει με τις απαιτούμενες προσλήψεις.
«Πέφτει ένα βάρος πια στο κομμάτι της πρόληψης και προαγωγής υγείας και της οικογενειακής ιατρικής, έννοιες που τις συζητούσαμε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν προχωρούσαμε στην κατοχύρωση. Η δική μας στρατηγική ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ να γίνει μέσω της ανάπτυξης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τα κάτω όπως λέμε. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι οι υφιστάμενες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ στις πόλεις και τα Κέντρα Υγείας, που όλα αυτά πλέον θα ονομάζονται Κ.Υ., θα είναι το δεύτερο επίπεδο του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο «εισαγωγικό» επίπεδο, σε επίπεδο γειτονιάς-κοινότητας που κύτταρο και βασικό στοιχείο θα είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)», εξηγεί ο κ. Βαρδαρός.
Πώς θα λειτουργεί όμως ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού;
Σύμφωνα με τον αν. γ.γ. Υγείας: Ο κάθε πολίτης θα έχει το δικό του γιατρό. Ο κάθε πολίτης θα κληθεί να γραφτεί σε έναν οικογενειακό γιατρό.
Τρεις θα είναι οι δυνατότητες: Είτε θα είναι γιατρός σε ΤΟΜΥ, είτε θα είναι, ιδίως στην ύπαιθρο, κάποιος γενικός γιατρός που υπηρετεί σε κάποιες από τις δομές (Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο κ.α.), ή εκεί που δεν έχουμε τις δυνατότητες στο δημόσιο σύστημα, θα πηγαίνουμε στοχευμένα, μέσω του ΕΟΠΥΥ και θ’ αγοράζουμε συμβάσεις μέσα από τον ιδιωτικό τομέα με ένα νέο μοντέλο συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών.
Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας. Δεν θα είναι εκεί μόνο όταν νοσεί ο πολίτης. Θα δίνει βάρος στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, δηλαδή θα του υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να κάνει εξετάσεις πρόληψης, θα έχει την ευθύνη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου του πολίτη.
Θα είναι άρα ο άνθρωπος που θα λειτουργεί ως πλοηγός του ατόμου στο σύστημα υγείας. Η διαθεσιμότητά του προς τον πολίτη είναι κομμάτι των υποχρεώσεων του είτε λειτουργεί ως δημόσιο λειτουργός είτε ως συμβεβλημένος. Μάλιστα ο συμβεβλημένος θα έχει έναν συγκεκριμένο χρόνο για τον οποίο θα δεσμεύεται ότι θα δέχεται τους εγγεγραμμένους πολίτες.»
Επίσης στη ζωή μας, με τον νέο νομοσχέδιο μπαίνει και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ένα εργαλείο που εξασφαλίζει την συνέχεια στην φροντίδα, ώστε να μην χάνεται η πληροφορία του ασθενούς. Ο οικογενειακός γιατρός που είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την τήρηση αυτού του φακέλου αλλά από εκεί και πέρα όποτε βλέπουμε θα βλέπουμε έναν ειδικό, όποτε συνταγογραφείται κάτι, αυτά θα καταχωρούνται στον φάκελο μας.
Έτσι σταματάει ο φάκελος ανά χείρας, που κουβαλάει κάθε φορά μαζί του ο ασθενής σε γιατρούς και νοσοκομεία.
Το άλλο καινούργιο στοιχείο είναι ότι στις ΤΟΜΥ πέραν των οικογενειακών γιατρών θα λειτουργούν οι διεπιστημονικές ομάδες υγείας με νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς που θα έχουν την ευθύνη των δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει τακτικές επισκέψεις στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στους χώρους εργασίας κ.α.
Παρεμβάσεις που μέχρι τώρα το Σύστημα Υγείας δεν τις έκανε και δεν τις έκανε με κεντρικό σχεδιασμό, γίνονταν σπασμωδικά, με πρωτοβουλία πιο φιλότιμων δημόσιων λειτουργών.
Τα κέντρα υγείας τώρα θα αποτελέσουν το δεύτερο επίπεδο.
Εκεί θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι γιατροί των υπόλοιπων ειδικοτήτων, αντίστοιχα όπου υπάρχουν ελλείψεις θα συμπληρώνεται το σύστημα με συμβεβλημένους γιατρούς άρα υπάρχει μια συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα. Το βάρος πρέπει να πέφτει στο Δημόσιο Σύστημα, αυτό είναι το κομβικό και το κρίσιμο, ο ιδιωτικός τομέας όμως θα συνεχίσει να αξιοποιείται συμπληρωματικά και με έναν ορθολογικό τρόπο στην κατεύθυνσης καθολικής κάλυψης του πληθυσμού.
Στα αξιοσημείωτα του νομοσχεδίου η αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας. Θεσμοθετείται το «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών» που θα συγκροτηθεί σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και θα έχει πρόσβαση στις κατά τόπους μονάδες υγείας. Παράλληλα χορηγείται το δικαίωμα συνταγογράφησης τεστ Παπανικολάου αλλά και άλλων σχετικών με την κύηση εξετάσεων στους επαγγελματίες Υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής.
«Δίνουμε τη δυνατότητα για το τεστ ΠΑΠ να το συνταγογραφούν οι μαίες και μαιευτές επίσης και τις εξετάσεις των ομαλά εξελισσόμενων κυήσεων. Αυτό έχει ένα νόημα ότι δεν στέλνω την γυναίκα σε έναν ιδιώτη αλλά αυξάνω τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος. Θα ελαφρύνει σημαντικά τις γυναίκες που καταφεύγουν στις δημόσιες δομές», σχολίασε μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" ο κ. Βαρδαρός.
Αναδημοσίευση από The Best.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου