Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Γεροβασίλη: Τελεσίγραφο για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων! Ως τις 8 Αυγούστου τα συγκεντρωτικά στοιχεία

   Ένα ακόμα «τελεσίγραφο» προς τους δημόσιους υπαλλήλους για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού στον δημόσιο τομέα απευθύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτή τη φορά ορίζει τις 8 Αυγούστου 2017, ως την καταληκτική ημερομηνία για να αποστείλουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού των υπουργείων και των φορέων οι οποίοι εποπτεύονται από αυτά τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.
    Είναι αξιοσημείωτο ότι, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, στην πλειονότητά τους,  να συμπληρώσουν τα έντυπα αξιολόγησης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία  Όλγα Γεροβασίλη, στο έγγραφο -εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/770/οικ.23065-13.7.2017), το οποίο υπογράφει, φορτώνει με επιχειρήματα για συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Οι  διατυπώσεις  της,  για να κινητοποιήσει το προσωπικό στο δημόσιο  ισορροπούν μεταξύ εντολής και …νουθεσίας. Καλεί τους αρμοδίους να διανείμουν αμελλητί - με απόδειξη - τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους που υπάγονται στο σύστημα αξιολόγησης του ν.4369/2016 και να μεριμνήσουν για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας.  Παράλληλα, η κυρία Γεροβασίλη επιλέγει να προσθέσει ότι το ζητά «κατανοώντας τις όποιες επιφυλάξεις έχουν ανακύψει εξαιτίας προηγούμενων συστημάτων αξιολόγησης και τη μη έγκυρη πληροφόρηση αρκετών συνδικαλιστικών φορέων για το περιεχόμενο του ν.4369/2016 (Α' 33)».    Μάλιστα, καλεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να ακολουθηθεί η διαδικασία της σύγκλησης των Ολομελειών Διεύθυνσης και Τμήματος.
    Προβάλλει ως επιχείρημα ότι η αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση είναι «προς όφελος όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων και των δημόσιων οργανώσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, η οποία προσδοκά την αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και τη βελτίωση της κατανομής των πόρων».
     Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα αναφορά που,  προαναγγέλλει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιο δραστικά μέτρα σε περίπτωση μη υλοποίησης της διαδικασίας αξιολόγησης, λόγω της βαρύτητας που έχει το ζήτημα αυτό ως κρίκος της αλυσίδας για τις «μεταρρυθμίσεις» στο δημόσιο. «Η όποια παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης συνεπάγεται την ανάγκη για πιθανές περαιτέρω ρυθμίσεις στα λοιπά διασυνδεόμενα πεδία», παρατηρεί η υπουργός. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί η αξιολόγηση του προσωπικού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος άλλων εφαπτόμενων δράσεων για την αποκομματικοποίηση, τον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως το σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων εν γένει.
    Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει πως η αξιολόγηση και οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα  αποτελούν επιταγή του Συντάγματος και όχι των μνημονίων.   Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκύκλιος «κλείνει» με τη φράση: «Η  απαίτηση της κοινωνίας και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων για μια νέα, αξιοκρατική, δημοκρατική, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνταγματική επιταγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: