Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Από το… κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, στους… 18.000 πλειστηριασμούς μέσα στο 2018

      Την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι θεσμοί, ενώ η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στο stress test. Oι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
       Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.
       Να σημειωθεί πως το θέμα των πλειστηριασμών και της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδουν οι θεσμοί στο ζήτημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναφερθεί δύο φορές στο θέμα των πλειστηριασμών.
Νέα συνέλευση των συμβολαιογράφων
       Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και πάλι η συνέλευση των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασίσουν επί της αναστολής ή μη της αποχής που έχουν εξαγγείλει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η συνέλευση είχε προγραμματιστεί για χθες, ωστόσο ανεβλήθη λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας.
        Κατά την προσέλευση των συμβολαιογράφων και του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Γιώργου Ρούσκα στο θέατρο «Ακάδημος», όπου θα πραγματοποιείτο η συνέλευση, δημιουργήθηκε ένταση από μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Συγκεκριμένα, έξω από το θέατρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι άτομα που κατά την είσοδο των συμβολαιογράφων τούς αποδοκίμασαν και τους χειροκροτούσαν ειρωνικά. Μάλιστα, μόλις αντίκρισαν τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων κ. Ρούσκα εξαπέλυσαν ύβρεις εις βάρος του.
                                                 ...............................................................
     Αξίζει να επισημάνουμε ότι για το προαναφερόμενο ζήτημα, σχετικά με τους Πλειστηριασμούς και την κατοχύρωση της  πρώτης κατοικίας, την Παρασκευή 24/11/17, στην Συνεδρίαση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας Κώστας Πετρόπουλος, με την ιδιότητα του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ της ΑΔΕΔΥ, ΚΑΤΕΘΕΣΕ σχετική  ΠΡΟΤΑΣΗ,  κατά το πρότυπο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να συμπεριληφθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των μη εχόντων φυσικά κι όχι των πλουσίων που ενώ έχουν δεν πληρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: