Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Φύκια και μεταξωτές κορδέλες στο νοσηλευτικό προσωπικό

       Η διορισμένη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΕΣΑΝ αποφάσισε να προτείνει στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας τη σύσταση ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, ο οποίος εντέλει δεν θα είναι και τόσο ενιαίος, καθώς μέσα του θα συνυπάρχουν δύο κατηγορίες.
        Η πρόταση δεν είναι καινούργια – το υπουργείο την είχε συμπεριλάβει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ‘Ενωση Νοσηλευτών. Πλασάρεται όμως τόσο από την ηγεσία του ΕΣΑΝ, όσο και από τη φιλοκυβερνητική παράταξη ΑΡΜΑ, ως μεγάλη κατάκτηση.
        Αυτό που δεν λένε στους νοσηλευτές είναι τι θα σημαίνει για την καθημερινότητα που βιώνουν στην εργασία τους. Πολύ περισσότερο, δεν αναφέρονται καθόλου στο αν η σύσταση του κλάδου θα επιφέρει αναβάθμιση επαγγελματική, οικονομική και βελτίωση στις εργασιακές συνθήκες των νοσηλευτών.
        Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να πουλήσουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες στο νοσηλευτικό προσωπικό και βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο, συστήνοντας τον ενιαίο κλάδο, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από μια σειρά αναγκαίων μέτρων.
       Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για τα επίπεδα εκπαίδευσης που είναι αναγκαία για τη νοσηλευτική. Ούτε βεβαίως γίνεται καμία συζήτηση, πολλώ δε μάλλον πρόταση, για τη διέξοδο των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια. Σίγουρα η πρόταση, όπως κατατίθεται, μπορεί να φορτώσει και επίσημα «υποχρεώσεις» στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτόματα θα μεταφραστεί και σε κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα.
         Η αναβάθμιση της θέσης του Νοσηλευτικού Προσωπικού δεν μπορεί να εντάσσεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για να βγει λάδι η κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν αυτοί οι εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες – κοινώς τους βγαίνει το λάδι.
Eχει επανειλημμένα τονιστεί  ότι:
  • Απαιτείται να ληφθεί μια σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτικού Προσωπικού και θα αναβαθμίσουν την επαγγελματική και οικονομική του θέση.
  • Ταυτόχρονα, απαιτείται μια μεγάλη συζήτηση, που δεν θα γίνει στα υπουργικά γραφεία, για τα επίπεδα εκπαίδευσης στη νοσηλευτική καθώς και για τους τρόπους επαγγελματικής αναβάθμισης του προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
       Γι’ αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε ούτε στους πανηγυρισμούς που οργανώνουν κάποιοι, ούτε στα αναθέματα που συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αναδημοσίευση από ergasiaNet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: