Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Τι αλλάζει σε επικουρικές συντάξεις και «χηρείας»

Το παράδειγμα του συνταξιούχου που μου τηλεφώνησε ήταν αφοπλιστικό.
       «Γιώργο, δες τι μου συνέβη… Απευθύνθηκα για τη σύνταξή μου στο Ταμείο μου και έπεσα από τα σύννεφα! Έπρεπε να πάρω με τον παλαιό νόμο 845 κύρια σύνταξη και επικουρική 300 ευρώ. Με τον νέο νόμο όμως,των μεγάλων περικοπών, τον νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρω 803 ευρώ. Πίστευα ότι θα πάρω αυτά τα χρήματα…Όμως μου δίνουν προσωρινή το 80%, δηλαδή 642 ευρώ, χωρίς την επικουρική! Χάνω δηλαδή 503 ευρώ! Τι να κάνω;».
       Άρχισα να το ψάχνω… Όταν δεν μπορείς να δώσεις ένα πιάτο φαγητό, δίνεις ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό έλεγαν οι παλαιότεροι και αυτή την παροιμία ακολουθούν στο υπουργείο Εργασίας.
Πράγματι…
     Υπό την πίεση των δανειστών και τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνώντων, χορηγούν σύνταξη στο 80% της κύριας σύνταξης…
      Μάλιστα δηλώνουν από το υπουργείο Εργασίας ότι «σε δύο μήνες από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χορήγησης προσωρινής σύνταξης, θα απονέμεται η προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους και το ύψος της θα αγγίζει το 80%», έναντι 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
      Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «η απόδοση των συντάξεων πρέπει να είναι άμεση με την κατάθεση του σχετικού φακέλου. Το σουηδικό μοντέλο,όπου έναν χρόνο πριν δρομολογούνται τα βήματα της σύνταξης, πρέπει και εδώ να εφαρμοστεί, ώστε να μην έχουμε ταλαιπωρίες».
Ο υπουργός των περικοπών
      Το 50% το έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση,κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα. Κατάλαβαν το μέγιστο λάθος και επανέφεραν το 80%, ενώ υπόσχονται ότι«εντός του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι απαιτούμενες τεχνικές διαδικασίες, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».
      Κατά το υπουργείο Εργασίας,«δίνουμε το 80% της σύνταξης και θα καλύψουμε έτσι μια μεγάλη ανάγκη που έχουν οι συμπολίτες μας, να παίρνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους… Είναι και μια απάντηση σε αυτά που είπε, στη Βουλή, ο αρχηγός της ΝΔ ότι δημιουργούμε πλασματικό πλεόνασμα και ότι δεν δίνουμε συντάξεις. Η διάταξη αυτή έχει σκοπό να δίνουμε ακόμα πιο γρήγορα συντάξεις.   Άρα δεν επιβεβαιώνεται η ΝΔ, λέγοντας ότι εμείς δεν δίνουμε συντάξεις. Όχι μόνο δώσαμε τις περισσότερες (συντάξεις) που είχαν δοθεί ποτέ μέσα στη χρονιά ετούτη και μέχρι τώρα, αλλά θα εξαφανίσουμε όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και παίρνουμε μέτρα για την ακόμα γρηγορότερη έκδοση συντάξεων…».
Θρήνος στις χήρες
     Στο θέμα με τις χήρες, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι«θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
     Λέει το υπουργείο Εργασίας:«Διπλασιάζουμε το κατώτατο ποσό σε σχέση με προηγούμενες διατάξεις.Δεν επηρεάζονται οι παλιές συντάξεις χηρείας, εξακολουθούν να καταβάλλονται με τους όρους του υπολογισμού που προκύπτουν με τις νέες διατάξεις. Με την ίδια τροπολογία, για παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
      Επίσης, σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας».
Όμως, η ΕΝΥΠΕΚ και ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρουν ότι:
·         Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
·         Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
·         Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, άλλως το ανωτέρω ποσό της σύνταξης επιμερίζεται στα περισσότερα τέκνα.
·         Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
·         Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
      Η κυβέρνηση, υπό την πίεση χιλιάδων χήρων και ορφανών τέκνων, υποχώρησε φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις για τις απάνθρωπες ρυθμίσεις του νόμου που ψήφισε («νόμος Κατρούγκαλου») και εφάρμοσε πριν από ενάμιση χρόνο.
      Το αποτέλεσμα της πρώτης εφαρμογής του νόμου ήταν να εκδίδονται συντάξεις ύψους 70-80 ευρώ στις πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν θάνατο στον στενό κύκλο της οικογένειάς τους, ενώ χιλιάδες χήρες θα χάσουν από το 2019 οριστικά τη σύνταξή τους, μοναδικό στήριγμα στη ζωή!
·         Είναι αντικοινωνικό και άδικο να πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και ορφανά τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
·         Είναι ανάλγητο και εξωφρενικό, σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, να λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή να διακόπτεται εφ’ όρου ζωής, χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: