Μία καταστροφή συνήθως κρύβει στα σπλάχνα της γέννηση ενός καινούργιου, κάτι νέου, για το οποίο η ανάγκη μπορεί να είναι ποικιλοτρόπως διαπιστωμένη, αλλά δεν υλοποιείται.
Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».
Μέχρι το σεισμό του 2008 όλοι οι φορείς συζητούσαν την ανάγκη ανακατασκευής του πολυώροφου κτιρίου του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και την ανέγερση νέας πτέρυγας. Το έργο το είχαν εξαγγείλει σχεδόν όλοι οι υπουργοί Υγείας. Κανείς δεν το είχε υλοποιήσει μέχρι που ήρθε ο σεισμός και επέβαλε την ανάγκη ανέγερσης ενός σύγχρονου νοσοκομείου.
Η επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου ονομάστηκε Σώστρατος και εφαρμόστηκε το πρωί της 12ης Ιουνίου. Ολος ο στόλος του ΕΚΑΒ είχε παραταχθεί στο προαύλιο του νοσοκομείο προκειμένου να μεταφέρει τους ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η επόμενη μέρα της εκκένωσης του «Αγίου Ανδρέα» βρήκε τους φορείς διχασμένους. Αλλοι είχαν ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου και άλλοι της ανακατασκευής. Μάλιστα οι αντίθετες απόψεις είχαν παρασύρει την κεντρική διοίκηση αλλά και τον τεχνικό κόσμο στη λήψη αντίθετων αποφάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει ένα μακρύ χρονικό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να δρομολογηθεί το έργο.
Σε αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, και η καθυστέρηση επαναλειτουργίας του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πέρυσι, τον Απρίλιο του 2017 παραδόθηκε το πολυώροφο κτίριο κι έτσι κατέστη δυνατή η πλήρης επαναλειτουργία του «Αγίου Ανδρέα».
Βέβαια η πόλη κέρδισε ένα υπερσύγχρονο νοσηλευτικό οι εγκαταστάσεις του οποίου και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός θυμίζουν ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.
Ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια για την πλήρη στελέχωσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων το οποίο κρίνεται αναγκαίο για να αναπτυχθεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την Έντυπη Έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου