Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Μείωση κατά 31 εκατ. των δαπανών για νοσοκομεία και ΠΦΥ

      Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 31 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2021, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Επίσης, στο προσχέδιο δεν έχει εγγραφεί η δαπάνη και για τις 4.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης προσδοκά να έχει εισροές 5,5 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ το 2021- εάν φυσικά τα επιμέρους προγράμματα εγκριθούν- και παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα παραμένουν πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό να υπάρχει σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ.
Ειδικά στο θέμα της πρόσληψης νέων μόνιμων λειτουργών υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε χθες στη Βουλή ότι δεν μπορούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην υγεία, καθώς «δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μόνιμα μέτρα στον Προϋπολογισμό και αυτό ισχύει και στην φετινή χρονιά και στο 2021.
Αφού θα έρθει το μεσοπρόθεσμο το οποίο θα συνταχθεί στην ουσία, όταν θα τελειώνει η πανδημία, όταν θα έχουμε μια αίσθηση, ότι τελειώνει η πανδημία, μπορούμε να έλθουμε, να κάνουμε συζήτηση για τα μόνιμα μέτρα των επόμενων ετών, αλλά με την πανδημία πίσω μας. Μέχρι τότε δεν υπάρχει περιθώριο σε σχέση με όσα έχουμε συμφωνήσει με την Ευρώπη».
Τα παραπάνω δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα κάλυψης με μόνιμες θέσεις των επικουρικών, των αποχωρήσεων και των διαχρονικών κενών στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ, καθώς και κενό σχετικά με τις νέες ανάγκες στα 161 Κέντρα Υγείας και τα 42 περιφερειακά ιατρεία που δηλώνει ο Υπουργός Υγείας ότι θα συμμετέχουν στη μάχη κατά της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξουν δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όμως αποτελούν ένα χωριστό κομμάτι.
Εάν δεν εγκριθούν τα συγκεκριμένα έργα και προγράμματα από την Επιτροπή και από το Συμβούλιο, δεν μπορούν να μπουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όταν εγκριθούν, θα μπουν με μία συμπληρωματική νομοθέτηση στο πρώτο τετράμηνο του 2021.
https://nucleus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: