Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών και ιδιαίτερα των νοσηλευτών αλλά και του λοιπού προσωπικού (καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό κτλ.), στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, την ώρα που η διασπορά των κρουσμάτων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, πανελλαδικά και τοπικά. Σαφώς, η αχαϊκή πρωτεύουσα αντιπροσωπεύει την πανελλαδική εικόνα, για την οποία υπάρχει έντονος προβληματισμός σε πολίτες και αρχές, με την κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των λοιμωξιολόγων και έγκρισης από κορυφαίους συνταγματολόγους, να προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης, μέσω της υποχρεωτικότητας, στον εν λόγω επαγγελματικό χώρο.
Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία εκφράζει την αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα και έχει ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν, αφήνοντας άφωνη τη μεγάλη μερίδα των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί, αλλά και τους πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
Τα ποσοστά εμβολιασμού
Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει εμβολιαστεί το 90% των ιατρών, το 75% του διοικητικού προσωπικού, το 60% των νοσηλευτών και το 65% του λοιπού προσωπικού.
Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», έχει εμβολιαστεί το 80% του ιατρικού προσωπικού, το 64% του διοικητικού και λοιπού προσωπικού και το 58% του νοσηλευτικού.
Ως φαίνεται, οι γιατροί καταγράφουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να αυξήσουν άμεσα, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στους νοσηλευτές, αφού περίπου ένας στους δύο δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη καμία δόση του εμβολίου.
«Κινητοποιήσεις και… Δικαιοσύνη»
«Θα εναντιωθούμε καθαρά και μόνον κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κινητοποιήσεις που σαφώς θα επαναληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου, όπου υπερασπιζόμενοι τα όποια μέλη μας βρεθούν σε δυσμενείς επιπτώσεις, θα πρέπει να έχουμε σκληρές και δυναμικές-καθημερινές αντιδράσεις και παρεμβάσεις με στάσεις εργασίας και καταλήψεις στις Διοικητικές Υπηρεσίες και στα Γραφεία της Διοίκησης. Εναντίωση δηλαδή σε όσους το τολμήσουν, επιφυλασσόμενοι σαφώς για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, όπως αυτό προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, ζητήματα για τα οποία θα περιμένουμε και την στάση της ΠΟΕΔΗΝ», ανακοίνωσε το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας», κατόπιν εισηγήσεων αντιπροσωπείας εργαζομένων στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.
«Ο καθένας ορίζει το σώμα του»
Ο «Νεολόγος», ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου, Κώστα Πετρόπουλο, ο οποίος δεν δημοσιοποιεί το εάν έχει εμβολιαστεί, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αποτελεί προσωπικό του δεδομένο». Σε ερώτηση σχετικά με το εάν προτρέπει τους συναδέλφους του να εμβολιαστούν ή όχι, απάντησε πως δεν τους λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο, δείχνοντας όμως προς τον πρώτο δρόμο, αν και όχι ξεκάθαρα, αφού όπως υποστηρίζει «ο καθένας μπορεί να ορίσει το σώμα του, παίρνοντας μέτρα προστασίας για τον εαυτό του και το περιβάλλον του και πως η αντίδρασή του σημειώνεται μόνο για την υποχρεωτικότητα, μέτρο που διασπά και στοχοποιεί τους εργαζόμενους».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Επιπροσθέτως, αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του «ότι κολλούν ακόμη και οι εμβολιασμένοι», κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποπροσανατολίζει τους πολίτες. Και αυτό διότι, ναι μεν κολλούν και μεταδίδουν τον κορωνοϊό, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο δεν θα νοσήσουν βαριά, αφήνοντας τα νοσοκομεία με κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δύσκολα θα μπουν στην εντατική και δεν θα φύγουν από τη ζωή. Ο Κώστας Πετρόπουλος επιτίθεται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε σχέση με το εμβόλιο και «τις παλινωδίες της, τα ήξεις αφίξεις, που δημιούργησαν φόβο και άρνηση σε μεγάλη μερίδα των πολιτών». Την ψέγει για την επικοινωνιακή της πολιτική, ισχυριζόμενος πως «απέτυχε να πείσει τους πολίτες και τους υγειονομικούς και τώρα τους διασπά». Βέβαια, ερωτηθείς για τον εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να πεισθούν οι υγειονομικοί δεν απάντησε συγκεκριμένα, λέγοντας πως αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.
«Τορπιλίζουν την προσπάθεια της χώρας»
Σαφώς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σύμφωνα με στελέχη της υγείας «την ώρα που η χώρα, ασχέτως επικοινωνιακής πολιτικής, μεθόδου πειθούς και όλα τα συναφή, δίνει τη μάχη της, μαζί με την Ευρώπη και τον κόσμο, ώστε να βγούμε από αυτή τη στενωπό, κάποιοι τορπιλίζουν την προσπάθεια, στερούμενοι επιστημονικών κινήτρων, σε ψηφοθηρικό, συνδικαλιστικό φόντο που αντί να προτείνει λύσεις επιδίδεται σε λαϊκισμούς. Δε νοείται όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, στα νοσοκομεία μας, που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, να μην έχουν εμβολιαστεί. Δε νοείται την ώρα που οι συνδικαλιστές ζητούν επιπλέον προσλήψεις, να ελλοχεύει ο κίνδυνος να λείψουν ή και να φύγουν από τη ζωή εργαζόμενοι που φροντίζουν για τη δημόσια υγεία τούτη τη δύσκολη ώρα. Δεν γίνεται αυτοί που πρέπει να πείσουν τους πολίτες, αφού καθημερινά είναι μάρτυρες επίπονων διαδικασιών στα νοσοκομεία, να αρνούνται το εμβόλιο» .
Άμεσα ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ, δεν υπάρχει περίπτωση εάν κάποιος υγειονομικός θέλει να εμβολιαστεί αυτό να μη γίνει άμεσα. Πολλώ δε μάλλον τώρα που είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για όλες της ηλικιακές ομάδες.
Εμβόλιο, αλλιώς σπίτι χωρίς αποδοχές
Η σχετική τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προβλέπει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.
Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.
Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων υγείας (Διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ) θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Όσοι και όσες δεν εμβολιάζονται θα μένουν στο σπίτι χωρίς αποδοχές, αφού θα ισχύει η αναστολή εργασίας.
Κορύφωση έως τα μέσα Αυγούστου
Στο μεταξύ, κορύφωση των κρουσμάτων μέχρι τις 15 Αυγούστου αναμένουν οι ειδικοί. Το χειρότερο σενάριο είναι 3.500 κρούσματα την ημέρα και το πιο ήπιο 2.500 κρούσματα. Ήδη έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές, οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις πανελλαδικά, όπως και στην Πάτρα, ενώ άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών.
Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58%. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία.
«Να ακούν τα θεσμικά όργανα»
«Αισιοδοξούμε ότι το νέο κύμα θα είναι πιο ήπιο σε νοσηλείες», σημειώνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δηλώνοντας σίγουρη ότι τα παιδιά θα εμβολιαστούν όταν επιστρέψουν από τις διακοπές, ενώ κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για τα εμβόλια.
Τέλος, αναφερόμενη στους αρνητές των εμβολίων είπε πως «μας πληγώνει όταν ένας υγειονομικός μιλάει κατά των εμβολίων» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι πολίτες να ακούν τα θεσμικά όργανα», λέγοντας μάλιστα ότι «τα παιδιά αφού εμβολιαστούν αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα».
Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους
Όλο και περισσότερες χώρες περιορίζουν την πρόσβαση σε χώρους για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid.
Στα χνάρια της Γαλλίας βαδίζουν Ιρλανδία και Ιταλία απαιτώντας από τους πολίτες τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου Covid για την είσοδό τους σε μπαρ και εστιατόρια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Στη Σουηδία, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Lund, εξετάζει αν η προσφορά ενός κουπονιού, ύψους 17 λιρών, θα μπορεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Στην Ολλανδία, σε όσους εμβολιάζονται, οι αρχές τους δίνουν ολλανδικές ρέγγες.
Στη Γαλλία, περίπου 161.000 πολίτες διαδήλωναν στους δρόμους της χώρας το Σαββατοκύριακο την ώρα που οι βουλευτές προσπαθούσαν να βρουν μία συμβιβαστική συμφωνία για το λεγόμενο «δελτίο υγείας».
Η Ιρλανδία επέτρεψε στους χώρους φιλοξενίας να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους σε όσους έχουν το «ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ» που αποδεικνύει το καθεστώς εμβολιασμού τους.
Από τις 6 Αυγούστου, ένα παρόμοιο «πράσινο πάσο » θα απαιτήσουν και οι Αρχές στην Ιταλία από τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια και αθλητικές αίθουσες, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους, όπως μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.
Στην Ισπανία, δεν υπάρχει μία ενιαία εθνική πολιτική αλλά η περιοχή της Γαλικίας επιβάλλει την επίδειξη «πιστοποιητικού εμβολιασμού» ή αρνητικό τεστ Covid-19 σε όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στο Βέλγιο, η πρόσβαση σε υπαίθριες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα θα περιοριστεί από τις 13 Αυγούστου μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι προτίθεται να περιορίσει την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα στην Αγγλία από τον Σεπτέμβριο μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους .
Στη Γερμανία, οι πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το πώς πρέπει να αυξήσουν την πίεση στους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, το 49,4% των πολιτών έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid ενώ το 61% έχει λάβει μόνο τη μία δόση.
Ωστόσο, η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλοί έχουν χάσει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου προκειμένου να πάνε διακοπές.
Την ίδια ώρα, Γερμανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η «ανοσία της αγέλης» δεν μπορεί να είναι εφικτή έως το φθινόπωρο την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού επελαύνει στη χώρα.
(Από την εφημερίδα Νεολόγος Πατρών - ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου