Το στόχο του να λειτουργεί το Δημόσιο με χαρακτήρα εφάμιλλο «μιας ιδιωτικής υγιούς επιχείρησης», περιγράφει σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συνδυάζει, δε, τη συγκεκριμένη λειτουργία με μπόνους παραγωγικότητας στους υπεραποδοτικούς υπαλλήλους: «Ένα σύστημα, όπως λέει, παροχής χρηματικών και άλλων κινήτρων για τους ευσυνείδητους και υπερεργατικούς δημοσίους υπαλλήλους στην βάση επίτευξης συγκεκριμένης και προσυμφωνημένης κατά περίπτωση στοχοθεσίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στα τέλη Μαΐου, ο κ. Βορίδης είχε προαναγγείλει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού επιβράβευσης, την οποία είχε τοποθετήσει χρονικά στα τέλη του τρέχοντος έτους, προκειμένου, όπως είχε πει, «να ανατραπεί η κουλτούρα εξισωτισμού που εγκαθιδρύθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη Δημόσια Διοίκηση. Είχε αποσαφηνίσει, μάλιστα, ότι «το όφελος για τους παραγωγικούς υπαλλήλους θα είναι πρωτίστως οικονομικό». ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
– Προσλήψεις θα γίνουν στο δημόσιο και με ποιο τρόπο ;
Προσλήψεις γίνονται με το υφιστάμενο σύστημα. Η ριζοσπαστική αλλαγή που εισάγει ο τελευταίος νόμος είναι η προκήρυξη ενός πανελλαδικού διαγωνισμού ο οποίος θα διεξαχθεί μέσω του ΑΣΕΠ. Στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ έχουμε συμπεριλάβει και τις πάγιες ανάγκες που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από έκτακτο προσωπικό, ώστε το έκτακτο προσωπικό που θα προσληφθεί μελλοντικά να καλύπτει μόνο τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζουμε και επικαιροποιούμε το ζήτημα των προσλήψεων, αποσαφηνίζοντας τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου σε προσωπικό και επιτυγχάνουμε να τοποθετήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση επιταχύνοντας παράλληλα σημαντικά τη σχετική διαδικασία.
-Η δημόσια διοίκηση από τί έχει περισσότερο σήμερα ανάγκη ;
Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα δομημένο και ρεαλιστικό σχέδιο αναμόρφωσης του συνόλου της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο έχουμε ήδη συγκροτήσει και θέσει σε εφαρμογή. Η μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, η εγκαθίδρυση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο, η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, η αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με στόχο να ενισχύσει την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μόνο ορισμένα από τα κομμάτια που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού Δημόσιου Τομέα που θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών κρατών.
Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ το ελληνικό δημόσιο να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και εξαιτίας της πανδημίας, προκειμένου να μην αποτελέσει βαρίδι στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της πατρίδας μας και να εισέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα απαραίτητα εργαλεία που του παρέχουμε ώστε να απαλλαγεί οριστικά από παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
– Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι καλύτεροι υπάλληλοι θα αμείβονται περισσότερο ; Θα δώσετε κίνητρα παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας;
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Τομέα, που αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο της Κυβερνήσεώς μας, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού του. Δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Η ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού περνά μέσα από την ενίσχυση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης του, την ενδυνάμωση του συστήματος προσλήψεων ώστε αυτό να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και αδιάβλητο, την εγκαθίδρυση μιας νοοτροπίας αξιοκρατίας και διαφάνειας και στην κατεύθυνση αυτή ερχόμαστε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα κινητροδότησης μέσω της επιβράβευσης των παραγωγικότερων εξ’ αυτών.
Όπως προανέφερα, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε το κλίμα εξισωτισμού που χρόνια τώρα ταλανίζει τη Δημόσια Διοίκηση και λειτουργεί εις βάρος των υπεραποδοτικών στελεχών της από την μία αλλά και εις βάρος του πολίτη από την άλλη. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε ένα σύστημα παροχής χρηματικών και άλλων κινήτρων για τους ευσυνείδητους και υπερεργατικούς δημοσίους υπαλλήλους στην βάση επίτευξης συγκεκριμένης και προσυμφωνημένης κατά περίπτωση στοχοθεσίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προσδώσει έναν νέο χαρακτήρα στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης εφάμιλλο της λειτουργίας μιας ιδιωτικής υγιούς επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου