18.000 υπολογίζονται οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων και η λίστα αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του 2021, παρά το ότι το Υπ. Εργασίας έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θίγονται τα κατοχυρωμένα όρια ηλικίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο Υπ. Εργασίας προωθούν διαδικασίες για ταυτόχρονη έκδοση κυρίας σύνταξης και εφάπαξ, σταδιακά, αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες.
Κομβικό σημείο για να γίνει αυτή η «θετική κίνηση» αποτελεί το ΔΑΥΚ (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης), στο οποίο καταγράφονται οι μισθοί και τα έτη υπηρεσίας που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα τελευταία δύο χρόνια που το Δελτίο των υπηρεσιακών μεταβολών έχει μπει σε ψηφιακή τροχιά.
Πώς υπολογίζεται το εφάπαξ
Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016 οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.
Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2021 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:
- Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013.
- Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2021, χωρίς τόκο.
Σημείωση: Η υπαγωγή αφορά το σύνολο των μισθωτών του δημοσίου τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κ.ά.), των υπαλλήλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ) και ένα μικρό ποσοστό των μισθωτών ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι εταιρειών τσιμέντων, λιπασμάτων, κ.ά.) και των αυτοτελώς απασχολούμενων (υγειονομικοί, δικηγόροι, μηχανικοί, κ.ά.). Περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου