Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Eκκρεμείς συντάξεις: Ποιες θα δοθούν πρώτες

   Στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα δώσει προτεραιότητα ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη. 
    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από τις 90.000 -κατά τον μήνα Σεπτέμβριο- ληξιπρόθεσμες (δηλαδή μετρούν πάνω από 3 μήνες από τη στιγμή της υποβολής) αιτήσεις συνταξιοδότησης, περίπου οι 40.000 έχουν κατατεθεί από ελεύθερους επαγγελματίες.
    Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, βάσει της πρώτης εικόνας που έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφορά ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ. 
    Αυτό σημαίνει πως θα απορριφθούν, τουλάχιστον μέχρι να ρυθμιστούν οι οφειλές τους. Σημειώνεται πως κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη, ακόμα και αν έχει θεμελιώσει ηλικιακά και ασφαλιστικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αν είναι "φορτωμένος” με ασφαλιστικά χρέη πάνω από 20.000 ευρώ. 
      Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό (δηλαδή το ποσό πάνω από 20.000 ευρώ) και τα εναπομείναντα 20.000 ευρώ να τα εντάξει στη ρύθμιση των έως 60 δόσεων -παρακρατήσεων επί της σύνταξης του. 
      Η βάσιμη εκτίμηση αρμοδίων παραγόντων ότι, προς το παρόν, θα απορριφθούν οι αιτήσεις έως και 40.000 επαγγελματιών (καθώς φαίνεται πως χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ), έχει οδηγήσει στην άποψη πως πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εκκαθάρισή τους και, εκ των πραγμάτων, στην έκδοση απορριπτικών αποφάσεων.
   Έτσι, όχι μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν αιτηθεί σύνταξη θα λάβουν μία απάντηση από τον ΕΦΚΑ ώστε να δουν σε τι κινήσεις πρέπει να προβούν προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, αλλά και ο ΕΦΚΑ θα χαμηλώσει σημαντικά το "βουνό” των εκκρεμών αιτήσεων, το οποίο είναι εν μέρει "πλασματικά” διογκωμένο. Και είναι εν μέρει "πλασματικά" διογκωμένο το "βουνό" των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων για 2 λόγους. Κατά πρώτον, γιατί  δεν μπορούν να μη συμπεριληφθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις των μεγαλο-οφειλετών και κατά δεύτερον οι αιτήσεις αυτές δεν μπορούν -λόγω του ύψους των οφειλών των αιτούντων- να οδηγήσουν σε συντάξεις.
    Μάλιστα, το "πλασματικά”  - λόγω πολλών αιτήσεων που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συντάξεις -  διογκωμένο "βουνό” εκκρεμών συντάξεων οδηγεί σε "πλασματικά” διογκωμένο "βουνό” οφειλών των ταμείων προς τους αιτούντες σύνταξης. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων θα απορριφθεί (λόγω υψηλών οφειλών των αιτούντων σύνταξης) και το "βουνό" της ικανοποίησης των ληξιπροθέσμων αιτήσεων είναι χαμηλότερο από εκείνο που φαίνεται, καθώς αυτό υπολογίζεται σαν όλες -μα όλες - οι αιτήσεις να αποδειχθούν έγκυρες. 
      Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως από τους εν αναμονή 120.000 συνταξιούχους (90.000 με ληξιπρόθεσμες αιτήσεις και 30.000 με μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις), γύρω στους 50.000 λαμβάνουν ήδη προκαταβολή σύνταξης ή προσωρινή σύνταξη. 
      Με άλλα λόγια, αφαιρώντας τους 50.000 που λαμβάνουν προκαταβολή ή προσωρινή σύνταξη και τους 40.000 οι οποίοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους αρμόδια στελέχη των ταμείων, δεν δικαιούνται σύνταξη - λόγω οφειλών – γύρω στους 30.000 αιτούντες δεν λαμβάνουν -αν και πιθανότατα δικαιούνται – κάποια συνταξιοδοτική παροχή.  
Του Δημήτρη Κατσαγάνη capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: