Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να θέσει σήμερα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Δύο νομοσχέδια από το υπουργείο Υγείας που πιθανώς θα κατατεθούν σε ένα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, επειδή περιέχουν και κοινές ρυθμίσεις. Πάντως θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους.
Σε ότι αφορά πάντως τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι περισσότερες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις αφού προς ώρας δεν έχει καθοριστεί ούτε το ύψος της αμοιβής των γιατρών που θα αναλάβουν το ρόλο του «προσωπικού γιατρού» των ασφαλισμένων.
Οι περισσότερες αλλαγές πάντως φαίνεται ότι έχουν γραφτεί την τελευταία στιγμή λόγω και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στον ιατρικό κόσμο για την αμοιβή των γιατρών με το σύστημα του capitation δηλαδή με πληρωμή κατά κεφαλήν. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Υπουργείο Υγείας: Κόβουν ράβουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής»
Πάντως φαίνεται ότι η επιλογή του προσωπικού γιατρού δεν θα είναι καν υποχρεωτική. Στην περίπτωση που ισχύσει μία τέτοια ρύθμιση, το οικοδόμημα για μία οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πέφτει μάλλον στο κενό, καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί το βασικό θεμέλιο για την Πρωτοβάθμια.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει τον «οικογενειακό γιατρό» μόλις 1 εκατ. πολίτες είχαν εγγραφεί.
Οι βέβαιες αλλαγές από το υπουργείο Υγείας
Προς ώρας το μόνο βέβαιον είναι ότι θα εφαρμοσθεί το περιβόητο gatekeeping ο έλεγχος δηλαδή και η έγκριση πριν από κάθε ιατρική πράξη και ειδικά για την εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Ο ασθενής δηλαδή θα χρειάζεται παραπεμπτικό από τον προσωπικό του γιατρό για να εισαχθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Για έλεγχο και gatekeeping για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό (πχ. Ορθοπεδικό, καρδιολόγο, δερματολόγο κλπ) δεν φαίνεται πως είναι ένα μέτρο που προκρίνεται παρά τις αρχικές αντίθετες τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήδη από τον ιατρικό κόσμο, φαίνεται ότι ανέτρεψαν αυτήν την επιλογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου