Επιστρέφουν στα νοσοκομεία με πιστοποιητικό νόσησης και ξαναβγαίνουν σε αναστολή τρεις μήνες μετά. Η περίπτωση του μοναδικού ογκολόγου της Λέσβου, που μιλάει στο iatronet.gr.
Εκατοντάδες υγειονομικοί σε ολόκληρη την επικράτεια που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο επειδή δεν εμβολιάστηκαν, έχουν επιστρέψει προσωρινά στα καθήκοντά τους, επειδή απέκτησαν αντισώματα λόγω της νόσησης από κορωνοϊό. Μετά τη λήξη του τρίμηνης διάρκειας πιστοποιητικού νόσησης η εργασία τους αναστέλλεται ξανά. Ο μοναδικός ογκολόγος στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Λέσβου, Ηλίας Νικολαϊδης (φωτογραφία), είναι ένας από αυτούς, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί του στο ίδιο νοσοκομείο που νόσησαν μετά από εκείνον εργάζονται σήμερα στα πόστα τους.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ. Νικολαϊδης υποστηρίζει πως ο ίδιος και οι ασθενείς του βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία, από μια απόφαση που όπως λέει έχει πολιτικά και όχι ιατρικά κίνητρα. Αναφέρεται στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εξαμελής οικογένειά του και χαρακτηρίζει άδικη την παράταση της αναστολής εργασίας έως το τέλος του χρόνου. Εκμυστηρεύεται πως έχει σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί για να μην χάσει οριστικά τη δουλειά του, αλλά τελικά ξεκαθαρίζει πως παρά τις δεύτερες σκέψεις θα προτιμήσει να δουλέψει στη συγκομιδή ελιάς στη Λέσβο, παρά να εμβολιαστεί.
Η επιστροφή, η δεύτερη αναστολή και το παγκάκι
Ο Η. Νικολαϊδης τέθηκε σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, μαζί με χιλιάδες υγειονομικούς, που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο παρά την απόφαση για υποχρεωτικότητα στον κλάδο. Στο τέλος Οκτωβρίου, νόσησε από κορωνοϊό ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένειά του. Τον Νοέμβριο επέστρεψε στο ιατρείο του στο "Βοστάνειο", με …αναστολή της αναστολής λόγω νόσησης, διάρκειας έξι μηνών, όπως αναγραφόταν στη σχετική απόφαση. Έναν μήνα μετά, ωστόσο, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης μειώθηκε από τους έξι στους τρεις μήνες. Έτσι, την 1η Φεβρουαρίου ο γιατρός υποχρεώθηκε να βγει για δεύτερη φορά σε αναστολή. Μόλις δύο μέρες πριν, όπως λέει, η διοίκηση είχε απορρίψει το αίτημά του για χορήγηση κανονικής άδειας, οφειλόμενης από τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά, δούλεψε 2 μήνες και 10 μέρες.
Το νοσοκομείο έμεινε ξανά χωρίς ογκολόγο, μέχρι την κάλυψη της θέσης από επικουρικό που μετακινήθηκε από την Αθήνα. Οι ογκολογικοί ασθενείς του νησιού χρειάστηκε να αλλάξουν γιατρό για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
"Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα μέσα στη μέρα από τους ασθενείς μου. Με ρωτάνε διάφορα, μου στέλνουν εξετάσεις στο viber και στο mail, τις βλέπω και τους απαντάω τηλεφωνικά. Νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια", λέει στο iatronet.gr ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος στην πρώτη φάση της αναστολής δέχτηκε αρκετές φορές ασθενείς του σε ένα παγκάκι στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπως και άλλος ένας γιατρός άλλης ειδικότητας που επίσης βρίσκεται σε αναστολή. "Μάς έγινε παρατήρηση από τη διοίκηση, ότι αυτό δεν επιτρέπεται και το σταματήσαμε. Τώρα βοηθάμε μόνο από το τηλέφωνο", σημειώνει, διευκρινίζοντας πως δεν αμφισβητεί την επάρκεια του γιατρού που τον αντικατέστησε. "Ο άνθρωπος είναι δύσκολο να κατανοήσει την κατάσταση του κάθε ασθενή, με ιστορικό 2, 3, 5 ετών. Εγώ το αντιμετώπισα σταδιακά, στην αρχή είχα 5 ασθενείς, μετά 8, 12, 18 και έφτασε κλιμακωτά να βλέπω 20 - 25 άτομα την ημέρα. Αυτός βρέθηκε ξαφνικά σε μια τέτοια κατάσταση και έχει πελαγώσει. Προσπαθώ να βοηθήσω κι εγώ, αλλά πόσο μπορώ να βοηθήσω όντας σε αναστολή; Δεν έχω πρόσβαση στο νοσοκομείο, σε εξετάσεις", αναφέρει.
Οικονομικά προβλήματα και δεύτερες σκέψεις
Όντας πολύτεκνος και έχοντας εισπράξει μόνο 3 μισθούς τους τελευταίους 7 μήνες, ο γιατρός δεν κρύβει τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του.
"Είμαστε σε ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας. Δεν μπορώ ούτε να ιδιωτεύσω, ούτε να πάρω ταμείο ανεργίας. Ακόμη κι αν παραιτηθώ, για να ιδιωτεύσω θα ζητήσουν εμβόλιο. Εμείς δηλαδή πρέπει να τρώμε από τα χόρτα του βουνού; Έχουμε περιορίσει τα έξοδα στο ελάχιστο, δεν πάμε πουθενά, είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά πόσο να αντέξουμε", αναρωτιέται και δεν αρνείται ότι έχουν περάσει από το μυαλό του δεύτερες σκέψεις.
"Περνάει συχνά από το μυαλό μου να κάνω το εμβόλιο. Όχι για να πάρω ανοσία, αλλά για να μη χάσω τη δουλειά μου. Όμως δεν θα το κάνω. Όταν πέντε συνάδελφοί μου κάνουν απεργία πείνας στο υπουργείο Υγείας εκπροσωπώντας 7.000 υγειονομικούς εγώ ντρέπομαι να πάω να το κάνω", λέει και συμπληρώνει: "αυτοί οι άνθρωποι μέχρι χθες ήταν γιατροί, νοσηλευτές κι έσωζαν ζωές. Τώρα είναι αόρατοι. Θα σφίξουμε κι άλλο τα λουριά. Θα πάω να μαζέψω ελιές στη Λέσβο, αλλά εμβόλιο δεν κάνω".
Άδικη η παράταση
Ο Η. Νικολαϊδης χαρακτηρίζει άδικη την παράταση της αναστολής εργασίας ως το τέλος του χρόνου, καθώς και τις προειδοποιήσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα θέσουν οριστικά εαυτούς εκτός ΕΣΥ. "Είναι τελείως άδικο. Ένας υγειονομικός, πηγαίνοντας στο νοσοκομείο με δύο ή με τρία rapid test ή και με ένα PCR test την εβδομάδα, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, είναι πιο ασφαλές να δουλέψει ανάμεσα σε ασθενείς από έναν εμβολιασμένο ο οποίος δεν ελέγχεται", υποστηρίζει και προσθέτει πως η ανοσία μέσω νόσησης παρέχει πολύ υψηλή προστασία.
Διευκρινίζει πως δεν τάσσεται κατά των εμβολίων συνολικά, αλλά ζητά να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να έχει επιφυλάξεις απέναντι στα συγκεκριμένα, όπως έχει και απέναντι σε ορισμένα φάρμακα, τα οποία δεν συστήνει στους ασθενείς του.
Βασίλης Ιγνατιάδης iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου