Στο ΕΣΥ απασχολούνται 27.400 γιατροί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και είναι ακάλυπτες 5.000 οργανικές θέσεις - Ζητούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αύξηση μισθού και παροχή κινήτρων στους νέους αποφοίτους για να παραμένουν στην Ελλάδα και στα δημόσια νοσοκομεία - Έτοιμο το υπουργείο Υγείας να οικοδομήσει το «νέο ΕΣΥ» τώρα που τα νοσοκομεία είναι λιγότερο επιβαρυμένα - Η κυβέρνηση συζητά τρόπους χαλάρωσης της μέχρι τώρα ανελαστικής επαγγελματικής σχέσης των γιατρών με το ΕΣΥ.
Καθώς ολοκληρώνεται η «επείγουσα φάση της επιδημίας κορωνοϊού» και στη χώρα μας, η αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας είναι αναπόφευκτη όσο και αναγκαία. Το ΕΣΥ βγαίνει από έναν σκληρό υγειονομικό πόλεμο μετρώντας νέες πληγές - κι ενώ δεν είχαν αντιμετωπιστεί βασικές παθογένειες, όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, που επιδείνωσε η δεκαετής οικονομική κρίση.
Το σύστημα υγείας άντεξε την πίεση της επιδημίας, ωστόσο οι γιατροί, εξουθενωμένοι, όπως όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, εκπέμπουν πλέον μέσα από τα νοσοκομεία σήμα κινδύνου για το μέλλον: η δεξαμενή με τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, ειδικευμένους ή ειδικευόμενους, στερεύει συνεχώς. Μάλιστα, για ειδικότητες πρώτης γραμμής όπως οι Αναισθησιολόγοι, οι Εντατικολόγοι, οι Πνευμονολόγοι οι ελλείψεις είναι δραματικές. Η συνδρομή ιδιωτών γιατρών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί τη βέλτιστη λύση που προκρίθηκε μέσα στην πανδημία.
Η συγκυρία θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή για τη δρομολόγηση των αιτημάτων τους, με δεδομένη την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να οικοδομήσει το «νέο ΕΣΥ» με το πέρας της πανδημίας, όταν δηλαδή θα είναι λιγότερο επιβαρυμένο το τοπίο στα νοσοκομεία. Η κάλυψη των κενών στις κρίσιμες ειδικότητες αλλά και γενικά η διαχείριση των θέσεων στις ιατρικές ειδικότητες αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους που έχει θέσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ». Ο τρόπος επιλογής ειδικότητας των νέων γιατρών συζητείται σε βάθος και εύρος με σκοπό να συνδεθεί η ζήτηση με την προσφορά και να αξιοποιηθεί πλήρως το νέο επιστημονικό δυναμικό των Ιατρικών σχολών της χώρας.
Υποστελεχωμένες κλινικές, υποαμειβόμενοι γιατροί
Η ιατρική υποστελέχωση του ΕΣΥ βρίσκεται επί σειρά ετών υψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών. Οι χιλιάδες ελλείψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν παράδοξο σε μία χώρα που ο αριθμός του συνόλου των γιατρών παραμένει υψηλός σε αναλογία με τον πληθυσμό. Στους Ιατρικούς Συλλόγους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 66.000 γιατροί. Στο ΕΣΥ απασχολούνται 27.400 γιατροί, μόνιμοι αλλά και επικουρικοί (συμβασιούχοι).
Η υποστελέχωση τέθηκε για μια ακόμη φορά ως μείζον ζήτημα που απαιτεί λύση στην πανυγειονομική πανελλαδική απεργία που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Επί 10 και πλέον χρόνια οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού είχαν παγώσει και οι ανάγκες καλύπτονταν με τις συμβάσεις με επικουρικούς γιατρούς, ετήσιας ή διετούς διάρκειας. Στον «πάγο» έχουν μπει επί σειρά ετών και οι κρίσεις των γιατρών για την ανέλιξή τους μέσα στο σύστημα υγείας, με τα συμβούλια κρίσεων να διατηρούν την ισχύ τους επί χάρτου. Παράλληλα, το γηρασμένο και εξουθενωμένο και λόγω της πανδημίας ιατρικό προσωπικό επιλέγει ολοένα και πιο συχνά την αποχώρηση από το ΕΣΥ πολύ πριν από τη συνταξιοδότηση.
Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών ΕΣΥ και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί. Οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 5.000, ωστόσο εκτιμάται ότι οι πραγματικές επείγουσες ανάγκες είναι περισσότερες, καθώς δεν έχουν καταρτιστεί οι νέοι Οργανισμοί των νοσοκομείων και οι υπολογισμοί γίνονται με βάση παρωχημένα στοιχεία.
Οι προκηρύξεις θέσεων μόνιμων ιατρών που γίνονται σε τακτά διαστήματα από το υπουργείο Υγείας δεν έχουν πάντως μεγάλη απήχηση – η πλειονότητα των γιατρών αναζητεί και βρίσκει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό δυναμώνοντας το ρεύμα του brain drain. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Αττικής έχουν φύγει για χώρες της αλλοδαπής από το 2010 περισσότεροι από 14.000 γιατροί. «Σχέσεις εργασίες των γιατρών εντός του ΕΣΥ που θα τους ενδυναμώνουν» όπως και «αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου» είναι μεταξύ άλλων τα αιτήματα που έθεσε πρόσφατα η Σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων στον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.
Οι χαμηλές αποδοχές εντός του ΕΣΥ αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για την ένταξη ενός νέου γιατρού σε αυτό. Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός ενός επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι περίπου 1.200 ευρώ και ενός διευθυντή με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία, περίπου 1.900 ευρώ. Με 30 χρόνια προϋπηρεσία ο συντονιστής διευθυντής αμείβεται με περίπου 2.800 ευρώ τον μήνα.
Πρόκειται για απολαβές που, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν απαντώνται σε καμία χώρα της Δυτικής Ευρώπης – ούτε φυσικά και στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα της υγείας. Οποιαδήποτε μισθολογική αλλαγή των γιατρών του ΕΣΥ έχει αποκλειστεί, ωστόσο η κυβέρνηση συζητά τρόπους χαλάρωσης της μέχρι τώρα ανελαστικής επαγγελματικής σχέσης των γιατρών με το ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με πιλότο την επιτυχημένη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, που αξιοποιούν το δυναμικό και τις δομές του ΕΣΥ εκτός του ωραρίου.
..........................................................................................................................Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο στόν σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.protothema.gr/greece/article/1221357/stereuei-i-dexameni-ton-giatron-sta-nosokomeia-ti-zitoun-oi-iroes-piso-apo-tis-maskes/.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου