Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

6/2/14: 24ωρη ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στις 11 πμ στην Υ.Πε.

         Με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ που σχεδίασε η ΤΡΟΪΚΑ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ χωρίς παρεκκλίσεις οι ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ τα τρεισήμισι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΕΤΗ, οι ΔΑΠΑΝΕΣ για την Υγεία μειώνονται δραστικά κάτω του 7% του ΑΕΠ αν και υπέστη μείωση 25%.
         Με αυτό το ύψος της χρηματοδότησης δεν μπορεί να στηριχθεί Δημόσιο Σύστημα Υγείας με Δωρεάν, καθολική και εύκολη πρόσβαση των πολιτών. σε εποχές όπου το 40% των Πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 3 εκατ. είναι ανασφάλιστοι, αποκλεισμένοι από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.
        Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση της αντιμετώπισης της ελλειμματικής χρηματοδότησης του συστήματος. Μετακυλύει το κόστος στους πολίτες με τη θεσμοθέτηση χαρατσιών (1 ευρώ ανά συνταγή, 5 ευρώ για επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή που αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις του κινήματος, αγορά των υπηρεσιών από τους ανασφάλιστους, αύξηση ποσοστού συμμετοχής κ.α.)
       Μειώνει τις δαπάνες εγκρίνοντας κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων 30% σε σχέση με πέρυσι (μετά το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας), καταργεί συγχωνεύει Νοσοκομεία και Υγειονομικές Μονάδες, καταργεί κλινικές – τμήματα (770), κλίνες, οργανικές θέσεις, επιδιώκει την κατάργηση του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών και θέτει πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό σε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.
         Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και των μηδενικών προσλήψεων (2010 – 2013: 15.000 αποχωρήσεις – μηδέν προσλήψεις!!!).
         Ο ΕΟΠΥΥ που ενοποίησε τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων κατέστη θνησιγενής οργανισμός αφού κληρονόμησε τα άδεια ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών εξαιτίας των διαχρονικών πολιτικών των κυβερνήσεων (εισφοροδιαφυγή, δομημένα ομόλογα, PSI, υψηλή ανεργία, κατασπατάληση αποθεματικών από το κράτος κ.α.) και υποχρηματοδοτείται εξαιτίας των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, δημιουργώντας συνεχώς νέα ελλείμματα προς τα Νοσοκομεία (καμία πληρωμή 2012,2013. Το 2011 τα κάλυψε ο προϋπολογισμός)
      Έτσι μετακύλησε σταδιακά το κόστος της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στους Ασφαλισμένους.
         Με το προτεινόμενο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπετε σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ που θα συγκεντρώνει χρήματα από το υστέρημα των πολιτών και θα το εκχωρεί στον Ιδιωτικό Τομέα αγοράζοντας υπηρεσίες, αφού σημαντικές δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης παραδίδονται στα Ιδιωτικά συμφέροντα (Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Πρωτοβάθμια Κέντρα Περίθαλψης).
       Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε 3000 απολύσεις υγειονομικού προσωπικού από τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Μετά τις αντιδράσεις εξήγγειλε προσχηματική αξιολόγηση μιας εβδομάδας για τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Μονάδες (συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας) και του υπηρετούντος προσωπικού. Τελικά ο θιασώτης των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ κατέληξε για επικοινωνιακούς λόγους υπέρμαχος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Ιατρών μεθοδεύοντας οικειοθελείς αποχωρήσεις.
     Η κυβέρνηση με την ψευδεπίγραφη ΜΕΤΑΡΡΥΜΙΣΗ της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επιδιώκει το ξεφόρτωμα της δαπάνης με την δραστική μείωση των μονάδων και τις Διαθεσιμότητες 8.500 υγειονομικών από τους οποίους θα υπάρξει απροσδιόριστος μεγάλος αριθμός απολύσεων.
       Οι Υγειονομικές Πρωτοβάθμιες Μονάδες Διοικητικά εντάσσονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων υπαλλήλων συστήνονται ή μεταφέρονται (για τα Κέντρα Υγείας) επίσης στις Υγειονομικές Περιφέρειες με ορατό το κίνδυνο μετακινήσεων σε μεγάλες αποστάσεις διαλύοντάς τους οικονομικά και οικογενειακά.
        Η Διοικητική ένταξη των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες στην προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού παρόμοιες με την ένταξή τους το έτος 1992 στις τότε Νομαρχίες (Ν.2071/1992). Τότε κινδύνεψαν με ΛΟΥΚΕΤΟ.
        Το μεταβατικό στάδιο του ενός χρόνου για τη μισθοδοσία, τις πρόσθετες αμοιβές και την προμήθεια υλικού από τα Νοσοκομεία που σήμερα Διοικητικά ανήκουν, μετακυλύει το μείζον πρόβλημα από το επόμενο έτος.
          Με το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση (παραπέμπεται σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή αποφάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ).
       Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ της Βουλής που κλήθηκε η ΠΟΕΔΗΝ σε ακρόαση ζήτησε επιτακτικά την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ για την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
                                    Bάσει των προαναφερθέντων
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ αύριο ΠΕΜΠΤΗ 6/2/2014, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στη ΒΟΥΛΗ, στην  24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Όπου πέρα από την Συμμετοχή μας στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, αντιπροσωπεία των Σωματείων και Εργαζόμενων θα κάνουν ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην 6η Υ.ΠΕ.
          Καλούνται λοιπόν όλοι  οι Συνάδελφοι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου  και των Κέντρων Υγείας  να συμμετάσχουν ΜΑΖΙΚΑ-ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην προαναφερόμενη ΑΠΕΡΓΙΑ και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11 πμ έξω από την 6η Υ.Πε..
                                          Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε
  Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας
    Περίθαλψης.
  Κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών.
  Πλήρης χρηματοδότηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας από τον
   προϋπολογισμό.
  Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση των
   ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ.
  Παραγραφή οφειλών των πολιτών στο σύστημα υγείας από παροχή
   υπηρεσιών που διαβιβάζονται στις εφορίες.
  Να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο κανένα Κέντρο Υγείας,
   κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα τμήμα, καμία κλινική
   καμία οργανική θέση.
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού με πλήρη
   και αποκλειστική απασχόληση που να καλύπτει τις ανάγκες.
• Να αυξηθεί το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2014 που
   είναι πετσοκομμένο κατά 11 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το έτος 2013
   και πληρωμή των οφειλόμενων
• Απόσυρση του Σχεδίου Π.Δ. Αξιολόγησης των Δημοσίων
  Υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και
  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: