«Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η παραμονή όσων υπαλλήλων δεν είναι αποδοτικοί» δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
→Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι χιλιάδες επίορκοι που λεγόταν ότι απολύθηκαν ήταν τελικά 248 το 2013!
Στην κατεύθυνση του «όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν αποδίδει θα απολύεται» κινείται η κυβέρνηση, προϊδεάζοντας για το επικείμενο σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.
Οπως επισήμανε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους υπέρμαχους της άποψης περί κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο «δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η παραμονή όσων υπαλλήλων δεν είναι αποδοτικοί».
Παραδοχή
Εσπευσε ωστόσο να παραδεχτεί ότι ούτε τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης για να προχωρήσει κάτι τέτοιο υπάρχουν ακόμη, αλλά ούτε και η αντίστοιχη συνταγματική πρόβλεψη χωρίς να γίνει αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να υιοθετήσει και όσα υποστήριζε ο προκάτοχός του στο υπουργείο Αντώνης Μανιτάκης, για τον γενικότερο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε, η Ελλάδα κινείται πλέον στον μέσο όρο της Ευρώπης όσον αφορά την απασχόληση στο Δημόσιο, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει δεσμεύσεις για περαιτέρω απολύσεις. «Από το 2009 έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί περίπου 200.000 υπάλληλοι» σημείωσε.
Ωστόσο για το 2014 έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές 15.000 απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της τρόικας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στον αριθμό αυτόν πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 1.646 υπάλληλοι που απασχολούνταν με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, αλλά τελικώς απομακρύνθηκαν μετά την οριστική δικαστική απόφαση. Οι εργαζόμενοι με το καθεστώς αυτό των προσωρινών διαταγών φτάνουν τους 3.905.
Αναφερόμενος στο διάταγμα Παυλόπουλου, με το οποίο μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες υπάλληλοι, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό εφαρμόστηκε συχνά χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και έφερε ως παράδειγμα 47 περιπτώσεις στο υπουργείο Πολιτισμού που ελέγχονται. Για «καταστρατήγηση του πνεύματος του διατάγματος» έκανε λόγο και ο παριστάμενος πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι… χιλιάδες επίορκοι που απολύθηκαν είναι απλώς 248, για το 2013, μετά από 1.645 αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Στις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας έχουν εντοπιστεί 71 περιπτώσεις με πλαστά δικαιολογητικά και σε 55 έγιναν ανακλήσεις των διορισμών. Ο έλεγχος, ειδικά στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, θα συνεχιστεί για 9.800 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 2003.
Του Χάρη Ιωάννου από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου