Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

«Σόδομα και γόμορα» στο ΔΗΜΟΣΙΟ: 21 ΤΡΑΝΤΑΧΤΕΣ περιπτώσεις

        Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποδεικνύονται και από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζει πλέον σε τετράμηνη βάση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
        Συγκεκριμένα, πριν από ενάμιση χρόνο το Υπ.Δ.Μ.Η.Δ. έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. 
Το τελευταίο τετράμηνο, Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απολύθηκαν από το Δημόσιο, για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 133 υπάλληλοι. 
        Συνολικά, το 2014, μέσα από την ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013). 
Οι τρανταχτές περιπτώσεις
       Υπάλληλοι «φαντάσματα», υπεξαιρέσεις, δωροληψίες ακόμη και περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων μαθητών είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις ασυδοσίας - ατιμωρησίας, που ακολουθούν:
  1. Υπάλληλος Δήμου, ο οποίος έλαβε χρηματικό ποσό - “φακελάκι” προκειμένου να μην βεβαιώσει και επιβάλλει πρόστιμο λόγω αναληθούς βεβαιώσεως ύψους.
  2. Ιατρός του πρώην ΙΚΑ, ο οποίος ανέγραψε σε ασφαλισμένους ορθοπεδικά είδη πρόσθετης περίθαλψης που δεν ήταν αναγκαία με αποτέλεσμα να ζημιώσει το φορέα ασφάλισης τους.
  3. Υπάλληλος Πολεοδομίας λόγω υποβολής ανακριβούς δηλώσεως περιουσιακών στοιχείων.
  4. Δόκιμος υπάλληλος περιφερειακής υπηρεσίας Υπουργείου που υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την υπηρεσία του για πάνω από 22 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπάλληλος έκανε συστηματική χρήση αναρρωτικών αδειών άνω του επιτρεπτού ορίου.
  5. Εκπαιδευτικός που αρνήθηκε να προσέλθει σε εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και ο οποίος απουσίαζε για χρονικό διάστημα 120 ημερών από τα καθήκοντα του, άνευ αδείας.
  6. Εκπαιδευτικός - Διευθυντής Σχολικής Μονάδας, ο οποίος δυσχέρανε τον έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών Αγγλικής, εκπαιδευτών της περιφέρειας του.
  7. Εφοριακός για κατ’ εξακολούθηση απιστία κατά του δημοσίου με ιδιαίτερα τεχνάσματα, εκδίδοντας πλαστές φορολογικές ενημερότητες και αλλοίωσε ατομικά δελτία χρεών εταιρίας.
  8. Προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς υπεξαίρεσε χρήματα και πλαστογράφησε υπογραφές.
  9. Εκπαιδευτικός για χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή ή ανάξια υπαλλήλου διαγωγής εντός υπηρεσίας και παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς βρέθηκε στην κατοχή της μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
  10. Υπάλληλος Δήμου που λόγω αμέλειας και ατελούς τέλης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, άσκηση εργασίας ή έργου χωρίς προηγούμενη άδεια της αρχής και φθοράς υλικών της υπηρεσίας του.
  11. Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίες Υπουργείου για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων για 169 ημέρες.
  12. Υπάλληλος Δήμου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς που επί δύο και πλέον έτη, εξέδιδε βεβαιώσεις στις οποίες ανέγραφε ψευδώς ότι αλλοδαποί υπέβαλλαν εμπροθέσμως αιτήσεις για ανανέωση άδειας παραμονής και σχετικά πλήρη δικαιολογητικά, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος, λαμβάνοντας χρηματικά ωφελήματα για την έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων ύψους 500.000 ευρώ.
  13. Υπάλληλος Υπουργείου, που υπέπεσε σε σειρά σοβαρών ποινικών αδικημάτων (πλαστογραφία, υπεξαίρεση, παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους του ιδίου) και υπεξαίρεσε 22.000 ευρώ από Συλλογικά Όργανα.
  14. Εκπαιδευτικός, ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα επ’ αμοιβή και προέβη σε ασέλγεια επί μαθητή που παρέδιδε ιδιαίτερο μάθημα.
  15. Υπάλληλος Υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, για εκποίηση ακινήτων που άνηκαν στο Δημόσιο, σε ιδιώτες.
  16. Υπάλληλος Υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς έλαβε το ποσό των 30.000 ευρώ από ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή ΦΠΑ, ποσού 473.270 ευρώ.
  17. Υπάλληλος Υπουργείου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, αποδοχή υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος για το χειρισμό υπόθεσης, καθώς χρηματίστηκε με μεγάλο ποσό, προκειμένου να προβεί σε πράξη λύσης εξώδικης διαφοράς, μειώνοντας το προβλεπόμενο πρόστιμο της εταιρίας.
  18. Υπάλληλος Υπουργείου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς χρηματίστηκε με 50.000 ευρώ από επιχειρηματία, απειλώντας τον, ότι εάν δεν του κατέβαλλε το ποσό θα επέβαλλε στην επιχείρηση του πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ.
  19. Υπάλληλος Υπουργείου, για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων, για 944 ημέρες.
  20. Υπάλληλος Δήμου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς δεν απέδωσε στο Δήμο που υπηρετούσε ποσό ύψους 45.000 ευρώ, τα οποία παρακράτησε.
  21. Προϊστάμενος Δασονομείου, που αμέλησε να εκπληρώσει εγκαίρως τα καθήκοντα του, αρνήθηκε να εκτελέσει την υπηρεσία του και παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας, καθώς αν και είχε την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου, δεν συνέταξε τις σχετικές εκθέσεις, δεν πραγματοποίησε αυτοψία και δεν υπέβαλε στο Δασαρχείο την προβλεπόμενη αναφορά για να διαβιβασθεί στον Εισαγγελέα, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν δασικές παραβάσεις, και παρέλειπε συστηματικά σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες του.
Aναπαραγωγή από epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: