Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Κλιμακωτό «μαχαίρι» έως και 11% στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

        Δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.
       «Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
        «Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
        Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, στο πλαίσιο των ισοδύναμων που προτίθεται να προτείνει στους δανειστές, προκειμένου να υπερκεράσει τα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου για το ασφαλιστικό όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
       Οι περικοπές, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%.
       Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται και επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών κοντά στις 2.000 ευρώ.
       Το όριο των 1.000 ευρώ εξάλλου ως μικρές συντάξεις έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε χθεσινές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος οριοθέτησε ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
        Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί την επόμενη διετία κατά 2,25 δισ. ευρώ (μόνο φέτος θα πρέπει να μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ) και άρα, σύμφωνα με ειδικούς, οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: