Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Οι συντάξεις και η ρήτρα ... Αυστραλίας

       Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος έριξε τη... βόμβα για συντάξεις με ρήτρα Αυστραλίας, κάτι το οποίο, κατά τον ίδιον, προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο.
      «Η ρήτρα Αυστραλίας είναι ένας αυτόματος συνταξιοδοτικός κόφτης, προκρούστης, που ανεξάρτητα τι έχει πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για να πάρει τη σύνταξη στο τέλος, και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, δεν θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής περιουσίας, όχι της ονομαστικής. Μέσα στο τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνεται ως κεντρική ιδέα, τη διάσωση του ασφαλιστικού να μην τη αναδεχθούν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις, αλλά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Τι όμως είναι ακριβώς η ρήτρα Αυστραλίας; 
       Όπου λειτούργησε αυτό το σύστημα, όσοι έχουν περιουσία παίρνουν ένα συνταξιοδοτικό επίδομα και όλα τα υπόλοιπα μειώνονται σε σχέση με το ποσοστό της περιουσίας. Στην Ελλάδα αυτό το επίδομα είναι η εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ. Σημειώνεται πως έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης.
          Η Αυστραλία θεωρείται ότι έχει από τα πιο βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο, σύμφωνα και με σχετική μελέτη ασφαλιστικής εταιρείας που είδε το φως το 2014.
     Αυτό που ουσιαστικά σημαίνει η εφαρμογή της ρήτρας Αυστραλίας είναι ότι οι ασφαλισμένοι   που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσά.
Το χορηγούμενο ποσό εξαρτάται από:
  • την ηλικία,
  • τα έτη ασφάλισης,
  • την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος),
  • αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη:
  • τα εισοδήματα,
  • η αξία αυτοκινήτων,σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων,
  • το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα,
  • αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει (π.χ. εξοχικό).
        Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο επέρχεται μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα, για ζευγάρι χωρίς δικό του σπίτι το όριο είναι στα 421,500 δολάρια Αυστραλίας (πλήρη σύνταξη). Για κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 3 δολάρια το μήνα.
Αναδημοσίευση από το Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: