Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Εντός του Ιανουαρίου η παράδοση του πολυόροφου του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»- Ποιές διαδικασίες απομένουν για να τεθεί και πάλι στην υπηρεσία των πολιτών

        Ζήτημα ημερών είναι πλέον η παράδοση του κεντρικού, πολυόρωφου κτιρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και από εκεί στο υπουργείο Υγείας, ώστε σύντομα να ξεκινήσει και πάλι η πλήρης λειτουργία του κρατικού νοσοκομείου της Πάτρας, κάπου 8,5 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό που το «λάβωσε» και οδήγησε στην εκκένωσή του και στην… περιπέτεια ανακατασκευής του.     
    Εντός του Ιανουαρίου η παράδοση του πολυόροφου του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»- Ποιές διαδικασίες απομένουν για να τεθεί και πάλι στην υπηρεσία των πολιτών              
        Η πλήρης λειτουργία του 7όροφου κεντρικού κτιρίου, στο οποίο θα μεταφερθούν και οι κλινικές που σήμερα λειτουργούν στο πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά και στο Νοσημάτων Θώρακος, αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ωστόσο η ολοκλήρωση του έργου ενίσχυσης και ανακαίνισης του κτιρίου, μαζί με τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό, είναι πλέον γεγονός και μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει έλεγχος του έργου και παραλαβή του από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» ώστε σταδιακά να ξεκινήσει και η διαδικασία μεταφοράς των κλινικών, που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό πριν την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.
       Το έργο, που υλοποιήθηκε με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα που ακολουθήθηκαν από τη στιγμή που στην κατασκευή του ενεπλάκη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι από τα λίγα για τα οποία μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν… χρειάστηκαν μια ζωή για να γίνουν, αν και στην πορεία κατασκευής υπήρξαν σοβαρά εμπόδια, όπως μεταξύ άλλων η αναστάτωση που υπήρξε και το καλοκαίρι του 2015 λόγω των capitalcontrols.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
       Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, είχε συγκαλέσει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, κατά την οποία τέθηκαν τα τελικά χρονοδιαγράμματα και η ολοκλήρωση του έργου, μαζί με τον εξοπλισμό, πριν το τέλος του 2016, γεγονός που επιβεβαιώθηκε.
       «Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Είναι πλήρως διασφαλισμένα οι πόροι και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί, ώστε η Πάτρα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί πολίτες όχι μόνο από την Περιφέρειά μας αλλά και ευρύτερα» είχε τονίσει τότε ο κ. Κατσιφάρας, που μιλώντας χθες στη «Γ», επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του έργου και την προφανή ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε.
«Είχαμε θέσει την αποκατάσταση του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας ως ένα από τα έργα – ορόσημα της περιοχής μας, στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου που τελειώνει. Πιστεύαμε, και αγωνιστήκαμε γι’ αυτό, στην ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό επιτεύχθηκε. Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος που η Περιφέρεια έκανε το χρέος της στην τοπική κοινωνία και πλέον, περιμένουμε με αγωνία και χαρά, τη στιγμή που το νοσοκομείο θα ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής» τόνισε.
ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ
       Η εξεύρεση των πόρων που θα απαιτηθούν για την μετακόμιση των κλινικών, μοιάζει να είναι το ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς το κόστος είναι σημαντικό και υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Η μετακόμιση πάντως, αναμένεται να γίνει σταδιακά. Εφόσον εντός Ιανουαρίου παραδοθεί το έργο στις «Κτιριακές Υποδομές», θα αρχίσει η σταδιακή μεταφορά, πρώτα της καρδιολογικής και της παθολογικής κλινικής και έπειτα, των κλινικών του «409» και του Νοσημάτων Θώρακος. Εκτιμάται ότι η πλήρης λειτουργία όλων των ορόφων μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα 4-5 μηνών, εφόσον επιλυθεί βέβαια και το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών που θα απαιτηθούν.
Του Φώτη Π. Καλύβα από Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: