Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

«Golden boy» με... άκρες

       Στο επίκεντρο συνδικαλιστικών καταγγελιών και εισαγγελικών αναφορών βρίσκεται στέλεχος του Νοσοκομείου Ζακύνθου και συγκεκριμένα ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για επαναλαμβανόμενη σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας συναδέλφου, αλλά και για το γεγονός ότι για διάστημα αρκετών μηνών το καλοκαίρι του 2016, τα απογεύματα εργαζόταν παράλληλα -εκτός απ’ τη δουλειά του στο νοσοκομείο- σε ιδιωτικό τουριστικό πολυϊατρείο του νησιού, με τις... ευλογίες του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου.
       Για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει ήδη ασκηθεί δίωξη από την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου και η δίκη έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου του 2017. Για τη δεύτερη υπόθεση ελέγχεται πειθαρχικά από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

Το ιστορικό

     Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Το συγκεκριμένο στέλεχος έφτασε στη Ζάκυνθο το 2008, με 12μηνη απόσπαση από το νοσοκομείο «Σωτηρία», η οποία στη συνέχεια -το 2010- μετατράπηκε σε μετάταξη.
      Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων αλλά και από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, παρουσιαζόταν ως ο άνθρωπος με τις «υψηλές γνωριμίες», με βουλευτές, υπουργούς και λοιπά ανώτερα στελέχη της Υγείας.
      Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στο νησί που τον αναφέρουν ως «golden boy» του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Πολύ σύντομα βγαίνουν στο φως οι πρώτες καταγγελίες συναδέλφων του από το νοσοκομείο, ενώ γι’ αυτές παίρνει σιγά σιγά θέση και η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντάς τον.
      Οι καταγγελίες αφορούσαν μεροληπτική στάση τού εν λόγω στο θέμα των βαρδιών στο νοσοκομείο, όπου άτομα που βρίσκονταν στον «κύκλο» του τύγχαναν ευνοϊκής μεταχείρισης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους -εκτός κύκλου- στους οποίους έπεφταν οι «δύσκολες» βάρδιες (νυχτερινά, αργίες κ.λπ.) σε μόνιμη βάση.
       Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου με ημερομηνία 26 Απριλίου 2016, δίνεται η «άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου επί αμοιβή διάρκειας πέντε (5) μηνών, αρχομένης από τον Μάιο 2016, στον υπάλληλο του ΓΝΖ Α.Κ., ΠΕ Νοσηλευτικής, προϊστάμενο Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθόσον δεν εμποδίζεται η ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έλλειψη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου».
       Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες άδειες είναι σχετικά σπάνιες στον δημόσιο τομέα και παίρνονται έπειτα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ανενεργό.
Σίγουρα, όμως, σε καμία περίπτωση δεν δίνονται για άσκηση έργου σε εργασία που προσφέρει υπηρεσίες καθαρά ανταγωνιστικές με εκείνες του νοσοκομείου.
      Το θέμα προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα στις 27 Ιουλίου του 2016 η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου να ανακαλέσει με έγγραφό της την απόφαση του αναπληρωτή διοικητή.
      Στη συνέχεια την υπόθεση επρόκειτο να αναλάβει για πειθαρχικό έλεγχο η 6η ΥΠΕ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ακόμα, 5 μήνες μετά, τι έχει συμβεί.
      Πριν από 2 μήνες η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε αναφορά προς τον εισαγγελέα Ζακύνθου, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της διοικήτριας του νοσοκομείου, του νυν Δ.Σ. του νοσοκομείου όπως και του πρώην διοικητή και του πρώην Δ.Σ.
      Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην απόφαση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Τέλος, το εν λόγω στέλεχος αντιμετωπίζει εισαγγελική δίωξη με τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση εναντίον γυναίκας συναδέλφου του.
       Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ρητά πως προχώρησε σε ασελγείς προτάσεις, εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση της παθούσης που ήταν εκείνη την περίοδο δόκιμη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, πράγμα που έγινε κατ’ εξακολούθηση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής Eφημεριδα των Συνατακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: