Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Κόβουν 800 εκατ. ευρώ από συνταξιούχους-Οριστικά τέλος η 13η σύνταξη!

     Στην καταβολή ενός επιδόματος στο ύψος του ήδη ισχύοντος των 200 ευρώ, ελαφρώς διευρυμένου κατά 100 έως 150 ευρώ μόνο για αναξιοπαθούντες, καταλήγει η κυβέρνηση, καθώς εγκαταλείπεται το όνειρο της 13ης σύνταξης…
    Τον «θάνατό» της εξηγούσε ο υπουργός Οικονομικών στην περίφημη επιστολή του στους τροϊκανούς!
      Να θυμηθούμε τι έγραφε: «Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή».
       Το ποσό που θα χορηγηθεί θα είναι 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρήματα βρέθηκαν από σκληρές περικοπές ίδιου ύψους!
Δείτε τι έκοψαν:
  • 245 εκατ. από ΕΚΑΣ.
  • 47 εκατ. από επίδομα θέρμανσης.
  • 121 εκατ. από ιατρικά.
  • 80. εκατ. από έκπτωση φόρου 1,5%.
  • 68. εκατ. από αύξηση εισφορών μισθών.
  • 100 εκατ. από αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά.
  • 50.000 από φόρο διαμονής.
  • 53 εκατ. από εισφορές επαγγελματιών.
  • 16 εκατ. από επιδόματα.
      Οι συνταξιούχοι φωνάζουν: «Κόβετε από μας που δουλέψαμε και τα δίνετε για κομματικούς σας φίλους! Άλλωστε, μας υποσχεθήκατε 13η σύνταξη, αλλά την πήρατε πίσω…».
      Δεν έχουν άδικο, αφού η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές ήταν σαφής και απολογητική, όταν πέρυσι έδωσαν 13η σύνταξη, αλλά οι δανειστές τους τράβηξαν το χαλί…
      Έγραφε λοιπόν σε μια αγχωτική επιστολή στους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών: «Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές Αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group της 20ής Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω. Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017».
      Ο κ. Τσακαλώτος τόνιζε την πιστή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας: «Οι ελληνικές Αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας, η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
      Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το μνημόνιο. Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».
Ποιοι θα το πάρουν
     Όλα δείχνουν ότι αυτό το νέο επίδομα, ελαφρώς διευρυμένο, θα το πάρουν κατ’ αρχήν αυτοί που τώρα λαμβάνουν το σημερινό κοινωνικό επίδομα.
     Δηλαδή το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα, συν για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα. Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα. Το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και η ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
       Θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια. Δηλαδή, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
       Σε ό,τι αφορά την κινητή περιουσία , η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξής ποσό έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.
·         Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
·         Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
·         Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
·         Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
·         Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
·         Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα στοιχεία.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: