Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Ακτινοθεραπειών στη χώρα μας.

  Αριθμός λειτουργούντων Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων
• Αναλυτικά στοιχεία για τις Ακτινοθεραπείες που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2017
• Χιλιάδες καρκινοπαθείς (13.000 περίπου) δεν καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπείες
      Σε συνεντεύξεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κος Πισσάκας Γεώργιος, είπε ότι «Στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος». Από αυτούς οι 35.000 ασθενείς κατ’ έτος χρειάζονται «ακτινοθεραπεία». Αναρωτήθηκε μάλιστα ο κος Πισσάκας από πού βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών κατ’ έτος που αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες.
     Στην νέα έρευνά μας δίνουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων και τους ασθενείς που κατάφεραν τελικά το έτος 2017 να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.
      Με βάση τα διεθνή στάνταρ, χρειάζονται 6-7 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Όσα διαθέτουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
      Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Γραμμικοί επιταχυντές στα Δημόσια Νοσοκομεία. Λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι.
    Ακόμη και με τα 19 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Ιδιωτικό Τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
      Σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές. Τους 10 Γραμμικούς Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα Νοσοκομεία να τους παραλαβούν και να θέσουν σε λειτουργία. Μόνο επτά Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων Προσωπικού Ακτινοθεραπείας.
     Ακόμη και τα επτά που τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων Προσωπικού. Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ.
Τρείς Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης παρότι οι λίστες αναμονής κοστίζουν ζωές καρκινοπαθών. Στα Νοσοκομεία που ακόμη δεν τέθηκαν σε λειτουργία είναι το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και το ΠΑΓΝΗ.
     Με την υποδοχή της δωρεάς (κυρίως του ιδρύματος Νιάρχου), η τεχνολογία του Δημοσίου Τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του Ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία.
       Στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα η θεραπεία κοστίζει γι’ αυτό δεν μπορούν να απευθυνθούν πολλοί καρκινοπαθείς. Επιβαρύνονται με το 15% του κόστους θεραπείας που είναι περίπου 2.500€ και ολόκληρη την αμοιβή του γιατρού που φθάνει τις 2000 ευρώ. Πόσοι καρκινοπαθείς έχουν τη δυνατότητα σήμερα να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα;
      Παρότι λειτουργούν λιγοστά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν αξιοποιούνται με τη διερεύνηση του ωραρίου λειτουργίας τους. Έτσι θα εξυπηρετούσαν περισσότερους καρκινοπαθείς.
     Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν. Οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες. Ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Δυστυχώς χιλιάδες (13.000) κατ’ έτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία.
      Παραθέτουμε αναλυτικά στοιχεία με τα λειτουργούντα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν και τις συνεδρίες που έγιναν το έτος 2017.
     Προκύπτει ότι το έτος 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.
     Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768. Συμπεριλαμβανομένου και τον Κοβαλτίου.
     Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι πανάρχαια και πλην του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που είναι Δερματολογικό Νοσοκομείο, θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές, που ακτινοβολούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε όλα τα σημεία του σώματος.
      Ο κάθε Γραμμικός Επιταχυντής, εξυπηρετεί 25-30 ασθενείς καθημερινά και χρειάζονται 20-30 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία του ασθενούς.
Εικόνα Ακτινοθεραπειών έτους 2017 στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν μόνο 5.031 ασθενείς.
Στη Θεσσαλονίκη 8 (7 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν μόνο 4.353 ασθενείς.
Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.
Στην Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς
Στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς.
Στη Δυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1286 ασθενείς.
Στην Κρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.
Πολύ λιγότεροι ασθενείς από όσοι έχουν ανάγκη.
Τραγικές ελλείψεις.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ  ΕΣΥ
ΠΓΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Γραμμικός ELECTA (2017), Γραμμικός PHILIPS (1998).
ΑΧΕΠΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Γραμμικός VARIAN (2016), Γραμμικός VARIAN (2009).
Π.Α.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Γραμμικός ELECTA (2017), Γραμμικός ELECTA (2018) εν αναμονή αντικατάστασης.
Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: 1 Γραμμικός VARIAN (2003), Γραμμικός VARIAN (2017). Υπό εγκατάσταση, Γραμμικός VARIAN (2017) εν αναμονή αντικατάστασης.
ΓΟΝΚ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Γραμμικός ELECTA (2009).
ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ»: Γραμμικός VARIAN (2016), Γραμμικός ELECTA (2013), Μονάδα Κοβαλτίου THERATRON (1998), Μονάδα Κοβαλτίου (ανενεργή).
Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Γραμμικός VARIAN (2009).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ: Γραμμικός VARIAN (2015), Γραμμικός (1995), Μονάδα Κοβαλτίου (2004), Μονάδα Κοβαλτίου (1996), Μονάδα Κοβαλτίου (ανενεργή).
Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Μονάδα Κοβαλτίου (1999), Γραμμικός ELECTA(2018). Υπό εγκατάσταση
Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γραμμικός VARIAN (2014), Γραμμικός VARIAN (1999).
Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Γραμμικός ELECTA (2016).
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2 Γραμμικοί ELECTA (2017), Γραμμικός ELECTA (2004). Γραμμικός ELECTA (2018)
Π.Γ.Ν.Π. ΡΙΟ: Γραμμικός ELECTA (2017), Γραμμικός ELECTA (2003).
Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Γραμμικός ELECTA (2012).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: Μονάδα Κοβαλτίου ELECTA (2015).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Γραμμικός ELECTA (2010).
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Γραμμικός SIEMENS (2008).
401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Μονάδα Κοβαλτίου (2004).
424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Γραμμικός (2014).
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    Έλλειψη προσωπικού. Για να λειτουργήσει ένας Γραμμικός Επιταχυντής χρειάζονται:
• 2 Τεχνολόγοι (ένας υποχρεωτικά ΤΕ)
• 1 Ιατρός Ακτινοθεραπείας
• 1 Ακτινοφυσικός
• 1 Νοσηλευτής
    Οι κενές οργανικές θέσεις στις εν λόγω ειδικότητες είναι πάνω από 40% ειδικά στους Τεχνολόγους. Γι’ αυτό δεν διευρύνουν το ωράριο τα Δημόσια Νοσοκομεία στη λειτουργία των Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.
ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
     Το προσωπικό των τμημάτων Ακτινοθεραπείας εξυπηρετεί εκτός από τα Μηχανήματα Ακτινοθεραπείας, εγκαταστάσεις απεικόνισης, Εξομοιωτή, Αξονικό, Βραχυθεραπεία, Μονάδα Κοβαλτίου
ΠΓΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
ΑΧΕΠΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 4 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
Π.Α.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Υπηρετούν 5 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (5 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια.
ΓΟΝΚ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: Υπηρετούν 6 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Ακτινοθεραπεία 1 βάρδια έως στις 5 το απόγευμα.
ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ»: Υπηρετούν 11 Επαγγελματίες (9 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και μόνο η γραμμική δουλεύει έως τις 7 το απόγευμα.
Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ: Υπηρετούν 29 Επαγγελματίες (13 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 16 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια έως τις 7 το απόγευμα.
Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Υπηρετούν 7 Επαγγελματίες (4 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Υπό εγκατάσταση ο Γραμμικός Επιταχυντής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.
Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.
Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπηρετούν 10 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 8 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
Π.Γ.Ν.Π. ΡΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (1 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας, 1 Παρασκευάστρια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και απογευματινά ιατρεία.
Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»: Υπηρετούν ουσιαστικά 2 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας,1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας που λείπει σε μακροχρόνια άδεια). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»: Υπηρετούν 2 Επαγγελματίες Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (3 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 1 Βοηθός Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε1 βάρδια.
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (3 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια και γίνονται απογευματινά ιατρεία.
401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 3 Επαγγελματίες (Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.
424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπηρετούν 4 Επαγγελματίες (2 Τεχνολ. Ακτινοθεραπείας, 2 Βοηθοί Ραδ. Ακτινολογίας). Η Ακτινοθεραπεία γίνεται σε 1 βάρδια.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: