Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Βρούτσης για τις συντάξεις: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για τις 550.000 εκκρεμότητες

         Το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις που κατά την εκτίμησή του ξεπερνούν τις 550.000 παρουσίασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
       Όπως είπε «οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000 ενώ πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. που υπάγονται στην μεγάλη ομάδα των 400.000)».
     Ειδικά, δε, για τη δεύτερη ομάδα είπε ότι «έχουν αφεθεί 18 άνθρωποι να τις βγάλουν, οι υπόλοιποι μετατέθηκαν».
       Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα για τις 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις-συντάξεις ΕΦΚΑ και δημοσίου, εξήγησε ότι θα προχωρούν με δύο ταχύτητες καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.
      Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες».
Οι συντάξεις χηρείας
       Στον συνολικό αριθμό ο κ. Βρούτσης συμπεριέλαβε και τις 150.000 συντάξεις χηρείας για τις οποίες εκκρεμεί η χορήγηση της αύξησης που προβλεπόταν σε νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο. «Είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα, θα πάρει χρόνια».
       Όπως εξήγησε, για την κατηγορία αυτή χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πέρασε μόνο τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους».
       Κληθείς να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις χηρείας, αρχικά ξεκαθάρισε ότι το θέμα των συντάξεων χηρείας αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» και «προσωπικό στοίχημα» και, στη συνέχεια, πρόσθεσε «θα τα καταφέρουμε μέσα στη χρονια»
        Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, όταν παρέδωσε το 2015 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, «το ΑΤΛΑΣ ήταν ένα έτοιμο σύστημα. Το παρέδωσα αλλά ο φάκελος πετάχτηκε στα σκουπίδια. Δεν θα είχαμε αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις σήμερα αν είχε υλοποιηθεί το σύστημα».
«Το 2013-2014 συνήθιζα να λέω ότι τη λύση του προβλήματος της παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων δεν θα τη δώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπ. Εργασίας» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.
        Παράλληλα εξήγγειλε το ασφαλιστικό «θα έρθει μετά την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ευθυγραμμίσουμε όλο το πλαίσιο στο ασφαλιστικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: