Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός : Βαρύ το τίμημα για τους εργαζόμενους στην υγεία

      Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας ανέρχονται σε 30.000 παγκοσμίως – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ


          Έχουν μάθει να παλεύουν με τους φόβους τους. Αφοσιώνονται στον σκοπό με μοναδική αυταπάρνηση. Έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο. 
       Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει τρυπώσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, φροντιστές και όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας ανά τον κόσμο, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στους ώμους, δίνοντας μάχη με έναν ανίκητο προσώρας εχθρό.
    Ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές, εναποθέτουν σε αυτούς κάθε τους ελπίδα. Γίνονται στα μάτια τους θεοί. Αλλά δεν είναι. «Μακάρι να μην ήμουν γιατρός. Μακάρι να μη φοβόμουν για το τι μπορεί να μου ζητηθεί να κάνω. Μακάρι να μπορούσα να μπω σε απομόνωση. Συγνώμη», είχε γράψει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στο Twitter η Ρεμπέκα Λόρενς, γιατρός  από τη Σκωτία. Η ανάρτησή της είχε αναπαραχθεί πάνω από 15.000 φορές.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
       Πόσοι γιατροί αλήθεια πεθαίνουν έχοντας μολυνθεί από κορωνοϊό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 14% των νοσούντων σε όλο τον κόσμο είναι γιατροί, νοσοκόμες, θεραπευτές, οδηγοί στα ασθενοφόρα. Τα στοιχεία παραθέτει ο Independent:
      Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ιατρικό προσωπικό που έχει πεθάνει από κορωνοϊό, ανέρχεται σε 30.000 παγκοσμίως. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 649 θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, 631 στη Ρωσία και 634 στη Βραζιλία. Τουλάχιστον 1.320 θάνατοι ιατρικού προσωπικού έχουν καταγραφεί μόνο στο Μεξικό και σχεδόν 1.100 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αίγυπτος και το Ιράν έχουν αναφέρει περίπου 160 θανάτους ιατρικού προσωπικού, όμως η ακρίβεια των στατιστικών στα αυταρχικά κράτη αμφισβητείται.
       Το κύμα των πρόωρων θανάτων γιατρών και νοσοκόμων σημαίνει ότι χάνονται επίσης εκατοντάδες χρόνια πολύτιμης εμπειρίας και δαπανηρή εκπαίδευση, αναφέρει ο Independent. Όμως αυτό που δεν είναι μετρήσιμο, είναι ο ψυχικός πόνος, το στρες και η αγωνία για τα εκατομμύρια των γιατρών και νοσηλευτών ανά τον κόσμο που μήνες τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενίοτε χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, παλεύοντας με τα όρια των αντοχών τους.
Αβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο
     Η απειλή της ασθένειας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στη δουλειά τους με έναν διαρκή φόβο ότι θα προσβληθούν από τον ιό και θα τον μεταφέρουν πίσω στο σπίτι, σε ευάλωτους συγγενείς ή τα παιδιά τους. Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, γιατροί φοβούνται τόσο πολύ για την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους.
     Το φορτίο από τους καθημερινούς θανάτους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι είναι ασήκωτο, λένε ειδικοί, ενώ μελέτες κάνουν λόγο για υπερβολικό και παρατεταμένο άγχος, συναισθηματική κόπωση, απώλεια ενέργειας, αίσθημα φθοράς, σωματική κούραση κι ενίοτε κατάθλιψη. Πόσο αλήθεια, όλοι εμείς αναγνωρίζουμε την προσφορά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: