Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ.

  Σημαντική πρωτοβουλία από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ να δωρίσει 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Δείχνει ότι όταν υπάρχουν διαθέσιμα  κονδύλια διορθώνονται παθογένειες του συστήματος. Το  ερώτημα όμως είναι πότε θα λειτουργήσουν οι 50 κλίνες ΜΕΘ. Με δανεικό προσωπικό άμεσα λειτουργούν  οι 12 κλίνες.
        Για να συμβεί αυτό  μετακινήθηκαν  νοσηλευτές και γιατροί από άλλα  νοσοκομεία  της Αττικής  στο Σωτηρία και μάλιστα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές κορονοϊού και εξ αιτίας αυτού  καθίσταται επισφαλής  η λειτουργία  τους όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
       Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στο σύστημα είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησαν ποτέ δεκάδες έτοιμες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες.  Σήμερα είναι κλειστές 80 κλίνες ΜΕΘ  στα νοσοκομεία έτοιμες εξοπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε το ζήτημα σε σχετική έρευνα. 
       Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ. Χρειάζεται η πρόσληψη  μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κορονοϊού των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων  αρνητικής πίεσης κ.α.λ. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει  έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό. 
       Ηλικιωμένοι ασθενείς με κορονοϊό καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση τον χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να  επιλέγουν οι εντατικολόγοι  ποιοί από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία  με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα  με την  πανδημία.  Με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ.
                 Γιαννάκος Μιχ. Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: