Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ. ΤΙ Συνέβη ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ.

        Στις προνοιακές δημόσιες μονάδες παρά τις ελλείψεις έχουμε μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους που έγκαιρα  εντοπίζονται και απομονώνοται και αποφεύγεται η διασπορά του ιού. Παράδειγμα  στη δομή της Βούλας που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, βρέθηκε προχθές θετικός στο ΚΟΡΟΝΟΪΟ απασχολούμενος σε  ΜΚΟ,  που μαζί με άλλους απασχολούμενους διαμένουν στη δομή και προσφέρουν υπηρεσίες στα παιδιά. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν ιχνηλάτηση στις επαφές με τεστ και να σταματήσουν να μπαινοβγαίνουν οι ΜΚΟ στη μονάδα. Πιέζουν να  γίνει ότι απαιτεί το πρωτόκολο.
   Γιατί στις ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας,  θερίζει ο κορονοϊός.
      - Δεν τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολο  που ορίζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός πρόληψης και ελέγχου νόσων. 
     - Δεν γίνεται εργαστηριακός έλεγχος  κάθε 15 ημέρες σε προσωπικό και φιλοξενούμενους.. Από τη στιγμή που κακώς δεν αποζημιώνεται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και οι ιδιοκτήτες των δομών δεν αναλαμβάνουν το κόστος, θα έπρεπε οι  4000 εργαζόμενοι στις ιδιωτικές προνοικές μονάδες να μπορούν να κάνουν τα τεστ σε νοσοκομεία ή το ΕΚΕΑ. Ο ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα του Αγίου Παντελεήμονα προσπαθεί να κάνει ελέγχους, δεν μπορεί όμως να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Όταν ειδοποιείται ο ΕΟΔΥ από τα γηροκομεία εμφανίζεται με καθυστέρηση  κάνει ιχνηλάτηση με γρήγορα τεστ, ενώ  τα συγκεκριμένα τεστ δεν τα δέχεται ως αξιόπιστα,  όταν γίνονται από τις μονάδες. 
      Απαιτεί  ιχνηλάτηση με μοριακό έλεγχο και κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος.
         Στις δημόσιες μονάδες τηρείται η απαγόρευση του επισκεπτηρίου.
      Στις ιδιωτικές μονάδες υπάρχει πίεση από τους συγγενείς  που πληρώνουν να επισκεφθούν τους δικούς τους.
      Μέσα ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο στις φτηνές προνοιακές μονάδες.
     Για να προσέλθει ο ΕΟΔΥ για  προληπτικά τεστ  στις μονάδες μεσολαβούν οκτώ ημέρες περίπου απο την ειδοποίηση.
        Στο γηροκομείο της Γλυφάδας σε περιοδικό προληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ βρέθηκε ανδρόγυνο εργαζόμενοι στο γηροκομείο θετικοί στο ΚΟΡΟΝΟΪΟ,  ασυμπτωματικοί.  Έγινε ιχνηλάτηση απο τον ΕΟΔΥ,  δυο τεστ με διαφορά πέντε ημέρες  και βρέθηκαν δέκα  ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι  θετικοί, εκ των οποίων οι οκτώ ασυμπτωματικοί και τρείς εργαζόμενοι.
Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν  σε  τρία νοσοκομεία.
     Όπως και από τη κλινική Ταξιάρχαι  και τον Άγιο Παντελεήμονα κάποιοι έχασαν και θα χάσουν τη ζωή τους. Θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να ενημερώνει για τους θανόντες από τα γηροκομεία. Από τους Ταξιάρχες υπήρχε ενημέρωση. Όχι όμως και από τον Άγιο Παντελεήμονα. 
     Διασκορπίστηκαν σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής και ανακοινώνονται ως θάνατοι ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα. 
                     Μιχ. Γιαννάκος πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: