Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Μιχ. Γιαννάκος: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΙΔΙΩΤΏΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ του ΕΣΥ της ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ.

 Με βάσει τα  μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν εγγραφεί στο σύστημα  για προσωπικοί ιατροί, 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 2.000 γιατροί  που υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ και  μόνο  1.200 ιδιώτες ιατροί. 
     Δεν μπορεί να πετύχει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού στηριζόμενος στους ελάχιστους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ,  των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων κ.α.λ.), με δεδομένο ότι εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας, σε κοντινά νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις σε γιατρούς, προσφέρουν νυχθημερόν υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά στα κέντρα υγείας ή επί τόπου στη περιοχή ευθύνης των κέντρων Υγείας, διακομίζουν έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία, εμβολιασμοί στο κεντρο υγείας ή  κατ΄ οίκον παρουσία γιατρού  κ.λ.π.
     Πως είναι λοιπόν δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να εξετάζουν επί πλέον  1.500 με 2.000 πολίτες ως προσωπικοί ιατροί, οι οποίοι ήδη  τους έχουν επιλέξει μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Και ακατάπαυστα χωρίς ρεπό, άδειες  να δουλεύουν όλο το 24ωρο δεν προλαβαίνουν.
    Οι εφημερίες στα κέντρα υγείας, τα κοντινά νοσοκομεία που συμμετέχουν οι γιατροί των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων  ξεκινάνε από το πρωί, χωρίς να  γνωρίζουν το πρόγραμμα  που βγαίνει τελευταία στιγμή είτε για εφημερίες στα κέντρα υγείας, είτε για εφημερίες σε κοντινά νοσοκομεία.
    Πως λοιπόν  ως προσωπικοί ιατροί μπορούν να κάνουν προγραμματισμό και να κλείσουν  ραντεβού   για ένα δίμηνο στους πολίτες  έως 20/9. Το ωράριο των γιατρών είναι 7ωρο από 8π.μ. έως 2μ.μ. Δηλαδή  35 ώρες την εβδομάδα. Τα ραντεβού ως προσωπικοί ιατροί είναι το πρώτο μισή ώρα που θα συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος και τα υπόλοιπα  ανιά 15 λεπτά. Τι να προλάβουν να κάνουν σε 15 λεπτά. Να πάρουν ιστορικό, να συμπληρώσουν το φάκελο, να εξετάσουν τον πολίτη;
    Φυσικά  δεν προλαβαίνουν. Θα πρέπει να απαλλαγούν από τα ασφυκτικά καθήκοντα  που σήμερα εκτελούν.
      Για να πετύχει ο θεσμός χρειάζονται προσλήψεις γιατρών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ή  η θεσμοθέτηση  αντικινήτρων για τη μη συμμετοχή  των  ιδιωτών γιατρών από τον  ΕΟΠΥΥ.                 Αλήθεια με τόσα χρήματα που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς  που είναι υπερδιπλάσια από όσα λαμβάνει ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί δεν συμμετέχουν και δεν στηρίζουν το θεσμό του προσωπικού ιατρού;
                                 Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: