Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσο πραγματικά έχει λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων

     Εκμηδενισμός σχεδόν των εκκρεμών κύριων συντάξεων από ένα ταμείο ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα, σημαντική μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων του δημοσίου και δρομολόγηση του εκμηδενισμού των εκκρεμών αιτήσεων διεθνούς, διαδοχικής, παράλληλης και επικουρικής ασφάλισης. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του "τοπίου” των εκκρεμών συντάξεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί πλέον.

     Ειδικότερα, η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν για εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων (δηλαδή με αναμονή άνω των τριών μηνών) εκκρεμών κύριων συντάξεων έως τα τέλη του (περασμένου) Αυγούστου έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί (κατακτώντας ρεκόρ εξαμήνου στις απονομές στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022) με μόνη εξαίρεση εκείνων του δημοσίου. Αυτές εκτιμάται ότι θα εκμηδενιστούν έως το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

     Η παραπάνω δέσμευση (δηλαδή εκμηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων) αφορούσε μόνο τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για ένα ταμείο ασφάλισης (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) και όχι τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις διαδοχικής και παράλληλης κύριας ασφάλισης.

    Για τις αιτήσεις αυτές, ο διακηρυγμένος στόχος του e- ΕΦΚΑ είναι να απονεμηθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2022.

    Όσον αφορά τις διεθνείς συντάξεις, δεν έχει δοθεί κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα, αλλά η απονομή τους "τρέχει" πιο γρήγορα από τον Ιούλιο του 2021, όταν έγινε η ένταξη του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI.

      Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις (ο εκμηδενισμός των οποίων δεν αποτελούσε μεταμνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας), ο e-ΕΦΚΑ, μεταξύ άλλων, υλοποιεί σχέδιο fast track έκδοσης (όμοιο με εκείνο για τις κύριες), με στόχο την απονομή όλων εντός του 2023.

Πιο αναλυτικά:

Εκκρεμείς κύριες συντάξεις ενός ταμείου ιδιωτικού τομέα

     Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχει εκδοθεί το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.

     Σύμφωνα με τον φορέα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση των στοιχείων του Αυγούστου και την εκκαθάριση των εν δυνάμει ανελαστικών ή απορριπτικών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

    Μάλιστα, ο e-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων με 30.200 απονομές και τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και των τελευταίων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που απομένουν, προχωράει χωρίς καθυστερήσεις, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του καλοκαιριού.

     Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018, καθώς και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. 

     Παράλληλα, προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι, στα τέλη Ιουλίου, είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ, για το 2021, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%. 

     Τέλος, για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχει ήδη εκδοθεί, στοιχείο που, όπως επισημαίνει ο φορέας, αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.

Εκκρεμείς κύριες συντάξεις δημοσίου

      Ο στόχος εκμηδενισμού των ληξιπροθέσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις του δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έχει μεταφερθεί για τέλος Οκτωβρίου 2022. Αυτό σημαίνει πως έχει λάβει παράταση δύο μηνών, καθώς δεν είναι τεχνικά δυνατή η εκπλήρωση του έως τα τέλη του περασμένου μηνός. Ο λόγος για περίπου 15.000 αιτήσεις.

     Προκειμένου να ξεμπλοκάρει η σχετική διαδικασία υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης.

     Υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι' αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις, όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.

   Με ταχύτατους ρυθμούς "τρέχει" η διαδικασία έκδοσης των συντάξεως παράλληλης ασφάλισης μετά λειτουργία του κατάλληλου λογισμικού στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

      Πρώτη προτεραιότητα είναι να "τρέξουν" αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο e-ΕΦΚΑ με το νέο αυτό λογισμικό ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται τελευταία. 

    Αυτό σημαίνει πως όσοι αιτούνται παράλληλη ή διαδοχική σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου 2022 δεν θα περιμένουν τη σειρά τους για εκκαθάριση, αφού εκκαθαριστούν πρώτα όλες οι προηγούμενες αιτήσεις αρχής γενομένης από εκείνες που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016. Αντίθετα, θα δοθεί δοθεί προτεραιότητα σε αυτές. 

    Έπειτα, θα "τρέξουν" και οι παλιότερες αιτήσεις δηλαδή εκείνες που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016- 30 Ιουνίου 2022. Εκείνοι που έχουν αιτηθεί τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης για το παραπάνω χρονικό διάστημα έχουν λάβει την πρώτη σύνταξη από το βασικό ταμείο ασφάλισης κατά το προηγούμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ η απόδοση των αντίστοιχων αυξήσεων (δηλαδή προσαυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το πρώτο βασικό ταμείο τους και αναδρομικών των στους δικαιούχους) θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου, δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

    Σε καθεστώς έκδοσης με fast track διαδικασίες μπαίνουν και οι 98.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική σύνταξη (συνολικού κόστους 170 εκατ. ευρώ), αμέσως μετά το μηδενισμό των ληξιοπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων στα μέσα του τρέχοντος Φθινοπώρου.

     Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το σχέδιο αυτό έχει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στην καθεαυτή διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ενώ ο δεύτερος αφορά στο χρονοδιάγραμμα έκδοσης τους ανά ταμείο.

     Πιο αναλυτικά, αρμόδια στελέχη του e- ΕΦΚΑ ανέφεραν στο Capital.gr πως και μόνο ο εκμηδενισμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων αποτελεί προωθητικό παράγοντα της έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, καθώς η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου είναι απαράβατος όρος για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξης τους. Παραπέρα, όμως, ο e- ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις ταχύτερης έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, όπως η μετακίνηση περίπου 300 εισηγητών από τον κλάδο της κύριας σύνταξης στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης, αλλά και η παροχή της δυνατότητας έκδοσης επικουρικών συντάξεων στους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους.

    Πέραν αυτών, ο e- ΕΦΚΑ (όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των fast track κύριων συντάξεων και των κύριων συντάξεων "εμπιστοσύνης") :

1. Θα εκδίδει για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 31 Μαρτίου 2022, πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν  δικαιούται σύνταξη και πόση. 

      Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΑΤΛΑΣ" (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα

      Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 - και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης -  η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

2. Θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην έκδοση επικουρικών συντάξεων στα ακόλουθα ταμεία:
- Πρώτα από όλα θα "τρέξει” τις συντάξεις των επικουρικών ταμεία στους κλάδους των μετάλλων και άλλων παλιών ταμείων, έτσι ώστε αυτές να εκδοθούν έως το τέλος του
-Έπειτα, θα βάλει μπρος στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων του τέως ΙΚΑ, η οποία αναμένεται να συντελεσθεί στις αρχές του 2023.
- Τέλος θα "τρέξει” (μετά τις αρχές του 2023) την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.
Αναδημοσίευση από https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: