Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Σωματείου μας, στήν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ του Υπουργείου Υγείας, για τα ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΑ του Νοσηλευτικού Κλάδου.

Αριθμ. Πρωτ:……....  .96.                  ΠΡΟΣ: Yπουργό Υγείας κ. Πλεύρη.
Πάτρα………........9.9.22.                                 Αν. Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα.          
                                                             ΚΟΙΝ: Διοικητή 6ης ΥΠε κ. Καρβέλη.    
                                                                                       Διοίκηση Γ.Ν.ΠΑΤΡΏΝ       
κ.  Υπουργέ
      Εν μέσω θέρους με δύο μέρες διαφορά ,χωρίς τον απαραίτητο διάλογο, ήρθαν 2 ΦΕΚ όπου αποτυπώνονται στο μεν πρώτο,(ΦΕΚ 4209/08-08-2022) το Καθηκοντολόγιο των ΔE  Νοσηλευτών στο δε δεύτερο,(ΦΕΚ 4262/10-08-2022) το Καθηκοντολόγιο των ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτών.
     Η ανάγκη  να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες όσων ασχολούνται με τη Νοσηλευτική, ήταν και είναι ζητούμενο, στα πλαίσια μιας πρότασης που θα λαμβάνει υπόψη:
- Σε ποια θέση βρίσκεται η Νοσηλευτική στη χώρα μας.
- Για την Νοσηλευτική Επιστήμη τι όραμα έχουμε.
- Και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθηθούν,  για να επιτύχουμε τον               στόχο μας.    
  Δύο Καθηκοντολόγια που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Νοσηλευτικού κλάδου, που ήρθαν για να ενισχύσουν περαιτέρω την δυσλειτουργία των Νοσοκομείων και όχι να προσδώσουν κάτι θετικό. 
   Το Καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών σαφώς υποβαθμίζει αυτούς τους συναδέλφους, αφού σε καμία περίπτωση, δεν ανταποκρίνεται στα προγράμματα σπουδών που διδάσκονται κατά την διάρκεια της φοίτησής τους.
Αντιθέτως αυτοί οι Συνάδελφοι θα ασκούν Νοσηλευτική Φροντίδα αλλά όχι Νοσηλευτικές πράξεις παρά μόνο υπό προϋποθέσεις και επίβλεψη, κάτι που στην πράξη είναι ανέφικτο.
     Το Καθηκοντολόγιο  των ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτών και αυτό δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης.
Επίσης διαπιστώνουμε πολλές οπισθοχωρήσεις, στον αυτόνομο ρόλο της Νοσηλευτικής.
     Το σημαντικότερο είναι ότι φορτώνει στους Νοσηλευτές τεράστιες λειτουργικές ευθύνες, χωρίς να αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε ποιόν χρεώνονται οι ευθύνες αν προκύψουν.
     Ακόμη υπάρχουν Νομικά κενά, όπως είναι η εκχώρηση και η παραχώρηση επαγγελματικών πράξεων.
     Και τα δυο αυτά Καθηκοντολόγια δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων, όπως και στο Νοσοκομείο μας.
     Η εφαρμογή τους, όπου αυτή μπορεί να γίνει, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα παρά μόνο θα προσθέσει, θα υποβαθμιστούν περαιτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας προς τους πολίτες και θα επιδεινωθεί το εργασιακό κλίμα ανάμεσα σε Συναδέλφους.
 Γι’ αυτό ζητάμε:
ü Την άμεση απόσυρση των Καθηκοντολογίων.Διάλογο από μηδενική βάση με προοπτική δημιουργίας Καθηκοντολογίων που να οδηγούν στην αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και Επιστήμης, που πυρήνα θα έχει την Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου με μεταβατικές διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε αυτή, τον κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.
ü Άμεση σύσταση Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου με όλες τις κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ)
ü Μισθολογική αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Κλάδου.
ü Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή, αντί του αδόκιμου τίτλου «Βοηθός Νοσηλευτής» που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην εργασία.
     Η αναβάθμιση της Νοσηλευτικής, προϋποθέτει πάνω απ’ όλα, εμπιστοσύνη σε όλους τους Νοσηλευτές και την θωράκισή τους, με θεσμικά και υλικά μέσα και όχι μόνο με χειροκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: