Όσα θα προσφέρει το υπερσύγχρονο pet-ct και ένα spect-ct (γ-camera) που θα στεγαστούν σε υπό κατασκευή χώρο στο νοσοκομείο
Άρχισαν οι εργασίες την περασμένη εβδομάδα και έγιναν οι πρώτες εκσκαφές για την ανέγερση του κτιρίου-δωρεά του ομογενούς Αθανάσιου Στεφανόπουλου στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».
Εκεί θα στεγαστούν ένα υπερσύγχρονο pet-ct και ένα spect-ct (γ-camera), που θα προσδώσουν τεράστια ωφελιμότητα σε όλη την περιφέρεια, καθότι είναι τα πλέον σύγχρονα «εργαλεία» διάγνωσης και διερεύνησης των νεοπλασιών αλλά και μιας σειράς άλλων παθήσεων.
Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο ∆ιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης συνοδευόμενος από τον διοικητή του Νοσοκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλο και τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη ∆ημόπουλο.
Σχετικά με την χρησιμότητα των νέων μηχανημάτων ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Αθανάσιος Χονδρομάρας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος εξηγεί: «Τα μηχανήματα pet-ct και spect-ct (γ-camera) που παραγγέλθηκαν ανταποκρίνονται στην τελευταία λέξη της προηγμένης τεχνολογίας που τα καθιστά εύλογα εξαιρετικά αξιόπιστα. Η PET/CT είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος η οποία συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας που είναι μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη διερεύνηση ασθενών με καρκίνο αλλά και σε μικρότερο ποσοστό για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), για διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) καθώς και για την ανίχνευση φλεγμονών. Το 95% περίπου των εφαρμογών της μεθόδου αφορά σε ασθενείς με διάφορες νεοπλασματικές παθήσεις όπως είναι οι νεοπλασίες του πνεύμονος, του παχέος εντέρου, μελάνωμα, νεοπλάσματα των γεννητικών οργάνων, λέμφωμα, νεοπλασίες του γαστρεντερικού συστήματος, νεοπλασίες της κεφαλής και του τραχήλου κ.λπ. Ο κατάλογος των εφαρμογών επεκτείνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια καθώς η μέθοδος αποδεικνύεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στο αρχικό στάδιο διερεύνησης των ασθενών με καρκίνο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας των ασθενών αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτής».
«Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες μετά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος επί τη βάσει της συμφωνίας κατασκευής του έργου, αυτό θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες. Προτεραιότητα έχει η κατασκευή του κτιρίου. Παράλληλα έχουν παραγγελθεί τα μηχανήματα pet-ct και spect-ct (γ-camera) οπότε με την αποπεράτωση του κτιρίου θα ειδοποιηθούν έγκαιρα οι εταιρείες να μεταφέρουν τα μηχανήματα τα οποία θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν άμεσα. Περιμένουμε τέλος του 2024 να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε στην εφημερίδα "Γνώμη" ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Αθανάσιος Χονδρομάρας
Αναφερόμενος ο ίδιος στο εμβαδόν του κτιρίου σημείωσε ότι είναι 400 τ.μ. και το κόστος της συνολικής δαπάνης του έργου συμπεριλαμβανομένων και των μηχανημάτων ανέρχεται στα 3.6 εκ ευρώ.
Σε σχέση με την στελέχωση προσωπικού, μας πληροφόρησε ότι στο πλαίσιο των προκηρυγμένων θέσεων έχει προβλεφθεί και θέση πυρηνικού γιατρού για το pet-ct και spect-ct (γ-camera) που συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των προκηρυγμένων θέσεων, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις των ιατρών.
Σχετικά με την χρησιμότητα των νέων μηχανημάτων ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Αθανάσιος Χονδρομάρας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος εξηγεί: «Τα μηχανήματα pet-ct και spect-ct (γ-camera) που παραγγέλθηκαν ανταποκρίνονται στην τελευταία λέξη της προηγμένης τεχνολογίας που τα καθιστά εύλογα εξαιρετικά αξιόπιστα. Η PET/CT είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος η οποία συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας που είναι μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη διερεύνηση ασθενών με καρκίνο αλλά και σε μικρότερο ποσοστό για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), για διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) καθώς και για την ανίχνευση φλεγμονών.
Το 95% περίπου των εφαρμογών της μεθόδου αφορά σε ασθενείς με διάφορες νεοπλασματικές παθήσεις όπως είναι οι νεοπλασίες του πνεύμονος, του παχέος εντέρου, μελάνωμα, νεοπλάσματα των γεννητικών οργάνων, λέμφωμα, νεοπλασίες του γαστρεντερικού συστήματος, νεοπλασίες της κεφαλής και του τραχήλου κ.λπ. Ο κατάλογος των εφαρμογών επεκτείνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια καθώς η μέθοδος αποδεικνύεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στο αρχικό στάδιο διερεύνησης των ασθενών με καρκίνο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας των ασθενών αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτής».
Αναδημοσίευση από: thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου