Την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προκαλεί μία νέα απόφαση, αυτή τη φορά με την υπογραφή του αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Στέλιου Κτενιαδάκη, που βάζει περιορισμό στις 4 ώρες για την παραμονή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
«Σωστή είναι η απόφαση αυτή», σχολιάζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Δημήτρης Βρύσαλης, αλλά προσθέτει ότι «θα έπρεπε να είχαν ληφθεί κάποια κριτήρια και να μην ισχύει αυτός ο περιορισμός για το σύνολο των ασθενών, καθώς μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός έλεγχος και να μην έχουν αποσαφηνιστεί τα προβλήματα της υγείας των ασθενών που μετά τις τέσσερις ώρες θα πρέπει να μεταφέρονται σε κάποιες κλινικές».
Συγκεκριμένα, η απόφαση, που κοινοποιείται στον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, αναφέρει: «Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου αποτελούν τον πυρήνα του Δημόσιου Νοσοκομείου και την κεντρική πύλη εισόδου των ασθενών. Η δυσλειτουργία και η αυξημένη αναμονή δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.
Στο νοσοκομείο μας έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραμονή των ασθενών, που ενίοτε ξεπερνά τις 12 ώρες. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Ιούνιο 31 εισαγωγές έγιναν με πάνω από 10 ώρες (2,4%) αναμονή και 231 εισαγωγές με πάνω από 6 ώρες (23,1%). Χρόνοι που δεν είναι ούτε παραδεκτοί, αλλά ούτε και αποδεκτοί, με δικαιολογημένα τα παράπονα ασθενών και συνοδών τους.
Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία της κατάστασης στο ΤΕΠ, αναγνωρίζοντας πάντα τις δύσκολες συνθήκες πίεσης στις οποίες εργάζονται ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό»...
«Οι δράσεις και οι προτάσεις μας»
Αμέσως παρακάτω, το έγγραφο αναφέρεται στις εξής “δράσεις” και “προτάσεις”:
«- Η απόφαση για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή μονάδα του νοσοκομείου μας θα πρέπει να λαμβάνεται εντός τεσσάρων ωρών από την άφιξη του ασθενούς.
- Στην περίπτωση που με το πέρας των τεσσάρων ωρών δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ειδικοτήτων για το τμήμα εισαγωγής, την απόφαση για το τμήμα που θα νοσηλευθεί ο ασθενής υποχρεούται να τη λαμβάνει ο υπεύθυνος επιμελητής του ΤΕΠ.
- Η διαδικασία ανεύρεσης κλίνης και μεταφοράς του ασθενούς σε αυτήν δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο ώρες από την ώρα απόφασης εισαγωγής.
- Οι παραπάνω χρόνοι (ώρα άφιξης, ώρα απόφασης εισαγωγής, ώρα εισαγωγής) πρέπει να αναγράφονται σαφώς στην κάρτα του ΤΕΠ που συνοδεύει τον ασθενή.
- Στις περιπτώσεις που δεν τηρείται το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, και με την ευθύνη του διευθυντή του ΤΕΠ, θα ενημερώνεται ο αναπληρωτής διοικητής για τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκε».
«Πρέπει να μειωθούν οι ώρες παραμονής, αλλά όχι έτσι»...
Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης δήλωσε στο neakriti.gr: «Σε γενικές γραμμές είναι σωστό αυτό. Πρέπει να μειωθούν οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ. Αλλά για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να γίνουν και ορισμένες ενέργειες για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Η απόφαση είναι ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής όλων των περιστατικών στα ΤΕΠ πρέπει να είναι τέσσερις ώρες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ολοκληρώσει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο. Και βεβαίως και ανεξάρτητα από το αν έχει αποσαφηνιστεί κάποια διάγνωση.
Μάλιστα, αν ξεπεραστεί, ο υπεύθυνος των ΤΕΠ θα διακινεί τα περιστατικά αυτά προς τις κλινικές, ανεξάρτητα από διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα αν έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός έλεγχος ή αν έχει αποσαφηνιστεί από τι πάσχει ο άνθρωπος»!...
Η πολύωρη αναμονή αποδεικνύει την κατάσταση
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι «η πολύωρη αναμονή αποδεικνύει ότι υπάρχει έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αναγκάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα ΤΕΠ για απλά προβλήματα πολλές φορές, που θα μπορούσαν να είχαν περιθαλφθεί στα Κέντρα Υγείας. Και επίσης, αποδεικνύει ότι και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού, λόγω της υποχρηματοδότησης και λόγω της έλλειψης ειδικοτήτων, έρχονται πολλά περιστατικά στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ουσιαστικά, δηλαδή, αγνοεί η απόφαση αυτή τις παραμέτρους και τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι».
Τα αιτήματα των εργαζομένων στη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Εργασίας, τη γενική γραμματέα του υπουργείου και τον διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Τέθηκαν τα θέματα της ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, της παραμονής των συμβασιούχων και της αποκατάστασης της μισθολογικής αδικίας σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος “4.000 στην Υγεία”.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, στη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας «υπερασπίσθηκε την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προκλητική δήλωσή του ότι η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη (άρθρο 61 του Ν. 5045/2023), που ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη, είναι “φιλεργατικό μέτρο”!
Αντίστοιχα, όταν στο ερώτημά του “πού να βρεθούν χρήματα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις”, του προτείναμε την κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους... ο υπουργός, μη μπορώντας να αντιπαρατεθεί, κατέφυγε σε φθηνό αντικομμουνισμό της δεκαετίας του 1950.
Απέρριψε το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και επέμενε στον χαρακτηρισμό των χιλιάδων εργαζομένων του Προγράμματος “4.000 στην Υγεία” (που εδώ και χρόνια καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας) ως “ωφελούμενων”, για να δικαιολογήσει την επίμονη άρνησή του (και του διοικητή της ΔΥΠΑ) για αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους».
Αναδημοσίευση από: neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου