Από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη, τη Σπάρτη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την Πρέβεζα, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου, οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Το πρόβλημα είναι έντονο στις υγειονομικές μονάδες σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποβάλλει παραιτήσεις περισσότεροι από 20 γιατροί του ΕΣΥ. Ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, οι ακτινολόγοι και οι παθολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση.
Οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ προσεγγίσουν τις 5.000
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2022 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη) 424 γιατροί και παραιτήθηκαν περίπου 400 για διάφορους λόγους, δηλαδή συνολικά έφυγαν 824 γιατροί.
Το δυναμικό των 19.900, μόνιμων και επικουρικών, γιατρών μειώθηκε κατά περίπου 4% σε ένα έτος. Σύμφωνα με στοιχεία, της ΠΟΕΔΗΝ, 10.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ. Αριθμός ρεκόρ από τη σύσταση του ΕΣΥ. Το 2023, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ θα προσεγγίσουν τις 5.000, άλλος ένας αριθμός ρεκόρ.
Καταιγίδα παραιτήσεων
Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εδώ και πάνω από ένα έτος έχουν πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω:
- εφημεριακής υπερεξόντωσης
- αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση
- επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης.
Οι ίδιοι οι γιατροί αναφέρουν ότι το μισθολόγιο του ΕΣΥ προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια.
Ο επιμελητής Β λαμβάνει 1300 με 1400 ευρώ το μήνα, όταν στη Ρουμανία οι αποδοχές αγγίζουν τα 3.000 ευρώ. Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με την αύξηση 10% που νομοθετήθηκε το 2023. Επιπλέον ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος, εξαιτίας της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.
Το ΕΣΥ δεν μπορεί να προσελκύσει νέους γιατρούς, μοιάζει γερασμένο και κουρασμένο
Δυστυχώς, το ΕΣΥ αντί να ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται τάση παραιτήσεων και φυγής στο εξωτερικό. Από το 2010, εκτιμάται ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό 20.00 Έλληνες γιατροί. Η Πολιτεία έχει δαπανήσει για την εκπαίδευση των γιατρών που εργάζονται σε κέντρα του εξωτερικού 7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΥ, οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν καταστροφική επίδραση στη στελέχωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ.
Εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ότι παρά τη δημοσιονομική χαλάρωση και κυρίως την έλευση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας είναι υπαρκτό και σήμερα, ενώ οι όποιες κινήσεις αποκατάστασης των κενών έγιναν με επικουρικό προσωπικό. Παράλληλα, η γήρανση των εργαζομένων με μόνιμη απασχόληση, χωρίς αυτόματη αναπλήρωση των αποχωρήσεων, οδηγεί με συνέπεια στην οριστική αποδιάρθρωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ.
«Η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση – διαρκείς μετακινήσεις – εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης, αναφέρει η Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με την Επαγγελματική ‘Ενωση Παθολόγων Ελλάδος η μετακίνηση προσωπικού είναι «αντιεπιστημονική, παράνομη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς. Η νοσηλεία των ασθενών απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και όχι αποσπασματικότητα. Επίσης οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πληθώρα επαγγελματικών κινδύνων που έχουν να κάνουν τόσο με την εργασιακή εξουθένωσή τους όσο και με τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησής τους».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έρευνα κοινής γνώμης και γιατρών που είχε πραγματοποιήσει ο ΠΙΣ απέδειξε ότι το θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας και των γιατρών, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που αυτοί απασχολούνται.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει εξαγγείλει την αναθεμελίωση του ΕΣΥ και προσλήψεις προσωπικού. Εκτός από τις 10.000 που έχιε εξαγγείλει η κυβέρνηση , εκκρεμούν οι προσλήψεις 4000 νοσηλευτών και 1600 θέσεων λοιπού προσωπικού. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων για την πρόσληψη 860 γιατρών.
Ο υπουργός Υγείας θα προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα και να εδραιώσει ένα κλίμα συνεργασίας με τον ιατρικό κλάδο.Η βελτίωση των οργανωτικών, λειτουργικών και διοικητικών αδυναμιών που παρουσιάζει το σύστημα αποτελούν προτεραιότητα για τον υπουργό Υγείας.
Αναδημοσίευση από: oloygeia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου