Στην Πρέβεζα, η διευθύντρια ψυχικής υγείας του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του νοσοκομείου Καλλιόπη Μιχελάκου, παραιτήθηκε λόγω ακραίας εργασιακής εξουθένωσης.
Μέσω ανάρτησής της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η γιατρός αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που την ανάγκασαν να παραιτηθει, τονίζοντας πως ήθελε να απαλλαχθεί από τα κακοποιητικά πλαίσια, λόγω ακραίας εργασιακής εξουθένωσης.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το Κέντρο λειτουργούσε χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας για τους ασθενείς, ενώ η αναμονή για ραντεβού ξεπερνούσε τον ένα χρόνο.
Παράλληλα, σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια, είναι η μοναδική ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο ΕΣΥ και προσπαθούσε να καλύψει «τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού τριών νομών (Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας), με ό,τι αυτό σημαίνει: από γνωματεύσεις, διαγνωστικές εκτιμήσεις, επείγοντα περιστατικά, θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε πολύ σοβαρές ψυχοπαθολογίες, συνεργασίες με σχολεία, δικαστικές πραγματογνωμοσύνες για σοβαρές κακοποιήσεις και άλλα πολλά, που δεν ξέρω αν έχει νόημα πραγματικά να τα απαριθμίσω, αυτό έχει κάποια ανθρώπινα όρια, τα οποία δεν μπορείς να ξεπερνάς επ αόριστον χωρίς επιπτώσεις και στη δική σου υγεία».
Παρότι η συγκεκριμένη δομή παραμένει υποστελεχωμένη εδώ και χρόνια, οι διοικήσεις δεν έχουν προκηρύξει θέσεις, οι οποίες, όπως σημειώνει η γιατρός «μένουν κενές λόγω και ρουσφετολογικών μετακινήσεων προσωπικών του Κέντρου (π.χ. η μοναδική ψυχολόγος που διέθετε το Κέντρο μετατέθηκε από το 2014 χωρίς να προκηρυχθεί ποτέ η κενή θέση)».
Η γενικευμένη αδιαφορία για την δομή και αφόρητες ελλείψεις στην δομή, θίγουν την «επιστημονική αξιοπρέπεια» ενός γιατρού και «σε οδηγούν αναπόφευκτα σε αυτή την παραίτηση».
Η ανάρτησή της
Ένας αποχαιρετισμός και μια αρχή!
Ένας σημαντικός κύκλος της ζωής μου έκλεισε σήμερα, ένας νέος ξεκινάει σύντομα.
Σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτηση μου από τη θέση της διευθύντριας του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και από το ΕΣΥ.
Δεν ξέρω ακόμα αν έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολικό νόημα, για μένα, αλλά αυτός ο κύκλος έκλεισε ακριβώς 15 χρόνια μετά απ΄όταν άνοιξε. 1 Αυγούστου 2008, διορίστηκα σε θέση Επιμελήτριας Α Παιδοψυχιατρικής, του νεοσύστατου τότε Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και 1 Αυγούστου 2023, παραιτούμαι.
Η απόφαση της παραιτησής μου, αν και πολύ δύσκολη και επίπονη, αποτελεί μονόδρομο για μένα, γιατί όταν συνεχίζεις να παραμένεις σε πλαίσια που γίνονται κακοποιητικά και για σένα την ίδια, δεν μπορούν να είναι θεραπευτικά για τους ασθενείς σου.
Όταν νιώθεις ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργείς χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, για τους μικρούς ασθενείς σου, με την αναμονή για ραντεβού να φτάνει τους 14 μήνες.
Όταν είσαι όλα αυτά τα χρόνια, η μοναδική ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο ΕΣΥ, που προσπαθεί να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού τριών νομών (Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας), με ότι αυτό σημαίνει: από γνωματεύσεις, διαγνωστικές εκτιμήσεις, επείγοντα περιστατικά, θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε πολύ σοβαρές ψυχοπαθολογίες, συνεργασίες με σχολεία, δικαστικές πραγματογνωμοσύνες για σοβαρές κακοποιήσεις και άλλα πολλά, που δεν ξέρω αν έχει νόημα πραγματικά να τα απαριθμίσω, αυτό έχει κάποια ανθρώπινα όρια τα οποία δεν μπορείς να ξεπερνάς επ αόριστον χωρίς επιπτώσεις και στη δική σου υγεία.Είναι σημαντική λοιπόν η αυτοφροντίδα και η αυτοπροστασία απέναντι στην επαγγελματική εξουθένωση(Burnout).
Όταν, διαχρονικά, η Δομή παραμένει υποστελεχωμένη, χωρίς οι εκάστοτε διοικήσεις να μπαίνουν καν στον κόπο να προκηρύσσουν τις θέσεις, που μένουν κενές λόγω και ρουσφετολογικών μετακινήσεων προσωπικού του Κέντρου (π.χ η μοναδική ψυχολόγος που διέθετε το Κέντρο μετατέθηκε από το 2014 χωρίς να προκηρυχθεί ποτέ η κενή θέση).
Όταν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι προσπάθειες για μια φροντίδα της δομής, σε προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, σε στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές λειτουργίας, από όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις του Νοσοκομείου που διορίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, έπεφταν στο κενό.
Όταν οι προοπτικές για την ενίσχυση της δομής, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές που απαιτούνται σε εποχές που αναδύονται νέες, σύνθετες, πολύπλοκες και αρκετά πιο σοβαρές ψυχικές νόσοι των παιδιών και των εφήβων, είναι ανύπαρκτες . Όταν μάλιστα ταυτόχρονα ανοίγονται και νέες θεραπευτικές δυνατότητες που δυστυχώς για να μετεκπαιδευτείς αναγκάζεσαι να πληρώνεις διαρκώς και αδρά από τη τσέπη σου και από τον ιδιαίτερα “παχυλό” μισθό σου, για να μπορείς να παραμένεις σε επαφή με τις επιστημονικές εξελίξεις.
Τότε όλα αυτά και η επιστημονική σου αξιοπρέπεια σε οδηγούν αναπόφευκτα σε αυτή την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.
Φεύγω με ευγνωμοσύνη απέναντι στα χιλιάδες παιδιά και εφήβους και τις οικογενειές τους, που με εμπιστεύτηκαν, που δημιουργήσαμε μια βαθιά συναισθηματική θεραπευτική σχέση, παρόλες τις αντιξοότητες, μέσα από ένα ψυχοδυναμικό πρίσμα.
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους που δουλέψαμε, πολλά χρόνια, στις ψυχοθεραπευτικές μας ομάδες, στα οποία χρωστάω πολλά: για τη ζωντάνια, τις προκλήσεις να είσαι επαρκής θεραπευτικά και όλα αυτά που με μαθαίνουν συνέχεια, για τις ραγδαίες αλλαγές της εποχής μας, μέσα από την μαγεία της οριζόντιας σχέσης και αλληλεπίδρασης, που μόνο στις ομάδες μπορείς να ζήσεις σαν θεραπευτής.
Τέλος, με ευγνωμοσύνη για όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΨΥ- ΚΟ.ΚΕ.ΨυΠε, που συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όχι πάντα εύκολα, ανέφελα και χωρίς συγκρούσεις, αλλά που καταφέραμε τελικά σε ένα μεγάλο βαθμό -μετατρέποντας με πολύ δουλειά, τις καταστροφικές δυνάμεις που εμπεριέχονται στα δυναμικά των ομάδων μαζί με τις αδράνειες των νοοτροπιών του δημόσιου τομέα, σε δημιουργικότητα -να πετύχουμε αρκετά.
Θα συνεχίσω να πορεύομαι σε φαινομενικά πιo μοναχικά μονοπάτια που θα εμπεριέχουν όμως πολύ ψυχοθεραπευτική εργασία με τους θεραπευόμενούς μου και Τέχνη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι στην παθολογική κλινική νοσηλεύονται 30 άτομα, αυτή τη στιγμή τρεις συνάδελφοί τους είναι σε άδεια και τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από γειτονικά νοσοκομεία.
Όπως τονίζει σε σχετική της ανάρτηση η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου : «ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία «σκοπού σε φυλάκιο», έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει ‘’στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ότι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών».
Η Ένωση κάνει λόγο για «αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο» και για «παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου» υπογραμμίζοντας ότι «δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ».
Επισημαίνουν δε ότι «το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην παθολογική κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, ο οποίος εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορη για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευόμενων, αλλά και εκείνων που μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου».
Το ερώτημα που τίθεται, όπως τονίζουν, είναι αν η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση, έως ότου προκύψει θάνατος ασθενούς, ο οποίος θα οφείλεται στις τραγικές ελλείψεις και στην πρόχειρη κάλυψη καίριων θέσεων.
«Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση» σημειώνουν.
Αναλυτικά στην αναφορά τους, την οποία κοινοποίησαν προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το διοικητή του ΓΝΡ και την ΟΕΝΓΕ οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:
1. Θέτουμε υπ όψιν σας τα εξής:
- Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας έχει 6 οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας συνάδελφος με βαθμό διευθυντή. Ο συνάδελφος βρίσκεται από μερικές μέρες σε άδεια για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, με δεδομένο ότι μόνος αυτός είχε την ευθύνη της κλινικής στην οποία νοσηλεύονται ως 30 ασθενείς. Δύο ακόμη συνάδελφοι, μία με βαθμό διευθυντή βρίσκεται σε άδεια μητρότητας και μία επιμελήτρια Β σε άδεια κύησης.
- Αυτοί που ευθύνονται για την αρνητική και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κατάσταση, επινόησαν να καλύψουν τα κενά με μετακινούμενους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και τούτο διότι ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία ‘’σκοπού σε φυλάκιο’’, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει ‘’στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ότι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών.
2. Κατά τη γνώμη μας έχουμε κλασική περίπτωση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο, αλλά και παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου και δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ο οποίος κατοικεί στο Ηράκλειο.
3. Το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην παθολογική κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, ο οποίος εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορει για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευόμενων, αλλά και εκείνων που μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
4. Επιπλέον οι ειδικευόμενοι της κλινικής δεν έχουν προϊστάμενο και συντονιστή (που πρέπει να είναι διορισμένος στην κλινική γιατρός).
5. Η ένωση μας έπραξε τα αναγκαία, δηλαδή έθεσε επανειλημμένα στον διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, το ζήτημα της έκθεσης, ανέχτηκε την αυτοστράτευση των ιατρών μελών της να εργάζονται αδιάκοπα και να προσφέρουν ότι μπορούν και τους επιτρέπει η κούραση από το ξενύχτι και την πολύωρη καθημερινή εργασία.
6. Το ερώτημα που τίθεται είναι η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση; Η εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση.
7. Αναμένουμε τις ενέργειες σας, γνωστοποιώντας ότι το κείμενο αυτό θα δοθεί στην δημοσιότητα.
Οι παραιτήσεις λόγω υπερβολικά αυξημένου φόρτου εργασίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, όλο και αυξάνεται, καθώς γιατροί σε κρίσιμες θέσεις καλούνται να καλύπτουν κενά και να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειας για να προασπίσουν την υγεία των ασθενών.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, οι τρεις χειρουργοί είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών τους, αφού οι δύο γιατροί που εφημέρευαν καθημερινά, καλούνταν να αντιμετωπίζουν όποιον ασθενή από τα επείγοντα χρειάζεται επέμβαση, την στιγμή που έπρεπε να παρακολουθούν τους ήδη υπάρχοντες ασθενείς στην δική τους αλλά και σε άλλες κλινικές με ολοήμερη παρουσία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο είναι υποστελεχωμένο σε εξεφτελιστικό βαθμό.
Η κατάσταση αυτή, πέρα από εργασιακά βάρβαρη, παραβίαζε και το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς.
Επιπλέον, εξέφρασαν, εύλογα, την ανησυχία για την χειρουργική διαδικασία, θέτοντας ένα απλό ερώτημα: Δεδομένου ότι ένα χειρουργείο απαιτεί την παρουσία τριών γιατρών για να περατωθεί με ασφάλεια - αριθμός που δεν καλύπτεται λόγω ελλείψεων - τι θα γινόταν αν την ώρα ενός χειρουργείου, έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο επείγον περιστατικό που απαιτεί επίσης χειρουργείο;
Με γνώμονα την τύχη, δηλαλή, οι γιατροί ελπίζουν να μην χρειαστεί να πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα περιστατικά που απαιτούν εγχείρηση, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, τυχαίνει πολύ συχνά. Οι όροι εργασίας που επιβλήθηκαν τελευταία δεν προάγουν την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου, είχαν αναφέρει οι γιατροί.
Χάος επικρατεί και στα επείγοντα του νοσοκομείου, καθώς πολλά είναι τα έκτακτα περιστατικά τα οποία, εκτός από τους χειρουργούς, καλούνται επίσης να καλύψουν τα κενά και γιατροί άλλων κλινικών. Για να πέσει «βάρος» στα επείγοντα, άλλες κλινικές μένουν πίσω.
Σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης των τριών παραιτηθέντων, η χειρουργική κλινική θα υποστεί σημαντικό πλήγμα. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και δύο ειδικευόμενοι.
«Να βάλει πλάτη η ηγεσία»
Ήρθε ο καιρός η ηγεσία να βάλει «πλάτη» υποστήριξε ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων μιλώντας στο zarpanews.gr επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι υπαρκτά και θα συνεχίσουν να εντείνονται όσο δεν υπάρχει πραγματική βούληση επίλυσης, όχι με ευχολόγια, αλλά με ουσιαστικές πράξεις».
Μεταξύ άλλων πρότεινε «την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα ΤΕΠ για να αποσυμφορηθεί η εργασία των βασικών πυλώνων του νοσοκομείου: της παθολογικής και της χειρουργικής».
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «επειδή έχει απαξιωθεί το επάγγελμα, απαιτείται και άμεση πραγματική αύξηση στις αποδοχές, ειδικά στις ακριβές περιοχές όπως τα Χανιά, γιατί αλλιώς δεν θα βρίσκουμε γιατρούς. Οι γιατροί έβαλαν πλάτη πολλές φορές, καιρός να βάλει πλάτη και η ηγεσία».
Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, στην Χαλκιδική, οι ακτινογραφίες «διαβάζονται» εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη γιατρών στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής.
Οι ακτινολόγοι των δημόσιων Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας καλούνται να γνωματεύσουν εξ αποστάσεως για χιλιάδες ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες που θα προέρχονται από το νοσοκομείο Πολυγύρου.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική εν μέσω καλοκαιριών αδειών η οποία εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών και υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ
«Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, που εν μέσω καλοκαιρινών άδειων και μάλιστα τελευταία στιγμή, ενημερώνει τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) πως αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την εξ αποστάσεως γνωμάτευση απεικονιστικών εξετάσεων που διενεργούνται στο ΓΝ Πολυγύρου. Ένα τεράστιο όγκο εξετάσεων (χιλιάδες απλές ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες) σε πρωινό ωράριο και κατά την εφημερία παράλληλα με τις υποχρεώσεις στο δικό τους νοσοκομείο, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεφημέρευση.
Είναι μια πρακτική που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών και υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς ενός ολόκληρου νομού, που μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζονται με την παρουσία χιλιάδων τουριστών. Άλλωστε το πρόβλημα έλλειψης ακτινολόγων στο ΓΝ Πολυγύρου είναι γνωστό στη ΔΥΠΕ από ετών και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιλυθεί, παρά μόνο με μετακινήσεις προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ τώρα προχωράνε ακόμα παραπέρα με την μεταφορά ενός τεράστιου όγκου δουλείας στις πλάτες των ιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήδη στενάζουν, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικού λάθους και δυνητικά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών.
Για άλλη μια φορά, βλέπουμε πως η τεχνολογία αντί να αξιοποιείται προς όφελος των υγειονομικών και των ασθενών, αξιοποιείται από τους ιθύνοντες στην λογική της μείωσης του κόστους. Η εξάσκηση της Ιατρικής σε κάθε ειδικότητα, όπως και στην Ακτινολογία, δεν μπορεί να εφαρμόζεται με λογικές «δες μια εικόνα και πες μου τι είναι». Η ευθύνη ενός ακτινολόγου δεν έγκειται μόνο στην γνωμάτευση μιας απεικονιστικής εξέτασης, αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την απόφαση της κατάλληλης εξέτασης για τον κάθε ασθενή, η παρουσία του στην διενέργεια της εξέτασης για την σωστή εφαρμογή της καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών από αυτήν. Τίποτα από όλα αυτά δεν εξασφαλίζεται σε αυτή την περίπτωση, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο όνομα του κόστους.
Για άλλη μια φορά εισπράττουμε από τους ιθύνοντες την υποβάθμιση του ιατρικού έργου και την απαξίωση τόσο των υγειονομικών όσο και των ίδιων των ασθενών. Για άλλη μια φορά καλούμαστε να καλύψουμε τις «τρύπες» με «μπαλώματα» και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων.
Απαιτούμε από την ΔΥΠΕ να ανακαλέσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως γνωμάτευσης των απεικονιστικών εξετάσεων του ΓΝ Πολυγύρου, από τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ. Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΓΝ Πολυγύρου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».
Στο Αγρίνιο, οι γιατροί γίνονται «μπαλάκι», αφού απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) τους καλεί να διανύσουν 85χλμ. και να μεταφερθούν σε άλλο νομό, για να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο της Άρτας.
Σύμφωνα με απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ethnos.gr, λόγω των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ οι γιατροί θα φεύγουν από τα πόστα τους για να καλύψουν τα κενά και αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει 3 μήνες, δηλαδή για όλο το καλοκαίρι.
Σε αυτή την απόφαση ο ιατρικός κόσμος αντιδρά, καθώς και στο νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν σοβαρά κενά, με αποτέλεσμα το υγειονομικό προσωπικό να εργάζεται με όρους ακραίας εντατικοποίησης για να φέρει εις πέρας τον τεράστιο φόρτο εργασίας, ενώ χρειάζεται οι γιατροί να καλύψουν περισσότερες εφημερίες από τις νόμιμα προβλεπόμενες (10 το μήνα).
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την παραίτηση ακτινολόγου από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, η οποία κλήθηκε επίσης να μετακινείται στην Άρτα για να καλύψει τα κενά του νομού.
Το παράλογο και επικίνδυνο κυβερνητικό σχήμα σκέψης, θέλει γιατρούς από νοσοκομεία με τραγικές ελλείψεις να ξενιτεύονται προς άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν εκεί.
Η απόφαση της 6ης ΥΠΕ έχει προκαλέσει επίσης και την αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, η οποία ρίχνει τα πυρά της στην κυβέρνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την πρωτοφανή εξουθένωση των γιατρών στο νοσοκομείο Άρτας.
«Οι αρμόδιοι (διοίκηση νοσοκομείου Άρτας, διοίκηση 6ης ΥΠΕ, πολιτική ηγεσία υπουργείου Υγείας) δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση εξοντώνοντας έτσι τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
«Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για να συγκαλύψουν αυτές τις σοβαρότατες ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί για προσλήψεις. Δίνουν «εντολές» σε γιατρούς Ακτινολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου και του Κ.Υ Αγρινίου να εφημερεύουν στην Άρτα», συμπληρώνει η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας την στελέχωση και των δύο νοσοκομείων (Άρτας και Αγρινίου), αλλά και τον τερματισμό των αυταρχικών εντολών μετακίνησης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΗ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου) εδώ και πολλούς μήνες έχουμε απαιτήσει κατ’ επανάληψη την στελέχωση του Απεικονιστικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Άρτας (κλασικό ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφος, αξονικός τομογράφος) με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων Ακτινοδιαγνωστών (Ακτινολόγων) γιατρών.
Οι αρμόδιοι (διοίκηση νοσοκομείου Άρτας, διοίκηση 6ης ΥΠΕ, πολιτική ηγεσία υπουργείου Υγείας) δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση εξοντώνοντας έτσι τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς. Συγκεκριμένα, έχουν απομείνει μόνο 2 (δυο) γιατί μια γιατρός επέλεξε πρόσφατα να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μην αντέχοντας άλλο την υπερεφημέρευση. Οι 2 εναπομείναντες γιατροί εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για να συγκαλύψουν αυτές τις σοβαρότατες ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί για προσλήψεις. Δίνουν «εντολές» σε γιατρούς Ακτινολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου και του Κ.Υ Αγρινίου να εφημερεύουν στην Άρτα. Έτσι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο διάλυσης και το Ακτινολογικό του Αγρινίου: ήδη μια γιατρός υπέβαλλε την παραίτησή της από το ΕΣΥ αρνούμενη την «ετσιθελική» μετακίνηση.
Φτάνει πια με την σκόπιμη υποστελέχωση, την προχειρότητα, τον αυταρχισμό, τις αναγκαστικές μετακινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού και της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας. Να στελεχωθούν και τα δυο νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς. Να αρθούν οι αυταρχικές εντολές μετακίνησης.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ελλάδα του 2023 και σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η κυβέρνηση επιμένει να θέτει τις ζωές μας σε κίνδυνος, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην τύχη και στη θέληση του Κυρίου. Η εξοντωτική της πολιτική, πέρα από πεισματική και ακατανόητη, καταλήγει να είναι συστηματική, για να μην πούμε προκαθορισμένη και καλά μελετημένη.
Το ΕΣΥ καταρρέει όπως και όλες οι άλλες υποδομές του κράτους και εμείς περιμένουμε πότε θα μας χτυπήσει η καταιγίδα, ξέροντας πως ότι και να γίνει δεν θα βγούμε ζωντανοί από αυτό το παιχνίδι.
Αναδημοσίευση από: 2020mag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου