Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ για την νέα επέλαση του κορωνοϊού κλαι τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να το αντιμετωπίσει.
Παρ’ ότι τα νούμερα των νοσηλευόμενων είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι ωστόσο η νέα ποαραλλαγή Eris ανησυχεί τους ειδικούς, τους προβληματίζει για την ανάγκη ή μη νέου εμβολιασμού τον Σεπτέμβριο. Την κατάσταση χειροτερεύουν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας.
«Ο κορωνοιος από την πρώτη ημέρα που εμφανίσθηκε πολύ σωστά γίνεται λεπτομερής καταγραφή των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία και των θανάτων τόσο στις κλινικές όσο και στις ΜΕΘ.
Εν αντιθέσει με τις άλλες ασθένειες όπως η γρίπη που διαχρονικά η καταγραφή δεν είναι λεπτομερής, γίνεται κυρίως στις ΜΕΘ και όχι στις κλινικές» λέει ο ίδιος και συμπληρώνει:
«Διαφορετική είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται στις αιτίες θανάτου νοσηλευόμενων ασθενών μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού.
Τα στοιχεία
Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε πολύ περισσότερους και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό όσο πλησίαζε το Δεκαπενταύγουστο νοσηλευόμενων ασθενών στα Νοσοκομεία με κορωνοϊό.
Είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και ο κόσμος συγκεντρώνονταν και συναθροίζονταν χωρίς προφυλάξεις σε τουριστικά μέρη, σε χώρους διασκέδασης κ.λ.π. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και εφέτος».
Ο κ. Γιαννάκος επισυνάπτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «πέρυσι τέτοιες ημέρες στα Νοσοκομεία με βάσει επίσημα στοιχεία νοσηλεύονταν με κορωνοϊο άνω των 2.500 ασθενών και δεσμευόνταν 4.500 κλίνες στα Νοσοκομεία
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν περί τους 125 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις κλινικές νοσηλευόνταν πέρυσι καλοκαίρι τέτοιες ημέρες πάνω από 70 παιδιά με covid στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Καμία σχέση με εφέτος το καλοκαίρι που είναι ασυγκρίτως μικρότερα τα νούμερα. Σήμερα με βάσει τα επισημα στοιχεία νοσηλεύονται 508 ασθενείς στις κλινικές και δεσμεύονται 1.775 κλίνες στα νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 21 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονωιο στις 47 κλίνες που δεσμεύονται».
Μόνο 6 παιδιά
Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις κλινικές υπάρχουν και 6 μόνο παιδιά.
Ασυγκρίτως καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση εφέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι.
Αντιθέτως πιέζονται πολύ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία εφέτος στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές με λοιμώξεις παρ’ ότι καλοκαίρι.
Ως εκ τούτων δεν χρειάζεται πανικός συγκρίνοντας διαφορετικές περιόδους, ούτε φυσικά εφησυχασμός.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό
Το κουδουνάκι κινδύνου χτύπάει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα νοσοκομνεία
«Τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί από το ΕΣΥ που είναι αριθμός ρεκόρ. Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς, το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων με πάνω από τρία χρόνια αναμονή για χειρουργείο, ακόμη και σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν δύο χρόνια να χειρουργηθούν, ασθενείς με καρκίνο περιμένουν πάνω από τρεις μήνες να χειρουργηθούν, σύγχρονος εξοπλισμός αξονικοί, μαγνητικοί, ψηφιακοί μαστογράφοι κ.λ.π δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και πληρώνουμε τζάμπα λειτουργικά έξοδα συντήρησης, ράντζα σε μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου