Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκμετάλλευσης ανθρώπων κι εμπορίας βρεφών, με «βιτρίνα» κλινική στα Χανιά, αλλά και τα καίρια ερωτήματα που προέκυψαν προς την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ανέδειξε η «Εφ.Συν.». Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Αρχής, Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Η εγκληματική οργάνωση φέρεται επί μία δεκαετία να εξαπάτησε περί τα 400 ζευγάρια και να εκμεταλλεύτηκε 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων. Το όφελος που αποκόμιζε ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη κλινική, που, σύμφωνα με την αστυνομία, αν και είχε επιβληθεί ποινή ανάκλησης της άδειας για έξι μήνες, αλλά και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της και σήμερα βασικό κατηγορούμενο στο σκάνδαλο, αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
«Η απόφαση αυτή είχε προκύψει έπειτα από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στην κλινική στα Χανιά κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) στις 19 Απριλίου 2019.
Με βάση τα ευρήματα εκείνης της αυτοψίας, τα μέλη του κλιμακίου συνέταξαν εισήγηση (την 1η Αυγούστου 2019). Τελικά, έναν χρόνο μετά, στις 23.7.2020 η Αρχή αποφάσισε την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη της κλινικής αλλά κυρίως την αναστολή της άδειάς της για έξι μήνες. Η απόφαση αυτή, αν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (3679Β/3.9.2020), δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο επιβλήθηκε αυτή η ποινή, αλλά κυρίως γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού η κλινική ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί, από το 1995 που ιδρύθηκε, όπως αναφέρει και η ίδια στη σελίδα της. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως μέλος του κλιμακίου που έκανε την αυτοψία στην κλινική ήταν ο Νικόλαος Βραχνής, κατοπινός πρόεδρος (μέχρι και σήμερα) της ΕΑΙΥΑ».
Τα ερωτήματα αυτά είχαν τεθεί από την «Εφ.Συν.» στον κ. Βραχνή, ο οποίος, όπως μόλις σήμερα επανερχόταν η εφημερίδα μας, εξακολουθούσε να μην απαντάει.
Παρεμβάσεις για τη δυσώδη αυτή υπόθεση, είχε κάνει επανειλημμένα και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Η δήλωση Παύλου Πολάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο εμπορίας βρεφών
Αυτές τις μέρες τα Χανιά, αλλά και ολόκληρο το Πανελλήνιο, συγκλονίζονται από το μεγάλο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την παράνομη δράση της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που έχει έδρα τα Χανιά και για το οποίο έχουν ήδη γίνει εννέα συλλήψεις εμπλεκομένων.
Είναι θλιβερές και ασύλληπτες οι συνέπειες τέτοιων εγκληματικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα γεννούν και δεκάδες ερωτήματα, όχι μόνο σχετικά με τους συλληφθέντες, αλλά και για τη στάση κρατικών λειτουργών και υπηρεσιών, για την οποία σειρά ενδείξεων οδηγούν σε σκέψεις πως παρείχαν ασυλία και κάλυψη στο συγκεκριμένο κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο πλαίσιο εποπτικού ελέγχου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, γίνεται αυτοψία το 2020 στο συγκεκριμένο Κέντρο γονιμότητας και προφανώς διαπιστώνονται παραβάσεις, αφού αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του για έξι μήνες και η επιβολή χρηματικού προστίμου, μειοψηφούντος ενός μέλους της Επιτροπής ελέγχου, του κυρίου Νίκου Βραχνή. Η απόφαση αυτή υπογράφεται από την τότε Πρόεδρο της Αρχής, καθηγήτριας κ. Σοφίας Καλανταρίδου και δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ.3679 /3 Σεπτεμβρίου 2020.
Αντιδρώντας άμεσα, το επιτελικό κράτος με τη γνωστή λειτουργία του, αλλάζει και τροποποιεί τον Νόμο σχετικά με την τοποθέτηση και τον αριθμό μελών του Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής, προκειμένου να απομακρυνθεί από τη θέση της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2020 απομακρύνεται η Πρόεδρος κυρία Καλανταρίδου και υπόλοιπα τα μέλη της Εθνικής Αρχής και ορίζεται νέος πρόεδρος ο κύριος Νίκος Βραχνής.
Η Αρχή, όμως, μένει ακέφαλη επί μήνες, καθώς το σχετικό ΦΕΚ δεν εκδίδεται, γιατί, όπως αποκαλύπτει ο Τομέας Διαφάνειας, του οποίου ήμουν επικεφαλής, η τοποθέτηση του κυρίου Βραχνή είναι παράνομη, καθώς έχει χάσει την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο από το 2019.
Στις 12 Μαρτίου 2021, συζητείται στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, σχετικά με το θέμα του κυρίου Βραχνή και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη μη τοποθέτηση Διοίκησης στην Εθνική Αρχή.
Ακόμα, όμως, και όταν γίνεται η τοποθέτηση της νέας Διοίκησης, με επικεφαλής τον κύριο Βραχνή, ουδέποτε εφαρμόστηκε η ειλημμένη απόφαση για την εξάμηνη αναστολή λειτουργίας του Μεσογειακού Κέντρου. Αντίθετα, με την υπογραφή του, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 4967/22 Σεπτεμβρίου 2022 η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του για τρία χρόνια.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν αυτονόητα τα παρακάτω ερωτήματα:
- Γιατί δεν υλοποιήθηκε ποτέ η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου και με ποιων την ευθύνη-κάλυψη;
- Ο τότε Υπουργός Υγείας, κύριος Κικίλιας και ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός κύριος Κονταζαμάνης, ήταν ενήμεροι σχετικά με το θέμα;
- Τα προβλήματα λειτουργίας που είχε εντοπίσει η Εποπτική Επιτροπή Ελέγχου διαπιστώθηκε ότι λύθηκαν με νέα αυτοψία και έλεγχο, ώστε να δοθεί η ανανέωση της άδειας;
Τα ερωτήματα είναι αμιγώς πολιτικά και περιμένω άμεσες πολιτικές απαντήσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει ο θεσμικός μου ρόλος.
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου