Μέσα σε ένα άκρως εξασθενημένο και απαρχαιωμένο σύστημα υγείας, με ελλείψεις και κλειστές χειρουργικές αίθουσες θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο να ξεκινήσει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα νοσοκομεία.
Τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας βρίθουν προβλημάτων και δυσλειτουργιών, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια.
Γι’ αυτό και αποτελεί απορίας άξιον πώς θα προστατευτούν τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, όταν οι χειρουργικές αίθουσες σε μεγάλο βαθμό, δεν λειτουργούν καν σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.
41 χειρουργικά τραπέζια παντελώς κλειστά στα 24 νοσοκομεία της Αθήνας
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τις επίσημες καταγραφές που έγιναν στα 24 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι 41 χειρουργικά τραπέζια, ποσοστό 23,98%, είναι παντελώς κλειστά στα 24 νοσοκομεία της Αθήνας, σε ένα σύνολο 130 αιθουσών που λειτουργούν.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό που θεωρείται «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, από τις 16 υπάρχουσες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 13.
Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο από τα 10 υπάρχοντα χειρουργικά τραπέζια, σε λειτουργία είναι μόνο τα 3. Δηλαδή το 70% των αιθουσών είναι εκτός «μάχης» λόγω έλλειψης προσωπικού. Γεγονός βέβαια που αυξάνει κατακόρυφα τις αναμονές των ασθενών για μία επέμβαση.
Στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ. γνωστό και ως «Ερυθρός Σταυρός» από τα 8 τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5, ενώ στο Ιπποκράτειο από τα 14 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία είναι μόνο τα 10.
Μεγάλες ελλείψεις και στα νοσοκομεία Παίδων και στο ΚΑΤ
Τα δύο κεντρικά νοσοκομεία Παίδων το Αγία Σοφία και το Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκατοντάδες παιδιά σε αναμονή για μία επέμβαση.
Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ενώ διαθέτει 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4, ενώ το Αγλαΐα Κυριακού από τις 8 Ακόμη όμως και το πιο δραστήριο νοσοκομείο της Αττικής το ΚΑΤ, με τις 500 έκτακτες επεμβάσεις μέσα σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2024), από τα 13 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 11.
Οι 2.480 έκτακτες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα 24 νοσοκομεία της Αττικής το Ιανουάριο του 2024, έγιναν με συνολικά 361 αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο σύστημα υγείας, εκ των οποίων οι 230 είναι ειδικευμένοι και οι 131 ειδικευόμενοι.
Αναδημοσίευση από: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου