Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα στοιχίζουν στις τσέπες των ασθενών – Ενδεικτικά παραδείγματα

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ που αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία μετά τις 15.00 αλλά και για τα πρώτα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με κόστος που θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως όπως έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα από το υπουργείο Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Μαρτίου πιλοτικά από ορισμένα νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα γίνονται επεμβάσεις που δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν το 30% από τη τσέπη τους, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές ιατροί δεν θα είναι καθόλου αμελητέα για κάποιες επεμβάσεις.

Μάλιστα βάση των υπολογισμών της ΟΕΝΓΕ μια σοβαρή καρδιολογική επέμβαση δεν θα κοστίζει για τους ασθενείς λιγότερο από 6.000 ευρώ αφού το ΚΕΝ κινείται στις 18.000 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι το κόστος των χειρουργείων ορίζεται σύμφωνα με τις τιμές που έχουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), τα οποία το επόμενο διάστημα θα αντικατασταθούν από τα DRG’S που αναμένεται πώς θα έχουν νέες τιμές.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ενδεικτικά παραδείγματα με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (30% του ΚΕΝ) για διάφορες επεμβάσεις:

Επέμβαση στο ισχίο 2037 ευρώ

Αμυγδαλεκτομή και/ή αδενοειδεκτομή 2.478 ευρώ

Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 5.573 ευρώ

Στεφανιαία παράκαμψη με επεμβατικό καρδιακό καθετηριασμό χωρίς επανεπέμβαση χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις-επιπλοκές 6.495 ευρώ

Αορτικά βαλβιδοφόρα μοσχεύματα 7.048 ευρώ

Επεμβατική εισαγωγή καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης με καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 2.500 ευρώ

Επεμβάσεις ισχίου, μηριαίου και άκρου για πολλαπλά σημαντικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένης της εμφύτευσης, χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 6.792 €.

Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-Vad: 30.000 ευρώ

Κοχλιακό εμφύτευμα: 7.200 ευρώ


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: