Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πρωτοχρονιάτικη Πίττα 2011-Ομιλία Προέδρου Σωματείου.


      ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΤΑ 2011.

               ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 21.1.11

Αφού σας ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΩ σ΄ αυτήν μας την εκδήλωση, στην φετινή ΚΟΠΗ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΜΑΣ
                                            να ευχηθώ σε όλους σας
                     ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Είθισται σ΄ αυτήν την εκδήλωση, σ΄ αυτήν την καθιερωμένη πλέον γιορτή μας, να κάνουμε πάντα μιαν μικρή αναφορά στα προβλήματα πού αντιμετωπίζουμε εμείς οι Εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο τής Υγείας, να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς πού πέρασε και να αναφερόμαστε στους στόχους και τις διεκδικήσεις για την χρονιά πού ξεκινάει.
Το 2010 λοιπόν, ή χρονιά πού τώρα μας άφησε ήταν μια χρονιά πού δυστυχώς δεν έφερε κάτι θετικό για τούς εργαζόμενους, απεναντίας μας αφαίρεσε πάρα πολλά. Στο όνομα της κρίσης, των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας, ή πολιτική πού ασκήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των μισθών μας πού σε συνάρτηση με την ανεξέλεγκτη και αλματώδη αύξηση των καταναλωτικών αγαθών, την δραματική μείωση των εισοδημάτων μας, καθιστώντας έτσι την ζωή μας πάρα πολύ δύσκολη.
Το 2010 εκτός από την επίθεση στα Μισθολογικά μας είχαμε επίθεση, αμφισβήτηση, αφαίρεση χρόνιων κατακτήσεων στα Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά μας ζητήματα, στις εργασιακές μας σχέσεις σε κατακτήσεις πού με αγώνες χρόνων πέτυχαν και κατοχύρωσαν οι ΄Ελληνες Εργαζόμενοι.
Μέσα σ΄ αυτό το αρνητικότατο πεδίο, το 2010, σε ότι αφορά τον χώρο μας, τον χώρο δουλειάς μας, το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, σε σύγκριση με το 2009 είχαμε μπορώ να πω σημαντικές και μάλιστα θετικές εξελίξεις
      - Προχώρησε και ολοκληρώθηκε ή εγκαταλελειμμένη επί αρκετό καιρό ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, μια σημαντικότατη σκέψη και διεκδίκηση αποκλειστικά του Σωματείου μας, μια διεκδίκηση πού σ΄ αυτήν την μετασεισμική περίοδο αποδεικνύεται χρησιμότατη, ουσιαστική και καθοριστική για την τύχη και την προοπτική του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας.
     - Προχώρησε ή προσθήκη του ενός από τούς δύο επιπλέον ορόφους που διεκδικούσαμε και εδώ κατ΄ αποκλειστικότητα ως Σωματείο, μια προσθήκη πού δίνει ανάσα στο Νοσοκομείο, πού δίνει την δυνατότητα της επαναλειτουργίας μας στις δικές μας κτιριακές εγκαταστάσεις, μια προσθήκη όμως πού αν γινόταν όπως εμείς λέγαμε και διεκδικούσαμε, δηλ κατά δύο ορόφους, θα έλυνε σ΄ αυτήν την φάση αλλά και προοπτικά σημαντικότατα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας αλλά και του Δημόσιου τομέα Υγείας της περιοχής μας.
     - Ξεμπλοκάρισε το πρόβλημα, η Σοβαρότατη εκκρεμότητα των ανύπαρκτων πιστώσεων και όχι μόνον, στην αντισεισμική θωράκιση του κεντρικού κτιρίου, η οποία προχωρώντας με γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνεται.
     - Ξεκίνησε και προχώρησε ο Διαγωνισμός για την προμήθεια του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της νέας πτέρυγας, ένας διαγωνισμός πού δυστυχώς έχει μπλέξει στα γρανάζια των ενστάσεων. Μια εξέλιξη πού δυστυχώς μας δικαιώνει ως Σωματείο, γιατί ήμασταν οι μόνοι που φωνάζαμε και διεκδικούσαμε την έγκαιρη, ταυτόχρονα με την ανέγερση της νέας πτέρυγας, σχετική προκήρυξη του προαναφερόμενου αυτού διαγωνισμού.
Εξελίξεις θετικές, μέσα σ΄ αυτήν την δύσκολη χρονιά, για τις οποίες οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν και προσωπικά τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ της χώρας για το ενδιαφέρον του και την προσωπική παρέμβασή του γι΄ αυτές τις πολυπόθητες και σημαντικότατες προαναφερόμενες εξελίξεις.
          Την χρονιά πού πέρασε συνεχίστηκαν όπως και τα προηγούμενα χρόνια με τους ίδιους ρυθμούς οι πάρα πολλές Συνταξιοδοτήσεις Προσωπικού. Το 2010 λοιπόν είχαμε 84 Συνταξιοδοτήσεις Συναδέλφων μας, (έναντι 60 προσλήψεων), συνταξιοδοτήσεις πού μειώνουν αισθητά και επικίνδυνα την δύναμη του Νοσοκομείου σε εργατικό δυναμικό, σε προσωπικό.
          Συνεχίστηκε και το 2010 η κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες λειτουργία μας στο ΠΠΝΡΙΟΥ, με ελάχιστα κρεβάτια στην διάθεσή μας, με την Παθολογική διάσπαρτη και περιπλανώμενη και τούς Συναδέλφους μας κατασυκοφαντούμενους, παρά την πέραν του δέοντος προσφορά τους.
Συνεχίστηκε και το 2010 η λειτουργία μας στο 409 κάτω από τις πιο απαράδεκτες συνθήκες, με ασθενείς στριμωγμένους και τούς Συναδέλφους μας εργαζόμενους κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Μια λειτουργία πού κανένας δεν βλέπει και μια κατάσταση για την οποία κανένας δεν μιλάει. Ράντζα και απαράδεκτες συνθήκες δεν υπάρχουν μόνον στο ΠΠΝΡΙΟΥ, έ όχι, υπάρχουν και σε μας και αυτές πρέπει να τις αναδείξουμε, να τις καταγγείλουμε και να τις εξαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν.

          Το 2011 λοιπόν, η νέα χρονιά που τώρα ξεκινάει, κληρονομώντας όλα αυτά που προαναφέραμε, θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ δύσκολη για όλους μας, σε όλους τους τομείς και ιδιαιτέρως στον Δημόσιο τομέα Υγείας.
Εμείς οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτό το πολύπαθο Νοσοκομείο, τον σεισμόπληκτο Αγ. Ανδρέα, αυτή την νέα χρονιά, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα επιδιώξουμε:
     - Πάνω απ΄ όλα την επαναλειτουργία μας στις δικές μας πλέον κτιριακές εγκαταστάσεις, στην προκειμένη περίπτωση στην νέα πτέρυγα, όπου οι συνθήκες μπορεί να μην είναι τέλειες, γιατί όντως υπάρχουν ατέλειες κτιριακές αστοχίες και ελλείψεις, γιατί οφείλω να υπενθυμίσω ότι αυτή ή πτέρυγα δεν έγινε όπως την θέλαμε και την διεκδικούσαμε, αλλά παρ΄ όλα αυτά σαφώς θα είναι καλύτερες απ΄ αυτές του ΠΠΝΡΙΟΥ, γνωστοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν θ΄ αποδεχθούμε προχειρότητες, άναρχες παρεμβάσεις και λειτουργίες κατά το δοκούν κάποιων και ότι δεν θα δεχθούμε την παραμονή στο ΠΠΝΡΙΟΥ ούτε μιας υπηρεσίας μας ούτε ενός εργαζόμενου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μεγάλος πόθος της επιστροφής μας θα γίνει οργή και αγανάκτηση, μια οργή που δεν θα μας οδηγήσει για εργασία στη νέα πτέρυγα αλλά σε κινητοποιήσεις, σε καταλήψεις και όχι μόνον.
     - Εξυπακούεται ή συνέχεια του αγώνα και της προσπάθειας μας για ΠΛΗΡΗ λειτουργία του Νοσοκομείου, που για την φετινή χρονιά έχει να κάνει με την δρομολόγηση και έναρξη των εργασιών της δεύτερης και τελευταίας εργολαβίας του κεντρικού 7όροφου σεισμόπληκτου κτιρίου και σαφώς την ολοκλήρωση, παράδοση και λειτουργία του διωρόφου κτιρίου, όπου εξαιτίας του ελεγκτικού Συνεδρίου υπάρχει εμπλοκή και σταμάτημα των εργασιών.
     - Συνέχιση του αγώνα για την προσθήκη και του δεύτερου επιπλέον ορόφου πού δεν έγινε στη νέα πτέρυγα, αλλά και επιπλέον κτιρίων έτσι ώστε ο Αγ. Ανδρέας να γίνει ένας σημαντικός και ουσιαστικός πλήρως ανεπτυγμένος πόλος του Δημόσιου Τομέα Υγείας στη περιοχή μας.
     - Θα διεκδικήσουμε προσλήψεις προσωπικού, τουλάχιστον στην κατεύθυνση να μην μειωθούν κι΄ άλλο οι δυνάμεις μας, βάζοντας παράλληλα φραγμό στις όποιες και δυστυχώς πάμπολλες παρεμβάσεις των μετατάξεων - αποσπάσεων και μετακινήσεων, που επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη υπάρχουσα κατάσταση.
     - Συνεργαζόμενοι με τα νόμιμα καταστατικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά μας όργανα, την ομοσπονδία μας την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, θα επιδιώξουμε την θέσπιση και εφαρμογή ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ, ενός μισθολογίου πού θα επαναφέρει τις απώλειες του 2010, αυτά δηλ. τουλάχιστον πού μας αφαιρέθηκαν.
     - Θα διεκδικήσουμε επιτέλους την ένταξή μας στα Β.Α.Ε, ένα κεφάλαιο πού ανοίγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας αυτής χρονιάς.
     - Σε συνεργασία με όλους τούς φορείς της περιοχής μας, την ΠΟΕΔΗΝ και βεβαίως τα Δημοτικά Συμβούλια, θα επιδιώξουμε όχι μόνον την διατήρηση, αλλά και την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και πλήρη λειτουργία των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

          Κλείνοντας λοιπόν, με αφορμή και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και όχι μόνον, θα ήθελα να πω, ότι το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, το αρχαιότερο Νοσοκομείο της περιοχής μας, με μια μακρόχρονη πλούσια και μάλιστα σημαντική προσφορά, το Νοσοκομείο πού είναι κτισμένο στην πόλη των Πατρών, στην πύλη εισόδου της Ευρώπης και μάλιστα πάνω στον άξονα πού οδηγεί στο κέντρο, τον άξονα με τις πάρα πολλές ανθρωποθυσίες, το Νοσοκομείο πού αγαπούν και προτιμούν όλοι οι Πατρινοί και γενικότερα όλοι οι Αχαιοί και όχι μόνον, πού παίζει σημαντικό, καθοριστικό και μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ όλη την Υγειονομική Περιφέρεια και όχι μόνον.
                                                Επιβάλλεται και πρέπει
να παραμείνει στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής μας, κ΄ αυτό θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις,
  • ειδικά τώρα αυτήν την περίοδο, όπου όλα τα βέλη είναι στραμμένα ενάντια στον Δημόσιο τομέα Υγείας, τον δημόσιο τομέα που τεχνικά καθημερινά αμφισβητείται και κατασυκοφαντείται,
  • ειδικά τώρα αυτήν την περίοδο πού θα μπει στο στόχαστρο η υπόσταση, η τύχη και η προοπτική πάρα πολλών Νοσοκομείων
                                                     έτσι ώστε
Αναβαθμισμένο, Σύγχρονο, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενισχυμένο, πλήρως εξοπλισμένο και με μεγαλύτερες δυνατότητες απ΄ αυτές πού είχε πριν από τον σεισμό , εφημερεύοντας εναλλάξ με το ΠΠΝΡΙΟΥ, να επαναλειτουργήσει σύντομα και να συνεχίσει να προσφέρει τις άκρως απαραίτητες υπηρεσίες του στον λαό της περιοχής μας και όχι μόνον

ΕΥΧΟΜΑΙ λοιπόν και πάλι σε όλους,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ, και ΠΡΟΚΟΠΗ, 2011 ΕΥΧΕΣ για την αποκατάσταση των κτιριακών μας προβλημάτων, την τήρηση των ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Νοσοκομείου μας.
                                 Σας Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας
                                                                   KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
                                                                                                                              ΠΑΤΡΑ 21.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: