Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ερχονται ανατροπές για όλες τις συντάξεις

           Νέος γύρος ανατροπών έρχεται σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, με ταυτόχρονη «αναβάθμιση» των επαγγελματικών ταμείων.
           Αίσθηση προκάλεσε χθες τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου για δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων (όπου θα μεταφερθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), για «συνέργειες» στην επικουρική ασφάλιση και παράλληλη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
           Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα ξεκινήσουν το 2014 από τα επικουρικά ταμεία, θα συνεχιστούν το 2015 στην κύρια σύνταξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός τετραετίας.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που καλείται να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
         Πρίν λίγες ημέρες σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:
           Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) με ορίζοντα τετραετίας.
           Στην προώθηση της συνέργειας κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την «τύχη» των επικουρικών ταμείων, καθώς με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με τα ελλείμματα θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.
        Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους. Για παράδειγμα, εργοδότες και ΓΣΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν σχετική πρωτοβουλία για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
        Στη μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των εισφορών.
        Η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για το ασφαλιστικό, καθώς έρχονται αλλαγές σε... δόσεις. Ειδικότερα το 2014 θα υπάρξουν περικοπές σε όσα επικουρικά ταμεία έχουν ελλείμματα, με τις αλλαγές να υλοποιούνται ακόμα και ανά τρίμηνο.
        Η συνέχεια θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης που εξαρτάται από τις καταβαλλόμενες εισφορές (για 15 έτη ασφάλισης το σύνολο θα είναι 520 ευρώ). Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης σε συνδυασμό με τις μειώσεις στα επικουρικά θα οδηγήσουν στην αναζήτηση άλλων επιλογών από τους ασφαλισμένους (π.χ. επαγγελματικά ταμεία αλλά και ιδιωτική ασφάλιση).
         «Το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ συνεχίζει να χρήζει σημαντικών και δραστικών βελτιώσεων αλλά και απλουστεύσεων, από την άλλη φαίνεται να αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να εξορθολογίζεται» τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η κρατική χρηματοδότηση θα πέσει από τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στα 10,5 δισεκατομμύρια το 2014 και στα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2016.
          Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει παρουσιάσει στην τρόικα πακέτο μέτρων για την αύξηση των εσόδων, ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Ταμείων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ από Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: