Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Στο πουθενά έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του το ΠΕΔΥ

          Ενα χρόνο μετά την ίδρυσή του και το ΠΕΔΥ, με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεν έκανε το επόμενο βήμα ανάπτυξης με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παράσχει στους χιλιάδες ασφαλισμένους ένα πλήρες δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
         Οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν για τις υπηρεσίες αυτές στο ΠΓΝΠ και στον «Αγ. Ανδρέα», καθώς και το δίκτυο των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι περιορισμένο, ενώ σε κάποιες ειδικότητες ο αριθμός των συνεργαζόμενων γιατρών δεν ξεπερνάει τον έναν.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
       «Είμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση που ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο» μας είπε ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας του ΠΕΔΥ Ιωάννης Μουτούσης. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. «Ζητήσαμε συγκεκριμένες ειδικότητες και μας έστειλαν άλλες από αυτές που είχαμε ανάγκη. Επίσης έστειλαν τους συναδέλφους χωρίς να τους εξασφαλίσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μπορούν να κάνουν την εργασία τους και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχτεί στα ραντεβού παρ' ότι έχουν έρθει εδώ κι ενάμιση μήνα περίπου».
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
         Εξίσου σημαντική δυσλειτουργία αποτελεί η δαιδαλώδης διαδικασία προμήθειας των υλικών για τα μικροβιολογικά εργαστήρια. «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα. Ξεμένουμε από υλικά και δεν μπορούμε να το προμηθευτούμε άμεσα» σημειώνει ο κ. Μουτούσης, υπενθυμίζοντας τα υπερσύγχρονα εργαστήρια και ακτινολογικά μηχανήματα που έχει το σύστημα αλλά δεν μπορεί να αξιοποιήσει, ελλείψει προσωπικού και αναλώσιμων.
ΤΟ «ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
          Βεβαίως δεν τίθεται ζήτημα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το Κέντρο αυτό θα φιλοξενούνταν στο πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου.
          Πέραν της έλλειψης γιατρών υπάρχουν μία σειρά άλλων διαδικαστικών θεμάτων που απαιτούν προγραμματισμό και οργάνωση ώστε η συγκεκριμένη μονάδα να είναι πλήρης και να παρέχει στους πολίτες όλο το φάσματα των υπηρεσιών.
         Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν στραφεί στον δημόσιο τομέα της περίθαλψης. Μοιραία η υπολειτουργία του ΠΕΔΥ οδηγεί τους ασφαλισμένους στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, όπου η προσέλευση έχει αυξηθεί κατά 30%.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
         Ωστόσο, παρά τις αδυναμίες του ΠΕΔΥ, χιλιάδες ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τα ιατρεία του. Υπενθυμίζουμε ότι στην υγειονομική μονάδα του ΠΕΔΥ Πάτρας που συστεγάζεται στο κτίριο του Αγ. Αλεξίου, λειτουργούν 12 ιατρεία μόνον κατά το ένα τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς αντιμετωπίστηκαν 29.773 πολίτες. Στην υγειονομική μονάδα του Αγ. Αλεξίου, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούν 10 ιατρεία αντιμετωπίστηκαν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 9.493 πολίτες. Τέλος, στη Μονάδα της Ανω Πόλης, όπου λειτουργούν 13 ιατρεία, καλύφθηκαν οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες 10.156 πολιτών.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: