Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Όλα όσα είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου μας στην ΚΟΠΗ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΑΣ για το 2020.

             ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ   ΠΙΤΑ   2020.
                           ΟΜΙΛΙΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ   17.1.20
       Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μας, αφού πρώτα σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω παράλληλα για την παρουσία σας, σ’  αυτήν μας εδώ την γιορτή, να ευχηθώ σε όλους σας 
                  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  και    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ   ΧΡΟΝΙΑ
        Ο Σύλλογός μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, όπου είθισται να κάνουμε μια μικρή αναδρομή-απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και το πιο σημαντικό να αναφερόμαστε στους στόχους και τις διεκδικήσεις μας για την  χρονιά που που ξεκινάει.
        Πάνω σ΄  αυτήν την βάση λοιπόν, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το 2019, αναδείξαμε πάρα πολλά και σημαντικά ζητήματα του χώρου μας και του κλάδου μας. Αναδείξαμε και διεκδικήσαμε λύσεις στα ζητήματα της ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, όπου οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας παρέμειναν στο 4,7 % του ΑΕΠ κατά τον ΟΟΣΑ έναντι του 7,5% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών και η κρατική χρηματοδότηση από το 1,5 δίς του 2015 έφθασε το 2019 στα 786 εκατομ ευρώ,  αλλά και της ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ, όπου οι 86.750 Εργαζόμενοι του 2010 έφθασαν σήμερα να είναι 60.660 (7000 έφυγαν 2015-2019), κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που άγγιξαν και βεβαίως και εμάς που έχουμε 250 περίπου κενές οργανικές θέσεις Εργαζόμενων και 40 περίπου Ιατρών. Αναδείξαμε και διεκδικήσαμε λύσεις στα ζητήματα της ανάπτυξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας, τα κτιριακά και χωροταξικά προβλήματα που δημιούργησε η επιπόλαια και χωρίς σχεδιασμό μεταστέγαση τον 5ο/2017, καθώς επίσης και τα ζητήματα του Οργανισμού, τα λάθη και τίς παραλήψεις που έθεσαν το Νοσοκομείο σε λειτουργία αυτόματου πιλότου και εμάς σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τις οποίες για πρώτη φορά στην συνδικαλιστική μας διαδρομή οδηγηθήκαμε στις εισαγγελικές αρχές από την απερχόμενη διοίκηση. Αναδείξαμε και διεκδικήσαμε λύσεις στα μεγάλα και πάγια προβλήματα των Συναδέλφων μας σε ότι αφορά τα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά, τα μισθολογικά και βεβαίως τα προβλήματα της καθημερινότητας, ακόμη και το Bullying «μπούλινγκ» που αρκετοί υφίστανται στο χώρο δουλειάς και το υπαρκτό σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας που υπήρξε και υπάρχει. Πάρα πολλές φορές ασχοληθήκαμε με το τεράστιο έλλειμμα συνεργασίας, ουσιαστικού και φερέγγυου διαλόγου, με τους Διοικούντες, ζητήματα που δυστυχώς είχαν  ως αποτέλεσμα την μη επίλυση των προβλημάτων μας, προβλήματα που δυστυχώς κληρονομεί  η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, που τώρα ξεκινάει.
      Έτσι λοιπόν η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ που ήδη ξεκίνησε, πέρα από τα προβλήματα  της καθημερινότητας που είναι πολλά και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία μας, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους εξής τομείς:
    I.  Κατ΄ αρχήν στην σοβαρή εκκρεμότητα του Οργανισμού, που μας ταλαιπωρεί για δύο και πλέον χρόνια. Μια εκκρεμότητα που θα πρέπει να πάρει ΑΜΕΣΑ τέλος και μάλιστα μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με την τροποποιητική διάταξη που δεν χρειάζεται ούτε χρόνο ούτε χρήμα απλά την δέουσα σημασία και πολιτική βούληση, που αν λάβω υπόψιν μου την στάση του Διοικητή της 6ης Υ.Πε, αυτή υπάρχει.
     II. Στα ΚΤΙΡΙΑΚΑ μας προβλήματα, όπου πέρα από τον αναγκαίο και απαραίτητο χωροταξικό επανασχεδιασμό, θα πρέπει να κινηθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για ένα νέο κτίριο που θα στεγάσει τις άκρως αναγκαίες και απαραίτητες για την περιοχή μας 150 και πλέον άστεγες κλίνες πού υπάρχουν. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν μας την σχετική αναφορά του Υπουργού Υγείας κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο μας, το αμέσως επόμενο διάστημα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ γι΄ αυτό το μέγα ζήτημα, εκτός κιάν η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,  Δκτής και Υπδκτής, που είναι σήμερα εδώ παρόντες και τους οποίους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή δουλειά, ο Διοικητής της 6ης Υ.Πε με τον οποίο έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και η νέα Περιφερειακή αρχή ως συνέχεια της προηγούμενης που μας είχε βοηθήσει πέραν του δέοντος (7όροφο, Μαγνητικό, στέγαστρο κλπ), ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ την πρωτοβουλία σχετικής σύσκεψης στο Υπουργείο για την δρομολόγηση του σχετικού αιτήματος που είναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς και κομβικής σημασίας για το Νοσοκομείο μας.
     III. Στην ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ μας σε προσωπικό, στην κατεύθυνση της μείωσης των 300 περίπου κενών θέσεων (250+40), η οποία σαφώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ μέσα από την επιστροφή των μετακινημένων, την δρομολόγηση όλων των αιτημάτων μετάταξης προς το Νοσοκομείο μας, αλλά και με τις αναγκαίες και απαραίτητες νέες προσλήψεις που επιβάλλεται πλέον να γίνουν, αλλά και σε Ιατρούς που το αμέσως επόμενο διάστημα, εάν δεν γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, ίσως να αποτελέσει και το μεγαλύτερο λειτουργικό πρόβλημα του Νοσοκομείου.
     IV. Στην ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ένα σοβαρό και πάγιο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων, όπου δεν κατέστη δυνατόν να επαναπροσδιοριστεί η χρηματοδότησή μας στην μετασεισμική λειτουργική μας περίοδο, όπου χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού μας κατά 50% τουλάχιστον.
     V. Στις ΑΜΕΣΕΣ και ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που επιβάλλεται να γίνουν στην λειτουργία των ΤΕΠ όπου η κατάσταση είναι απερίγραπτη, στις ΚΛΙΝΙΚΕΣ όπου χρειάζονται σχετικό ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ τους, της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και του περιβάλλοντος χώρου, κλπ άλλα ζητήματα που θα κατατεθούν στην νέα Διοίκηση αμέσως μετά και την επίσημη εγκατάστασή της.
      VI. Στην ανασύνταξη των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, που έχουν φθάσει στο χειρότερο σημείο της λειτουργίας τους, με τεράστιες ελλείψεις και δυστυχώς πλήρως αποδυναμωμένα. Ως χώρος συνδικαλιστικής μας ευθύνης θα επιδιώξουμε την πλήρη και σωστή λειτουργία τους, μια λειτουργία που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση της λειτουργίας των Νοσοκομείων μας και την αποφυγή της σχετικής ταλαιπωρίας των πολιτών.
          Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά μου,  να  επισημάνω ότι όλα αυτά τα προβλήματα που δεν είναι και τα μόνα, δεν λύνονται από μόνα τους, ούτε με παραταξιακές πρακτικές, αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και καταπατώντας την νομοθεσία, θέλουν την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, Διοίκησης - Συνδικάτου - Εργαζόμενων και Ιατρών και αυτό είναι βασική μας επιδίωξη, γιατί μας ενδιαφέρει πρωτίστως και πάνω απ΄ όλα η επίλυση  των προβλημάτων μας, η πλήρης και σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
      Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμη ζήτημα, που θέλει τα συγχαρητήρια όλων μας. Αναφέρομαι στην αξιέπαινη πρωτοβουλία των Συναδέλφων Τραυματιοφορέων που με την συλλογή πλαστικών καπακιών απέκτησαν 4 αμαξίδια-καρέκλες μεταφοράς ασθενών που στη συνέχεια πρόσφεραν στο Νοσοκομείο.
       Τέλος να επισημάνω ότι το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, είναι ένα Νοσοκομείο που με το πολύ καλό και έμπειρο δυναμικό του κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καλύπτοντας ανάγκες απ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, αξίζει και πρέπει να έχει καλύτερη τύχη και αντιμετώπιση, μεγαλύτερη στήριξη, την τύχη και την προοπτική που του αρμόζει.       
                 ΕΥΧΟΜΑΙ  λοιπόν   και   πάλι   σε   όλους 
                               ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ,
          ΥΓΕΙΑ,  ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ, και    ΠΡΟΚΟΠΗ,
                                            KAΛΗ    ΧΡΟΝΙΑ

                                                                                                    ΠΑΤΡΑ 17.1.20

Δεν υπάρχουν σχόλια: