Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

«Έσκασε» από ασθενείς ο «Άγιος Ανδρέας»

Πάτρα: «Έσκασε» από ασθενείς ο «Άγιος Ανδρέας»        Πιο επίκαιρη στιγμή δεν μπορούσε να διαλέξει για την επίσκεψή του στον «Αγιο Ανδρέα» ο υπουργός Υγείας. Θα πετύχει το νοσοκομείο σε φάση εφημερίας, σε κατάσταση υπερπληρότητας και τα τμήματά του στη γνωστή εξαντλητική συνθήκη υποστελέχωσης. Δεν υπάρχουν χειρότερες ημέρες.
       Το πρόβλημα παροξύνθηκε τελευταία εξ αιτίας της έξαρσης της γρίπης και των «κλασικών» για την εποχή νοσημάτων του αναπνευστικού. Τα πράγματα επιδεινώνονται λόγω της ροπής του κοινού να καταφεύγει στα λεγόμενα «εξωτερικά ιατρεία» διά πάσαν νόσον, με εύκολη ανησυχία και χωρίς υπομονή.
     «Διώχνουμε κόσμο...» είναι η «αργκό» του ιατρικού προσωπικού αυτές τις ημέρες, εννοώντας ότι το νοσοκομείο δεν έχει περιθώρια να καλύψει κλίνες. Χθες    οι δύο παθολογικές κλινικές μετρούσαν 65 ασθενείς, που σημαίνει κάλυψη 115%, ενώ σήμερα, λόγω εφημερίας, υπολογίζεται ότι η κάλυψη θα φτάσει τα επίπεδα του 150%. Ολα αυτά χωρίς χώρους και χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
      Οπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες που παρατηρήθηκε διόγκωση της ζήτησης κλινών και μαζική προσέλευση κοινού από την Αχαϊα και περιφερειακές περιοχές στο τμήμα Επειγόντων, ανέλαβε πρωτοβουλία η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να γίνεται ταχεία διαλογή «στον προθάλαμο» των Επειγόντων, έτσι ώστε να διακρίνονται τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία από τις επιπόλαιες περιπτώσεις. Αλλά αυτό το μέτρο δεν είναι πανάκεια, καθώς η διάγνωση θέλει την προσοχή της.
       Οπως γράψαμε, σημαντικό μερίδιο στο πρόβλημα έχει το ίδιο το κοινό, που καταφεύγει με χαρακτηριστική ευκολία στο νοσοκομείο, κάτι που είναι και υγειονομικά επικίνδυνο, αφού στο νοσοκομείο παρελαύνουν μικρόβια και ιοί. Παράλληλα, στο πρόβλημα συμβάλλει η έλλειψη επαρκών πρωτοβάθμιων δομών όπως βέβαια και οι αδυναμίες των περιφερειακών υγειονομικών μονάδων, αλλά και η ροπή των οικογενειών στην υπερτίμηση ορισμένων κλινικών συμπτωμάτων.
      Βέβαια, ο μέγας ένοχος είναι τα εποχικά κρυολογήματα. Ηδη μετά τις γιορτές εκδηλώθηκε προέλαση μιας επιθετικής γρίπης που γονατίζει τον πληθυσμό με πολύ έντονο βήχα ή και γαστρεντερικά συμπτώματα.
      Εχει ειδικό ενδιαφέρον να διακριβωθεί σε πόσες περιπτώσεις ενέχεται το κάπνισμα σε υπαίθριους χώρους, λόγω του αντικαπνιστικού νόμου.
        Ούτως ή άλλως, βέβαια, η γρίπη και τα νοσήματα του αναπνευστικού εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή.
Αναδημοσίευση από pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: