Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Το πλήγμα στο ΠΠΝΡ - Η άστοχη επιλογή του ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

        Σωστή καταστροφή αποδείχθηκε για το Νοσοκομείο του Ρίου η η απόφαση του υπουργείου Υγείας να το ορίσει ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.. 
      «Το διαλύουν το Ρίο. Διαλύουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο για τον κορωνοϊό όταν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν γι’ αυτό το Νοσημάτων Θώρακος», είναι το ενδεικτικό σχόλιο ιδιαίτερα γνωστού γιατρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
     Αν μη τι άλλο, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση του και τα παραθέτει ενδεικτικά ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:
    «Από την Τετάρτη 4/3 (το ΠΠΝΠ) λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου. Με τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης να έχει ήδη κορεστεί (μέγιστη χωρητικότητα πέντε ασθενείς), με διαδοχικές κλινικές (αρχικά η Οφθαλμολογική, μετέπειτα η ΩΡΛ) να επιτάσσονται για τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό.
     Με το ακτινολογικό των επειγόντων, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί μόνο αυτούς τους ασθενείς, εκτός λειτουργίας. Με ελάχιστα διαθέσιμους φορητούς αναπνευστήρες και monitor για διασωλήνωση.
      Χωρίς δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για κορωνοϊό στο εργαστήριο και  ανάγκη καθημερινής μεταφοράς δειγμάτων στην Αθήνα με μεταφορική. Με ακύρωση των γενικών εφημεριών του και μεταφορά τους στο πολύπαθο νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα».
ΤΟ ΚΑΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΟΓΟ
      Για την ενίσχυση (και) των νοσοκομείων της Πάτρας εξαγγέλθηκαν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η 6η Υγειονομική Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου για να λειτουργήσει το Εργαστήριο Αναφοράς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής για την εξέταση εκατοντάδων δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα.
     Εννοείται, όμως, ότι το βήμα αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από το υπουργείο Υγείας πριν το νοσοκομείο οριστεί ως σημείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο.
     Οι προσλήψεις είναι μεν ένα θετικό βήμα, ιδίως από τη στιγμή που προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
     Ωστόσο, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι, πέραν των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, τουλάχιστον 14 άτομα από νοσοκομεία της Πάτρας και Αμαλιάδας τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, δηλαδή σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο που νόσησε κατά τη διάρκεια εκδρομής στους Αγίους Τόπους.
     Εκτός αυτού, ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις, που αναμφίβολα είναι υπέρ το δέον αναγκαίες, δεν θα επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν οι νεοπροσληφθέντες στα νέα τους καθήκοντα.
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: