Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Τα λάθη που θέτουν εκτός μάχης τα νοσοκομεία μας εν μέσω πανδημίας

          Μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού αύξησαν σημαντικά τον συνολικό αριθμό τους. Ο πόλεμος δεν χάθηκε, η μάχη όμως της έγκαιρης διάγνωσης -που είναι η αρχή των πάντων- δέχτηκε πλήγμα. Οι περιπτώσεις είναι λίγες, επηρεάζουν ωστόσο ολόκληρο το σύστημα που αυτή την στιγμή μετρά τις αντοχές του.
     Τα περιστατικά που έχουν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία και όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας -προς το παρόν- πλησιάζουν τα 100 και το έργο των ειδικών είναι τεράστιο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν συντονιστούμε και δεν επιδείξουμε υπευθυνότητα όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. 
     Την προηγούμενη εβδομάδα, μία καθυστέρηση στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας που κλήθηκε να διαχειριστεί την περίπτωση ενός άνδρα, 67 ετών, που τελικά ήταν θετικός στον κορονοϊό, έθεσε σε συναγερμό μια ολόκληρη πόλη. Σε αυτό προστίθενται, η μη έγκαιρη κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και μία επίσης λανθασμένη εκτίμηση του ΕΟΔΥ όσον αφορά περιστατικό στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Και σε όλα αυτά, η απόφαση ορισμένων συμπολιτών μας να κυκλοφορούν ανενόχλητοι ακόμα κι αν εμφανίζουν σημάδια ασθένειας. Είναι όλα μεμονωμένα ατοπήματα, αν ωστόσο ληφθούν υπόψιν σαν σύνολο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την στάση όλων μας.
Αναδημοσίευση από το huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: