Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Το ξεσπίτωμα κλινικών δεν φτιάχνει ΜΕΘ.

Τάκης Γεωργακόπουλος: Το ξεσπίτωμα κλινικών δεν φτιάχνει ΜΕΘ     Σχετικά με τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ με τίτλο «Συν 17 κλίνες ΜΕΘ χάρη στην...πανδημία'» επιτρέψτε μου να αναφέρω πως είναι άλλο πράγμα οι κλίνες εντατικής νοσηλείας που αναπτύχθηκαν υπό την πίεση της πανδημίας και τον φόβο μην γίνουμε Ιταλία και άλλο πράγμα οι κλίνες ΜΕΘ που αναπτύσσονται στον ενιαίο χώρο της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου.
     Ως προς αυτό, στο Νοσοκομείο μας, το ΓΝ Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας», αναπτύξαμε μία (1) επιπλέον κλίνη στον χώρο της ΜΕΘ φθάνοντας τις 7 λειτουργικές κλίνες ενώ δημιουργήσαμε επιπλέον 6 κλίνες Εντατικής Νοσηλείας (και όχι ΜΕΘ!) στον Β' όροφο του νέου κτιρίου, από 2 κλίνες σε τρείς κοινούς θαλάμους νοσηλείας, κάνοντας τις αναγκαίες τεχνικές μετατροπές, αλλά μειώνοντας ταυτόχρονα τις κλίνες νοσηλείας των κλινικών που στεγάζονταν στον β' όροφο, πριν την πανδημία. Μετά την κρίση, λογικά πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου που ...''ξεσπιτώθηκαν'' με μείωση κλινών νοσηλείας ασθενών, για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι που τελικά απετράπη στην πόλη μας και στο Νοσοκομείο μας.
     Οι κλίνες στους θαλάμους του β' ορόφου σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κλίνες ΜΕΘ, αφού δεν είναι σε ενιαίο χώρο, όπως προβλέπεται και γίνεται διεθνώς, αλλά κλίνες εντατικής νοσηλείας για έκτακτες καταστάσεις. Και καλώς έγιναν!
     Μία ΜΕΘ αναπτύσσεται σε ενιαίο χώρο και στο Νοσοκομείο μας υπάρχει ΜΕΘ με 7 κλίνες και που η λειτουργία τους εξαρτάται και από το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό που με αφορμή την πανδημία προσελήφθη και διατέθηκε στην ΜΕΘ αλλά με διετή σύμβαση. Τι θα γίνει αν αυτό το προσωπικό ΔΕΝ μονιμοποιηθεί; Θα ''ανοίγουμε'' και θα ''κλείνουμε'' την χρήση κλινών ΜΕΘ μέχρι να μας έλθει κάθε φορά νέο νοσηλευτικό προσωπικό; Γι αυτό λέμε πως είναι ανάγκη να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό!
     Η Πανδημία και οι πιέσεις που μας δημιούργησε, μας αποδίδει ως κέρδος τον τεχνικό εξοπλισμό - ειδικές κλίνες, αναπνευστήρες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων και μόνιτορ- ο οποίος για να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να μην αποθηκευθεί, περιμένοντας μια...νέα πανδημία, απαιτεί τον σχεδιασμό και την άμεση δρομολόγηση κατασκευής νέου χώρου για την δημιουργία ΜΕΘ που να χωράει μέχρι 15 κλίνες, μαζί με τους αναγκαίους συμπληρωματικούς χώρους για τους γιατρούς, για το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για την αποθήκευση του υγειονομικού υλικού της ΜΕΘ.
     Τότε θα μπορούμε να πούμε πως το Νοσοκομείο ''Άγιος Ανδρέας'' μπορεί να λειτουργήσει μέχρι 15 κλίνες ΜΕΘ με την προϋπόθεση πως θα διαθέτει διαρκώς και το αναγκαίο, αριθμητικά, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και γιατρούς που να μπορούν να υποστηρίξουν με ασφάλεια το αναγκαίο πρόγραμμα εφημερίας. Σήμερα για 7 κλίνες ΜΕΘ και 6 κλίνες εντατικής νοσηλείας πνευμονίας κορονοϊού, υπηρετούν στο Νοσοκομείο 8 γιατροί που στην προοπτική αύξησης των κλινών, είναι αναγκαίο να αυξηθούν, άρα πρέπει έγκαιρα να προκηρυχθούν και νέες θέσεις ιατρών ΜΕΘ.
    Αυτά τα αναφέρω για να υπάρχει σαφής εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας.
     Ως προς το ΠΠΝΠ, επειδή γνωρίζουμε τον χώρο που αναπτύχθηκαν νέες κλίνες Εντατικής Νοσηλείας Πνευμονίας από Κορονοϊό, μιάς και τον χρησιμοποιήσαμε κι εμείς ως ΜΕΘ την περίοδο μετά τον σεισμό του 2008 και ως το 2011, πρέπει να πώ ότι αυτός ο χώρος υπάρχει για λειτουργία ΜΕΘ και απ' όσο ξέρω, προορίζεται για την Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ, εφόσον αρχίσει να λειτουργεί και η αντίστοιχη κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Με εκτίμηση


Τάκης Γεωργακόπουλος
πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ,
ΜΕΘ, ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: